Bevallen in een zacht glooiende alpenweide? Virtualrealitybril maakt intrede in verloskamer
Wie virtual reality zegt, denkt wellicht aan videospelletjes. Maar sinds kort heeft het ook een vaste plaats op de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Zwangere mensen die moeten bevallen kunnen er een virtualrealitybril opzetten om afgeleid te worden van de pijnlijke weeën.
Beelden van weides, de zee of een sterrenhemel, die de pijn minder heftig maken: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is toch mogelijk met behulp van virtual reality. Dat is exact waarom de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden een VR-bril heeft aangekocht. “We willen dat vrouwen die moeten bevallen minder pijn ervaren”, bevestigt hoofdvroedvrouw Renilde Bastaens. “Dankzij de bril kun je wandelen in een bos, met een kalme stem die je coacht om goed adem te halen en met een meditatiemuziekje op de achtergrond.”
Het is rustgevend, het ontspant. En dat is nu net wat vrouwen tijdens een arbeid en bevalling nodig hebben.
Het werkt, zegt Bastaens, “want de VR-bril brengt je in een andere wereld. Dat is rustgevend, het ontspant. En dat is nu net wat vrouwen tijdens een arbeid en bevalling nodig hebben.”
In de praktijk is het niet de bedoeling dat je de bril constant ophoudt. Een kwartier maximaal en dan gaat hij weer een poos af. Op het moment dat de baby er bijna is, bij de persweeën, wordt de bril ook niet opgezet. “De vrouwen missen dus zeker hun eigen bevalling niet”, zegt Bastaens met een lach.
Samen met de partner
Ook de patiënten reageren positief. Bo Dierckx mocht als een van de eersten de VR-bril uittesten tijdens haar arbeid. Zij bevestigt wat de hoofdvroedvrouw zegt: “Ik werd door de virtuele wereld even weggenomen uit de realiteit, waardoor ik me wat beter kon ontspannen.” Al ziet ze ook een tweede voordeel: “Het is erg fijn dat je het samen met je partner kan beleven: die kan namelijk kijken op de tablet en checken wat ik zie via de bril. Voor ons was dit een zeer aangename afwisseling bij een lange dag.”
(Lees verder onder de foto.)
Het gebruik van deze techniek is niet nieuw in de medische wereld. Ook niet in het Imeldaziekenhuis. Op de kinderafdeling wordt de VR-bril bijvoorbeeld gebruikt als pijnstilling tijdens onaangename behandelingen. Bij kinderen zorgt de bril voor afleiding zodat bepaalde procedures, zoals bloed nemen, vlotter kunnen verlopen. Bastaens: “Ook onze fertiliteitskliniek maakt gebruik van virtual reality tijdens hun ingrepen. Het ontspant de aanstaande mama’s bij bijvoorbeeld het terugplaatsen van embryo’s. Dat ze minder pijn ervaren is een extra voordeel.”
Nieuwe realiteit
Zowel in eigen land als in het buitenland is al onderzoek verricht naar het gebruik van VR-brillen bij een bevalling. “Het precieze werkingsmechanisme in de behandeling van pijn is nog niet helemaal opgehelderd, maar er zijn een aantal interessante hypothesen”, reageert neuroloog Maarten Dewil. “Wanneer we geconfronteerd worden met een mogelijke pijnprikkel gaan onze hersenen zich voorbereiden op de pijn die gaat komen. Ze gaan daarbij in het onderbewuste circuit van ons brein alle herinneringen in verband met pijn ‘opfrissen’, wat de beleving van pijn kan beïnvloeden of versterken.”
“Door het gebruik van een VR-bril worden onze hersenen afgeleid: dankzij de combinatie van visuele informatie, geluid en soms zelfs gevoelsinformatie, gaan onze hersenen geloven dat we ondergedompeld zijn in de andere realiteit. Wanneer dit dan een positieve ontspannen setting is, zoals bijvoorbeeld een zacht glooiende alpenweide, dan zullen ze ook de daarbij horende positieve emoties uit die onbewuste circuits gaan activeren. Het is door dergelijke afleidingsmaneuvers dat de pijn minder intens aangevoeld zal worden”, verduidelijkt Dewil.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“De uren slaap voor middernacht tellen dubbel.” Slaapexpert ontkracht de eeuwenoude wijsheid
Vermoeid na een lange dag, avondje uit of een nacht slechte slaap? Dan is er volgens velen maar één oplossing: vroeg je bed in kruipen. Al jaren geldt de gedachte dat wie voor 00.00 uur inslaapt, die uren dubbel mag tellen. Klopt die redenering wel? Slaapexperte Annelies Smolders biedt het antwoord. -
Zou jij met deze peperdure tuinset van Dior je onkruid durven wieden?
In de aarde wroeten, een moestuin onderhouden én van de frisse buitenlucht genieten: tuinieren is nog nooit zo hip geweest als nu. En dat hebben ze op het hoofdkwartier van Dior goed begrepen. Het Franse luxemerk verkoopt een bijzondere tuinset — maar wie in stijl zijn handen vuil wil maken, betaalt wel een erg flinke duit. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
-
Op sociale media delen we massaal de meest herkenbare frustraties van het kantoorleven
Onze job neemt een groot deel van ons leven in beslag. Geen wonder dat we nu en dan frustraties moeten uiten. Vroeger deden we dat op café na pintje nummer twee, nu liever — en massaal — op sociale media. En ja hoor: die hilarische filmpjes over veeleisende bazen en irritante collega’s (ook wel bekend als de ‘office Linda’s’) zijn erg herkenbaar. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Na ‘top’ en ‘bottom’ voegt datingapp Grindr ook ‘side’-seks toe. “Eindelijk. Er wordt nog te vaak penetratie verwacht”
Ben je ‘top’ of ‘bottom’? Die vraag stelt LGBTQ+-datingapp Grindr zijn gebruikers — veelal mannen — om ze te linken aan een partner. Maar met ‘side’ komt daar nu een extra categorie bij, voor zij die niet-anale seks verkiezen. “Het is bullshit dat de app nu pas die voorkeur integreert”, zegt podcastmaker Max De Moor. Ook Alexander en Karel vertellen over het taboe dat Grindr nu pas doorbreekt. “Als je als homoseksuele man zegt dat je geen penetratie wil, wordt vaak het contact verbroken.”