Ga naar de mobiele website
^ Top

Bikini passen is het slechtst voor humeur van dames

Zelfs nog maar het gedacht van bikini's te passen kunnen passen, maakt vrouwen slecht gezind, ontdekten Australische psychologen.

Jezelf in een strakke bikini wurmen in een te warm pashokje onder onflatteus licht, haast elke vrouw heeft er een hekel aan.  De onderzoekers lieten vrouwen bikini's passen. Bij het ene experiment moesten ze zich inbeelden dat ze op een strand liepen in dat kledingstuk, bij het andere moesten ze zich in een paskamer inbeelden. In een andere situatie moesten hetzelfde doen maar dan met een jeans en een trui. Na deze oefening vulden ze een vragenlijst in die peilde naar hun humeur, lichaamsbeeld en zelfobjectificatie. Dit is het gevoel dat anderen je als een object zien.

Intern proces
Niet verrassend voelden dames in badkledij zich niet goed over hun lichaam. Maar ze voelden zich het slechtst in de paskamer, niet op de plek waar ze ook door anderen beoordeeld werden. Dit betekent dat zelfobjectificatie een intern proces is. In een paskamer zijn heel wat elementen die objectificatie bevorderen: verschillende spiegels, felle lichten en het feit dat vrouwen zelf moeten beoordelen of de kledingstukken haar passen.

Laag zelfbeeld
Zelfobjectificatie heeft namelijk heel wat gevolgen: je gaat er constant door denken aan je uiterlijk, je schaamt je om je lichaam, het vergroot de kans op eetstoornissen en depressie", aldus onderzoeker en psycholoog Marika Tiggeman aan de universiteit Flinders in Australië.
 
Hoe vermijden?
Tiggeman: "We dragen en passen dagelijks kledij, dit zijn aspecten van ons uiterlijk waar we controle over hebben, dat geldt niet voor onze kledingmaat of figuur." Zelfobjectificatie is niet makkelijk te voorkomen: de beste manier is door spiegels en vergelijking met anderen te vermijden. Concentreer je op activiteiten die de functie en niet je uiterlijk van je lichaam benadrukken zoals yoga of sport.

Meer over


Meld een bug