Belgisch platform waarschuwt: denk 2 keer na voor je shopt bij Shein. “Geef vriendinnen geen complimenten”
De Chinese modewebsite Shein werd in korte tijd razendpopulair. Aan spotprijzen hul je jezelf in een fashionable outfit. Online duurzaamheidsplatform COSH! analyseerde hoe het Chinese bedrijf zoiets voor elkaar krijgt. En dat belooft weinig goeds, legt founder Niki de Schryver uit. “Het is heel zorgbarend hoe wijdverspreid het merk is en hoeveel mensen ze effectief bereiken.”
KIJK. Schreeuwen de Shein-arbeiders in de fabrieken om hulp via de etiketten op de kleren?
Een zwart T-shirt voor 4 euro of warme trui voor 9,99 euro. Dat zijn de prijzen die je mag verwachten als je surft op de online modewebsite Shein. Je shopt er zelf of kent iemand die het doet? Die kans is groot, want het bedrijf maakte naar schatting een jaaromzet van meer dan tien miljard dollar. Ook al hebben ze amper tot geen fysieke winkels.
En daar hangt een geurtje aan, onderstreept duurzaam ondernemer Niki de Schryver, founder van COSH!. Haar platform maakt duurzaam shoppen makkelijk voor de consument die er helder en transparante informatie vindt over allerlei kledingmerken. Voor Shein werden lopende onderzoeken onder de loep genomen en keek COSH! naar wat het Chinese bedrijf zelf belooft aan haar klanten.
Arbeiders schreeuwen om hulp?
Shein-collecties worden niet in ethische omstandigheden gemaakt, zegt Zwitserse waakhondorganistaie Public Eye. In hun onderzoek rapporteren ze onveilige werksituaties, lage lonen en veel overuren. Impliciete dwangarbeid klinkt het, want de werknemer wordt niet per uur, maar per kledingstuk betaald. Lees: het loon hangt af van de snelheid waarmee de arbeider produceert. Soms werkt een fabrieksmedewerker tot 13 uur per dag, 75 uur (!) per week om dan nog geen leefbaar loon te genieten.
De donatie komt neer op zo'n tien miljoen dollar per jaar. Voor een sterveling als ons is dat gigantisch veel. Maar niet als je de winsten bekijkt.
Op sociale media circuleren video’s waaruit blijkt dat arbeiders uit de fabrieken om hulp schreeuwen. Shein reageerde dat dit niet klopte en ook magazine Knack concludeerde in een factcheck dat de beelden niet afkomstig zijn van Shein-kleding. Fake news dus, en toch blijft COSH! sceptisch over de algehele werkomstandigheden in fabrieken. “De werkdruk is catastrofaal. De verhalen rond alle wantoestanden in de sector zijn dermate groot dat je er niet omheen kan.”
Een groen imago met een zwart randje
Nog iets waar de COSH!- founder haar bedenkingen bij heeft: het groene imago dat Shein zichzelf probeert een te meten. “In 2020 bevestigde Shein dat ze vijftig miljoen dollar doneren aan de Or foundation, gespreid over vijf jaar. Heel goed, want die organisatie probeert mee de textielproblemen in de mode-industrie op te lossen.”
Als je dat bedrag verder analyseert, is dat maar een kleine moeite voor zo’n groot bedrijf als Shein. “Hun donatie komt neer op zo’n tien miljoen dollar per jaar. Voor een sterveling als ons is dat gigantisch veel. Maar niet als je de winsten bekijkt. In 2020 was dit 15,7 miljard dollar en in 2021 is dat bedrag zelfs nog gestegen. De aantallen zijn niet in verhouding en met hun donatie gaan we het afvalprobleem dat Shein zélf teweegbrengt helemaal niet oplossen.”
Shop ’till you drop
Maar het grootse probleem volgens de Schryver? “Shein bereikt via sociale media de jeugd zonder dat de ouders er zicht op hebben. Ik heb zelf een dochter van elf jaar en alle meisjes uit haar klas kopen Shein. Er is dus zeker een druk bij hen te shoppen. En ouders weten het zelfs niet eens, laat staan dat ze de impact van het merk kennen. Omdat het over zulke kleine bedragen gaat, kijken ouders vaak niet echt waarvoor hun kind de creditkaart nodig heeft.”
Eigenlijk moeten we heel die psychologie veranderen. Bijvoorbeeld door je vriendinnen geen complimentjes te geven wanneer ze iets nieuws aan hebben.
