"Een eigen zaak runnen is niet hetzelfde als winkeltje spelen"

De zussen Van Doorselaer.
rv De zussen Van Doorselaer.
Hoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. Vandaag vertelt Nele Van Doorselaer over de multimerkenwinkels A Suivre die ze samen met haar zus Veerle acht jaar geleden opstartte.

Een dikke acht jaar geleden openden de zusjes Van Doorslaer een eerste vestiging van A Suivre in Gent. En multimerkenwinkel, met labels als Isabel Marant, J-Brand, Kenzo en Wouters & Hendrix in de rekken. Ondertussen zijn er 6 vestigingen in Vlaanderen. Indrukwekkend, zeker als je weet dat Nele en Veerle respectievelijk projectontwikkelaar en advocate van opleiding zijn.

De beslissing was snel gemaakt
"Het was eigenlijk mijn zus die op het idee kwam om een eigen winkel op te richten. Zij had eerder vakantiewerk gedaan in de trouwwinkel van haar schoonmoeder, en toen die besloot ermee op te houden na dertig jaar, begon het te kriebelen. Na een stage aan de balie ontdekte ze dat de advocatuur niets voor haar was en stelde ze mij voor om samen de zaak over te nemen. Omdat ik altijd al zelf een eigen zaak wou hebben en gepassioneerd ben door mode, was mijn beslissing snel gemaakt," zegt Nele.

Concept omgegooid
Van het oude concept lieten de zussen echter weinig overeind. "Met A Suivre wilden we echt ons eigen ding doen. Het was natuurlijk handig dat de locatie er al was in Gent en ook de naam hebben we behouden. Maar verder hebben we het concept helemaal omgegooid. Bij ons shop je vrouwelijke kleren en accessoires in het Franse stijltje, met meestal een aantal bohemien invloeden."

Het artikel gaat verder onder foto.

De A Suivre winkel in Gent.
rv De A Suivre winkel in Gent.
De A Suivre winkel in Gent.
rv De A Suivre winkel in Gent.

Grote financiële risico's
En met succes. Hoewel het woelige tijden zijn voor kledingboetieks in ons land, doet A Suivre het beter dan ooit tevoren. Al geeft Nele toe dat het niet altijd gemakkelijk is. "We hebben al onze spaarcentjes in A Suivre gestopt, en ook nu nog moeten we soms grote financiële risico's nemen. Daar ga je mee slapen en sta je mee op. Gelukkig zijn we een gezond bedrijf, tot nog toe moeten we ons dus geen grote zorgen maken."

"Het is niet zomaar winkeltje spelen"
"Wat ik graag ook wil meegeven is dat het hebben van een eigen zaak niet zomaar winkeltje spelen is. Het is een zeer intense job, vaste uren bestaan voor ons niet. We zijn altijd de eersten die 's ochtends aankomen en de laatsten die weggaan. Met 13 mensen in dienst, hebben we dan ook een enorme verantwoordelijkheid," vertelt Nele.

Heel wat voordelen
Al zijn er volgens Nele natuurlijk ook heel wat voordelen verbonden aan zelfstandige zijn en een eigen winkel(s) hebben. "Geen enkele werkdag is hetzelfde, dat vind ik zalig. Er zijn dagen dat we aankopen doen in Antwerpen, Brussel en Parijs. Soms hebben we briefings en meetings en we gaan ook heel vaak langs in de winkels om te zien hoe alles daar loopt. Daarnaast ontmoeten we bijna elke dag nieuwe mensen en alle nieuwigheden in de modewereld zelf zijn natuurlijk ook geweldig."

Toekomstplannen
In de toekomst hoopt Nele alle winkels te stabiliseren. "De winkel in Roeselare is bijvoorbeeld nog relatief nieuw, en daar zitten we qua verkoop nog niet op het niveau van de andere zaken. Verder zou het leuk zijn dat alles autonoom zou kunnen verlopen in de toekomst, met de perfecte mensen op de juiste plaats. Nu moeten we echt nog veel zelf doen, gewoon delegeren lukt nog niet

A Suivre heeft 6 modezaken in Brugge, Brussel, Gent, Knokke, Kortrijk en Roeselare. Meer info: asuivre.be.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels