Rechts: Janneke Wittekoek.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: Janneke Wittekoek. © Getty Images

Cardioloog over de impact van stress op je hart: “Zelfs zonder dichtgeslibde aders kan je klachten hebben”

Elk jaar sterven meer vrouwen aan hartinfarcten dan mannen, en bij een op de drie van hen is te veel stress een boosdoener. Meer zelfs: onze stress creëert nieuwe hartziektes, zoals ‘technostress’ of een pijn op de borst. Leef je ook zo gejaagd? Een cardioloog legt uit wanneer je té veel stress ervaart en moet ingrijpen. “Er bestaan manieren om te ontspannen die direct effect hebben op je risico op hart- en vaatziekten.”

 1. Dit wist je nog niét over je cruciaalste orgaan: “Een gebroken hart is voor de hersenen net zoals een gebroken pols”
  PREMIUM

  Dit wist je nog niét over je cruciaal­ste orgaan: “Een gebroken hart is voor de hersenen net zoals een gebroken pols”

  “Het is het enige orgaan dat zichzelf volledig aanstuurt.” Ons hart verbergt in elk van zijn kamers mysteries waar zelfs de wetenschap (nog) geen verklaring voor heeft. Wist je bijvoorbeeld dat je hart, samen met het autonome zenuwstelsel, je omgeving op veiligheid scant nog vóór je er een gevoel of gedachte bij krijgt? Vier experts delen hun inzichten. “Mensen staan na een harttransplantatie soms op een heel andere manier in het leven.”
 2. Pedro Elias denkt voortdurend dat hij ziek is. Expert over hypochondrie: “De lichamelijke verschijnselen zijn écht”
  PREMIUM

  Pedro Elias denkt voortdu­rend dat hij ziek is. Expert over hypochon­drie: “De lichamelij­ke verschijn­se­len zijn écht”

  TV-maker Pedro Elias is een hypochonder: hij denkt voortdurend dat hij ziek is, onthult hij in ‘Patiënt Pedro’. Heel wat Vlamingen gaan gebukt onder deze angststoornis. Maar waar eindigt ongerustheid en begint hypochondrie? En valt dat te behandelen? Hoe ga je ermee om als jouw geliefde een hypochonder is? Een expert beantwoordt de meest prangende vragen. “Sommige patiënten planden hun toiletbezoek zo in dat de partner thuis is. Zodat die de stoelgang mee kon inspecteren.”