“Het platform is gebouwd op een echte shopmentaliteit: allerlei technieken om consumenten nog sneller te overtuigen om iets te kopen met kortingen. Zo wordt wie op de website scrolt heel lang vastgehouden door oneindig lang te kunnen door scrollen met steeds nieuwe stuks. Het is heel zorgbarend hoe wijdverspreid het merk is en hoeveel mensen ze effectief bereiken.”
Om aan die vraag te voldoen, produceert het Chinese merk kleding in sneltempo. Dagelijks worden er ongeveer 6.000 nieuwe items gelanceerd. Hiervoor werkt het bedrijf samen met kleine fabrikanten, voornamelijk in China. En daar ontbreekt het vaak aan contracten, verzekeringen en sociale zekerheid voor de werknemers, klinkt het bij COSH!.
Wat kan de consument beter doen? “Trots zijn op herbruiken en herdragen!”
Niki de Schryver: “De consument moet zich bewust worden dat je bij fastfashion ketens in een systeem zit. Dat je continu een adrenalinekick krijgt en kortingen je aantrekken. Eigenlijk moeten we heel die psychologie veranderen. Bijvoorbeeld door je vriendinnen geen complimentjes te geven wanneer ze iets nieuws aan hebben, maar wél omdat ze iets wat perfect bij hun stijl past voor de zoveelste keer dragen.”
“Daarnaast zou er een cultuur moeten zijn waarbij mensen niet zeggen: ‘kijk wat ik kocht, ik betaalde er maar zoveel voor’, maar wel: ‘ik kocht iets aan de volle prijs.’ Dan weet je dat je iedereen een correct en eerlijk loon verschaft: de mensen in de winkel, de winkelbedienden en de arbeiders. Als je er zelf voor kiest aan een correcte, volwaardige prijs te betalen dan bouw je mee aan een economie die voor iedereen goed is. En ook hier werken complimentjes, want ook dat geeft een adrenalineshot.”
“Uiteraard is dat een lastig punt voor mensen met een beperker inkomen. Maar met deze ‘money midset’ stappen ze af van kleine kortstondige gelukjes en zetten ze de stap naar iets wat veel langer meegaat en zo op lange termijn net minder kost.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Comfy, sexy én gezond voor je vulva: met deze lingerie doe je jezelf een plezier voor Valentijn
Verleidelijke lingerie kopen om je partner te verrassen voor Valentijn? Zo passé. In 2023 kopen we het in de eerste plaats voor onszelf. Want de nieuwe behaatjes en slips zijn sexy en comfortabel, inclusief en duurzaam, en gezond voor je vulva. Zes experts bespreken de nieuwste trends. “Wij spreken niet van shapewear maar van ‘smoothwear’, want het verzacht en strijkt alle vetrolletjes glad.” -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Steeds meer Belgen maken van ‘dogwalking’ hun beroep. “Ik krijg 40 euro per dag, per hond”
Snel geld verdienen met honden uitlaten, kan dat echt? Ja, hoor: de hondenuitlaatbusiness boomt sinds de pandemie. “Veel mensen kochten een puppy tijdens die periode, maar merken nu dat ze er geen tijd meer voor hebben”, vertellen twee professionele ‘dogwalkers’ uit eigen land. -
-
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
PREMIUM
Alles stijgt in prijs, maar kleding (voorlopig) niet. Hoezo? “Wees waakzaam: modemerken doen aan ‘skimpflation’”
In een wereld vol prijsstijgingen is shoppen voor veel mensen nog een verzetje dat verrassend betaalbaar blijft. De prijs van dames- en herenkleding blijft dalen en van inflatie is niks te merken. Maar voor hoelang nog? Stilaan rijst in de mode wel het gevaar van skimpflation: voor hetzelfde geld krijg je als consument stiekem slechtere kwaliteit of service. Vier mode-experten leggen uit hoe je je tijdens het shoppen niet beet laat nemen. “Niet alle merken zijn even koosjer.” -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Bijna terug naar Zweinstein, euh school: Shein lanceert betaalbare Harry Potter-collectie
We keren weldra terug naar de schoolbanken, al ziet modeketen Shein ons liever naar Zweinstein vertrekken. Het merk lanceerde een collectie volledig in Harry Potter-thema, en die is zodanig uitgebreid dat er voor elk wat wils is. Het bevat zowel preppy stukken als items die eerder trendy zijn. Een extra pluspunt: de zachte prijzen die we van de Chinese website gewend zijn.