"Zelfstandige worden met een gezin was geen gemakkelijke stap"

JusRé
Hoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. Want zij inspireren! Vandaag aan het woord: Valérie Lemahieu (32). Een jonge mama van twee die amper drie weken geleden JusRé lanceerde, haar eigen gamma aan cold pressed juices.

Voor iedereen die denkt cold-pressed wat? Cold pressed juice of koud geperst sap verkrijg je door groenten en fruit traag te malen in een hydraulische pers. Doordat er geen warmte aan te pas komt, blijven de vitaminen, mineralen en antioxidanten veel beter behouden. Normaal gezien blijven zo'n sapjes slechts 4 dagen goed, omdat ze niet gepasteuriseerd zijn. Valérie gebruikt voor haar juices echter ook nog het HPP procedé, waardoor de sapjes 28 dagen lang goed blijven, zonder verlies van vitale elementen of een wijziging van smaak en kleur. Additieven worden ook vermeden en er zijn geen suikers toegevoegd.

Tijdsgebrek als mama van 2
Tot eind juni werkte Valérie nog voor de Unilin Groep, een Belgische laminaatfabrikant. Een job die ze erg graag deed, en tot op vandaag biedt ze hen nog één dag per week ondersteuning, maar na meer dan vijf jaar kriebelde JusRé. "Geïnspireerd door de trend in grote hippe wereldsteden, maakte ik al een tijdje sapjes voor mijn gezin. Ik ben al altijd bezig geweest met evenwichtige voeding en als mama van twee komt tijd soms te kort om iedereen zijn portie fruit en groenten voor te schotelen. Door juices te drinken, krijg je makkelijk de nodige vitaminen en mineralen binnen, zonder dat je daarvoor uitgebreid moet koken. Uiteindelijk was het mijn man die met het idee kwam om ook professioneel iets te doen met de sapjes."

Als een gek beginnen werken
"Ik heb het idee eerst even laten rijpen, en ben dan begonnen met wat testjes die ik liet proeven aan vrienden en familie. Hoe meer ik ermee bezig was, hoe enthousiaster ik werd. Ik mistte ook al een tijdje wat meer flexibiliteit, wat soms ontbreekt als je ergens vast in dienst werkt. Hoewel ik nu 's avonds en in het weekend geregeld doorwerk, kan ik wel zelf beslissen of ik mijn kindjes van school ga halen. Uiteindelijk heb ik in maart mijn ontslag gegeven bij Unilin. Na drie maanden opzeg ben ik als een razende gek beginnen werken aan JusRé. Want ik wou het dan ook echt allemaal goed doen, alles moest kloppen", vertelt Valérie.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Valérie Lemahieu.
Valérie Lemahieu.
JusRé

"Geen euro aan verdiend"
Je vaste job opgeven om hippe sapjes te gaan verkopen, niet iedereen wil dit risico nemen. Ook voor Valérie was het een sprong in het diepe en een investering. "Eigenlijk is vooral de stock duur. Omdat ik de persmachines huur, moet ik altijd in grote volumes werken. Dat is telkens een flinke hap uit het budget. Ik hoop dat ik binnen het jaar breakeven draai, op dit moment heb ik er alvast nog geen euro aan verdiend. Deze sprong in het diepe en vooral de financiële onzekerheid die daarbij komt kijken is natuurlijk niet altijd leuk, en zeker met een gezin was het geen gemakkelijke stap om te zetten. Maar het geeft me wel een drive om sneller te groeien en vooruit te gaan."

Veel groeipotentieel
Eerst wou ik ook de distributie zelf doen, maar ik had al snel door dat de logistiek te veel werk was voor mij alleen. Om die reden heb ik drie distributeurs gecontacteerd, en dat werpt zijn vruchten af. Het laat me namelijk toe om zelf volop te focussen op bezoeken aan potentiële klanten en het innovatieve proces toe te lichten. De JusRé sapjes worden ondertussen al in 70 zaken verkocht, en dat op nog geen maand tijd! In het buitenland zijn koud geperste sapjes al langer dan vandaag hip, maar in België is de markt nog vrijwel onontgonnen. Zeker voor de sapjes die niet gepasteuriseerd zijn. Ik moet dan ook nog dagelijks uitleggen wat het verschil net is tussen gepasteuriseerde sapjes die op het eerste zicht misschien vers lijken en mijn koudgeperste sapjes. Maar dat vind ik alleen maar een goed teken, want dat wil zeggen dat er nog veel groeipotentieel is voor JusRé", zegt Valérie.