Getty Images/Westend61
Volledig scherm
© Getty Images/Westend61

Campagne #verteljeverhaal geeft gezinsleden van suïcidale personen een stem. “De groep van naasten is groot. En heel kwetsbaar”

Elk jaar wordt op 10 september wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Broodnodig, want jaarlijks denken meer dan 200.000 Vlamingen aan suïcide. Dat zijn moeders, vaders, kinderen, broers, zussen. En dat betekent dus dat minstens evenveel Vlamingen een gezinslid met zelfmoordgedachten hebben. De Hogeschool Odisee roept hen met de socialemediacampagne #verteljeverhaal op om hun verhaal te vertellen. 

 1. #DoNotTouchMyClothes: Afghaanse vrouwen protesteren tegen de kledingregels van de taliban. “We zijn veel meer dan die boerka’s”

  #DoNotTou­chMy­Clo­t­hes: Afghaanse vrouwen proteste­ren tegen de kledingre­gels van de taliban. “We zijn veel meer dan die boerka’s”

  De voorbije dagen en weken verschenen er honderden foto’s van Afghaanse vrouwen op sociale media. Ze gebruikten massaal de hashtags #DoNotTouchMyClothes of #AfghanistanCulture. Op die manier willen ze tonen dat ze het niet eens zijn met de strenge kledingvoorschriften van de taliban. Ook de Belgische Lema Afzal (25) doet mee. “De boerka heeft overschaduwd hoe Afghaanse vrouwen wereldwijd gezien worden. Onze cultuur is zo veel rijker en kleurrijker.”
 2. Het nieuwe seizoen van ‘Sex Education’ al uitgekeken? Vanaf nu kan je overnachten in het huis van Otis
  Play

  Het nieuwe seizoen van ‘Sex Education’ al uitgekeken? Vanaf nu kan je overnach­ten in het huis van Otis

  Misschien wel even bekend als de hoofdpersonages van de waanzinnig populaire Netflix-serie ‘Sex Education’, is het rode huis van Otis en zijn moeder Jean. Het bevindt zich in de sprookjesachtige valleien van Forest of Dean en Wye Valley in Engeland. Wilde jij ook altijd al eens binnengluren? Dan heb je geluk, want het huis werd omgetoverd tot een gezellig vakantiehuis.
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. Prof psychologie over de impact van corona op jongeren: "Volwassenen moeten erkennen dat het leed van de jeugd oprecht is”
  PREMIUM

  Prof psycholo­gie over de impact van corona op jongeren: "Volwasse­nen moeten erkennen dat het leed van de jeugd oprecht is”

  Dit weekend viel een 21-jarige uit het raam nadat de politie binnenviel op een lockdownfeestje in een hotel in Antwerpen. “Het overlijden van zo’n jong iemand confronteert ons met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn van jongeren”, reageerde burgemeester Bart De Wever (N-VA). Uit onderzoek blijkt inderdaad dat die leeftijdsgroep het zwaarst lijdt onder de sociale isolatie. Sociaal contact hebben jongeren nodig voor hun ontwikkeling, zegt psycholoog Inez Myin-Germeys. “Je eerste kus kan je niet online beleven.”