Rechts: kattentherapeut Anneleen Bru.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: kattentherapeut Anneleen Bru. © Getty Images / Kristof Pieters


Wat als je poes krabt aan de zetels of miauwt tijdens de nacht? Kattentherapeut geeft advies voor 11 scenario’s

Over het gedrag van je gesnorhaarde schat bestaan nog veel misverstanden. Waarom plast je kat naast de kattenbak? Hoe komt het dat je lieve poes opeens kwaad uithaalt als je hem streelt? En hoe zorg je ervoor dat het beestje niet meer aan de zetels krabt? Voor eerste hulp bij kattenkwaad beantwoordt kattentherapeut Anneleen Bru vandaag, op Internationale Kattendag, elf vragen van wanhopige lezers. “Poezen vertonen veel subtiele stresssignalen die eigenaars niet oppikken.”

 1. Dit gezin leefde 3 dagen zonder elektriciteit en verwarming. “Hier kan iedereen iets uithalen”

  Dit gezin leefde 3 dagen zonder elektrici­teit en verwarming. “Hier kan iedereen iets uithalen”

  De energieprijzen swingen de pan uit, dus heel wat mensen ondernemen actie. Ook Natasia (34) en haar gezin: drie dagen trokken ze er resoluut de stekker uit. Zonder elektriciteit van buitenaf probeerden ze het leven verder te zetten, met alternatieve en goedkopere oplossingen. Ze vertellen waar ze tegenaan liepen en wat ze leerden over energie besparen. “We gingen onze maandfactuur van 455 euro maal tien zien gaan. We moésten wel kijken hoe we dat anders konden aanpakken.”
 2. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
 3. Het blijft een gek zicht, Vlamingen die wandelen met hun kat. “Maar Ramses geniet ervan.” Een dierenarts reageert

  Het blijft een gek zicht, Vlamingen die wandelen met hun kat. “Maar Ramses geniet ervan.” Een dierenarts reageert

  Wandelen is de activiteit bij uitstek om je humeur te boosten, zeker met je viervoeter aan je zijde. Maar dat hoeft niet altijd een hond te zijn. Ilya Ignoul (29) gaat wekelijks met zijn Bengaalse kat Ramses op pad. “Het ziet er misschien een beetje idioot uit, maar wij amuseren ons.” Dierenarts Joshua Dutré licht toe of wandelen met je kat wel een goed idee is. “Je kan ze niet zomaar in een harnas steken en mee naar buiten nemen.”