"Een enorme groep werknemers draagt helemaal niks bij aan de maatschappij"

Hoogleraar antropologie David Graeber: "Weg met de bullshit jobs!"

Dreamstime
Het barst van de 'onzinbanen'. Tenminste dat vindt de Amerikaanse hoogleraar antropologie David Graeber (57). Zijn remedie: meteen afschaffen, die bullshit jobs. "Ga iets écht leuks doen met je tijd."

Heel de samenleving is er verantwoordelijk voor: nadat automatisering de mens veel van het werk uit handen nam, hebben we volgens hoogleraar antropologie op de London School of Economics David Graeber met zijn allen besloten om die 'onzinbanen' te scheppen.

Ga maar na: financiële dienstverlening, telemarketing, ondernemingsrecht, onderwijs- en zorgadministratie, personeelszaken en public relations. Zouden we in opstand komen als deze banen zouden verdwijnen? Echt niet. Het is veel waarschijnlijker dat we het niet eens zouden doorhebben. Maar een staking van vuilnisophalers, kinderopvang, onderwijzers, schoonmakers en verplegend personeel is heel andere koek. Die zou het dagelijks leven totaal ontwrichten.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Line Breemersch

  Onze politici hebben liever dat mensen op kantoor niets zitten te doen op kosten van de belastingbetaler, dan thuis niets doen. En die nietsnut op het werk pest de goed werkende collega naar een depressie! Een neerwaardse en destructieve spiraal..... terwijl zoveel mensen constructief willen bijdragen aan de maatschappij mits een kleine financiele vergoeding.....

 • Emi De graeve

  Erger nog .. er zijn er die ipv niks bij te dragen tot de maatschappij, ze ook nog bestelen en er van profiteren om hun zakken te vullen. Het onheil en decadentie ziet men pas ze van het toneel verdwenen zijn.

 • Floris Janssens

  die man heeft het over absurdistan landen o.a. belgie en in het bijzonder vlaanderen, enorme hoeveelheid bullshit banen bij gemeenten,provincies en ministeries en zgn fod's hier is het geen jobs,jobs,jobs maar vriendjespolitiek met profiteurs,bekwame mensen krijgen geen kans...

 • Wilfried Van der Jeught

  Deze man heeft het bij het rechte eind, dit heb ik vandaag nog ondervonden met het stadsbestuur van Gent, moest dit er niet zijn was het veel beter geweest en moest men bepaalde diensten afschaffen dan was er meer geld en men zou de afschaffing niet eens merken.

 • Anthony Daele

  Jean waarom ben jij dan geen werkgever ?!