Om ter hardst relaxen? In Zuid-Korea is het een ding
Twee weken geleden vond de jaarlijkse Space-Out Competition plaats in Zuid-Korea. Gedurende 90 minuten lang zaten de deelnemers samen op de grond met als enige doel: niks doen. Wie daarin het hardst uitblonk, mocht zich de winnaar noemen. Het concept zag het licht in 2014 en is bedoeld als kritiek op het snelle tempo en de hoge verwachtingen van de Zuid-Koreaanse samenleving.
Wanneer is de laatste keer dat jij nog eens negentig minuten helemaal niks - maar dan ook niks - gedaan hebt? Precies, voor de meesten onder ons dateert dat moment van toen we nog in de wieg lagen. Juist daarom kwam de visuele artiest Woopsyang met het idee voor de Space-Out competitie.
Wie het zenst is, wint
Normaal gesproken werd de Space Out competitie in steden zoals Seoul, Incheon en Daegu georganiseerd, maar de zevende editie van het evenement vond dit jaar plaats in het ‘helende woud’ op het eiland Jeju. In dat woud worden regelmatig workshops en programma’s georganiseerd omdat het bekend staat voor haar therapeutische effecten. Dat maakt het dus de ideale plaats voor een zenwedstrijd. Het doel van de competitie is om anderhalf uur lang niks te doen.
Het heeft iets ontzettend betekenisvol om samen te komen met mensen en bewust niks te doen.
Om ter best niks doen, denk je nu, hoe vertaalt zich dat in de praktijk? Simpel: op vaste tijdstippen wordt de hartslag van de deelnemers gemeten en wie de laagste en stabielste hartslag heeft, wint. Het is ook de bedoeling dat je niet té hard ‘zonet', want wie in slaap valt wordt gediskwalificeerd. De toeschouwers krijgen daarnaast ook de mogelijkheid om te stemmen op wie ze vinden dat er het meest zen uitziet.
Een 34-jarige haarstylist die negentig minuten lang amper bewoog, won dit jaar. Lee Radde (31) die in 2019 de wedstrijd won, participeerde dit jaar opnieuw. Hij reisde tien uur lang met zijn motor en nam een ferry om ter plaatse te geraken, een avontuurlijke tocht die hij documenteerde op Instagram. De man werd tweede, al is het zeker niet de laatste keer dat hij aan de Space-Out competitie zal meedoen. “Het is moeilijk uit te leggen, maar het heeft iets ontzettend betekenisvol om samen te komen met mensen en bewust niks te doen”, vertelt hij aan VICE.
Traditionele tijdverspilling
“Traditioneel gezien heerst de opvatting dat niks doen tijdverspilling is”, staat er op de officiële website van het evenement te lezen. “Deze misvatting moet veranderen en dit kunstwerk (de wedstrijd, red.) kan daar aan bijdragen.”
(lees verder onder de foto.)
Dat de wedstrijd onconventioneel is staat vast, maar er zit wel een diepere boodschap achter. Negentig minuten lang niks doen staat in schril contrast met het snelle tempo waarin alles tegenwoordig gaat. Want als we niet aan het werken zijn, zijn we aan het relaxen. Maar relaxen doen we een groot deel van de tijd door naar schermen te kijken die zorgen voor een voortdurende stroom aan informatie. Gewoon met onszelf zijn zonder prikkels is iets dat we niet vaak (of nooit) meer doen. Toch kan op die manier ‘zonen’ ons welzijn enorm ten goede komen, omdat het als een soort mentale pauze is voor ons brein.
Als ik de deelnemers na de wedstrijd van negentig minuten observeer, zie ik aan hun gezichten dat ze compleet verfrist zijn, alsof ze uit een diepe slaap ontwaakten.
“Sinds we door de pandemie getroffen werden, heeft de wereld Space Out nog meer dan ooit nodig. We hadden veel vrije tijd thuis, maar we brachten die tijd veel te vaak door met stressen over het virus en ons angstig voelen", aldus Woopsyang. “Als ik de deelnemers na de wedstrijd van negentig minuten observeer, zie ik aan hun gezichten dat ze compleet verfrist zijn, alsof ze uit een diepe slaap ontwaakten. En ik was er zeker van dat zij de enige mensen op aarde waren waren die de afgelopen negentig minuten niets hadden gedaan.”
Sinds het meditatieve event voor de eerste keer doorging in 2014, werden er al heel wat internationale varianten georganiseerd in onder andere Peking, Rotterdam en Taipei. Zou jij negentig minuten lang kunnen stilzitten en niks doen?
Lees ook :
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sociale media in de ban van het ‘anti-rimpelrietje’. Arts reageert: “Voor deze mensen werkt het”
Wie met een rietje drinkt, zou meer rimpels rond de mond krijgen. Het internet kwam dus met een unieke oplossing op de proppen: het anti-rimpelrietje. Zo zou je je lippen minder tuiten en dus ook minder last hebben van fijne lijntjes. Werkt dit écht? Esthetisch arts Silvie Van Eycken verklaart. -
VS schrappen beperkingen raketprogramma Seoul, Noord-Korea boos
Noord-Korea heeft boos gereageerd op het Amerikaanse besluit om alle beperkingen op het raketprogramma van Zuid-Korea te schrappen. Het staatspersbureau van het land noemt dat een “ernstige blunder” die zal tot leiden tot een wapenwedloop en meer spanning op het Koreaanse schiereiland. -
TV
STREAMINGTIP. ‘True Crime Belgium: Rijk, Dood & Opgelicht’
Geen genre dat de laatste jaren zo populair is als true crime. Dat is ook Streamz niet ontgaan. Zij brengen in ‘True Crime Belgium’ - waarin de meest schokkende en spraakmakende misdaden van ons land worden belicht - nu het relaas van oplichter Christian Fobe, die twee van z’n slachtoffers van het leven beroofd. -
-
Hoe klaag ik minder? Is het besmettelijk en wanneer vinden anderen me een zaag? Prof leert ons alles over gezeur
Je collega doet het over het werk, je partner over rondslingerende sokken en je moeder over hoe weinig je haar bezoekt: zeuren. Zijn er dan geen positivo’s? Is klagen (on)gezond en slecht voor de groepssfeer? Volgens professor Elfi Baillien, gespecialiseerd in groepsdynamieken, valt er heel wat te vertellen over het mechanisme van klagen en zagen. Ze beantwoordt 7 prangende vragen. “Jouw geklaag kan een bron van stress zijn voor anderen.” -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Weeskinderen Noord-Korea doen ‘vrijwilligerswerk’ in mijnen: “Om liefde van de partij terug te betalen”
Noord-Korea stuurt honderden weeskinderen de kolenmijnen in om te werken. Ook verrichten ze zware arbeid op boerderijen en in de bouw. Volgens de staatsmedia doen de kinderen, van wie wordt aangenomen dat ze minderjarig zijn, dat ‘vrijwillig’. Als dank voor de liefdevolle zorg van de staat. -
COLUMN. Journalist Jeroen schrikt van zijn plotse huilbui. “‘Het is oké, papa’, fluistert mijn zoon”
Journalist Jeroen is geen blèter, zoals ze dat zeggen. Maar op één bepaald, onbewaakt moment werd het hem plots toch te veel, schrijft hij in zijn wekelijkse column. Jeroens zoon vraagt zich af waarom zijn vader in huilen uitbarst. Het antwoord daarop blijft uit, of toch niet? “Het was eeuwen geleden dat ik zo huilde.”