Been naar voren, handen op de heup: wat die populaire pose onthult over hoe vrouwen zich voelen
Model Kylie Jenner, presentatrice Evy Gruyaert, galeriste Sofie Van de Velde en ‘Riverdale’-actrice Hayley Law: ze poseren op foto’s alle vier graag met hun been lichtjes naar voren en beide handen op hun heup. Waarom nemen vrouwen zo vaak die houding aan, en mannen niet? En wat zegt de houding over hoe die vrouwen zich voelen? Lichaamstaalexperte Sofie-Ann Bracke geeft antwoord.
Als mens beschikken we over vier communicatiekanalen: woorden, intonatie, lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. En vooral onze lichaamstaal en mimiek spreken boekdelen. We doen het grotendeels onbewust, maar je kan gedeeltelijk opzettelijk bepalen welke vibe je uitstraalt. Als je poseert voor een foto bijvoorbeeld, of — als je een superster bent — op de rode loper.
(Lees verder onder de foto.)
Opvallend: we zien dat veel bekende vrouwen — beroemd in Vlaanderen of over onze landsgrenzen heen — op foto’s dezelfde houding aannemen. Ze zetten één been lichtjes naar voren en brengen hun beide handen samen ter hoogte van de heup aan de andere kant van hun lichaam.
Powerpose
Als we lichaamstaalexpert Sofie-Ann Bracke vragen waarom deze houding zo populair is onder vrouwen, steekt ze van wal met een belangrijke kanttekening: “We interpreteren lichaamstaal. Dat wil dus niet zeggen dat de persoon die de houding aanneemt de opgevatte boodschap ook zo heeft willen verspreiden. Bovendien zijn foto’s momentopnames. En al zeker als het gaat om foto’s in een geënsceneerde setting. Het kan zijn dat de fotograaf instructies heeft gegeven om het beeld op die manier wat dynamischer te maken.”
(Lees verder onder de foto.)
Eén sluitende verklaring is er dus niet, benadrukt Bracke. Maar er zijn wel enkele non-verbale principes die zeer vaak terugkeren. “Interageren met anderen, dat brengt altijd spanning met zich mee”, aldus de expert. Dat kan een klein beetje spanning zijn, als je je op je gemak voelt bij de situatie bijvoorbeeld. Maar ook heel veel: zoals wanneer je je ook figuurlijk geen houding weet aan te nemen.
Bij spanning helpt het om je eigen lichaam aan te raken.
“Om die spanning iets draaglijker te maken, nemen we vaak iets vast. Wie een presentatie geeft voor een grote groep, heeft geregeld een balpen in zijn handen”, vervolgt Sofie-Ann Bracke. “Maar het helpt ook al om je eigen lichaam aan te raken. Bij een aanraking worden de zenuwuiteinden van de vingers geprikkeld, wat je hersenen een geruststellend signaal geeft. En je armen over je lichaam heen vouwen is daarbij ook een vorm van bescherming, naast de goede ondersteuning die het aanraken geeft.”
Armen in de zij zetten, met één of twee ellebogen naar buiten (zoals Sofie Van de Velde doet op de foto hieronder, nvdr), wordt een beetje gezien als een ‘power move’, zegt Bracke. “Het is een houding waarbij je jezelf groter maakt en meer ruimte geeft.”
(Lees verder onder de foto.)
Waarom de vrouwen ook een stap naar voren zetten en hun been zo in de kijker zetten? “Het zorgt ervoor dat je houding dynamischer is, bovendien toon je zo een pak eleganter dan wanneer je met je twee voeten naast elkaar staat.”
Waarna de lichaamstaalexpert meteen de bedenking maakt: “Houdingen zijn gendergekleurd. Vrouwen zetten met hun houdingen hun vrouwelijkheid in de verf, ook mannen doen er hun voordeel mee om stoerder over te komen. Het is een interessante denkoefening om de rollen eens om te draaien: beeld jezelf een vrouw in die met de armen gekruist poseert, en een man die kiest voor de pose die we zonet bespraken. Zo word je je echt bewust van de houdingen die we als typisch mannelijk of vrouwelijk bestempelen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Evy Gruyaert deelt haar 8 favoriete spots in Vlaanderen: “Onze allereerste date was hier”
Radio- en tv-presentatrice Evy Gruyaert (42) zit zelden stil. Als je haar vraagt naar haar favoriete plekjes in Vlaanderen, kan ze met gemak een waslijst aan hotspots opnoemen. Dit zijn haar acht ‘places to B(V)’. “Oostende katapulteert mij terug naar de herinneringen uit mijn jeugd. Al van kleins af kopen we er schelletjes gerookte heilbot.” -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
-
Doe jij onbewust aan alledaags racisme? Sociologe over de schadelijke gevolgen ervan
Hoewel het niet meer van deze tijd zou mogen zijn, komt racisme nog altijd voor op dagdagelijkse basis. De ene keer al subtieler dan de andere, en dus heb jij je er misschien al onbewust schuldig aan gemaakt. Op deze Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie legt sociologe Salomé Ysebaert (27) uit wat ‘microagressies’ zijn, welk effect ze hebben bij de ontvanger en hoe je ze herkent. “Sommige opmerkingen lijken goedbedoeld, maar dat maakt ze niet minder schadelijk.” -
Moeite met af kicken van je mailbox op vakantie? Expert geeft tips: “Begin een week op voorhand”
Na maanden is het eindelijk zover. Je ligt aan het zwembad of trekt naar de Franse Alpen. Even geen werkzorgen, tot je ‘Pling!’ hoort: een mail, of twee, drie. Ga je piepen of niet? Florence Pérès, auteur van ‘Digital Detox’, geeft concrete tips over hoe je even écht van de e-mailradar verdwijnt. “Een nieuwe mail geeft onze hersenen een shot dopamine. We snakken daar soms naar.” -
Festivals nemen maatregelen tegen ongewenst gedrag: “Als iemand een ‘angel shot’ bestelt, gaan alarmbellen af”
Kunnen we nog zorgeloos feesten deze zomer? Nu ‘needle spiking’ en ander grensoverschrijdend gedrag massaal het nieuws haalt, besluiten grote festivals extra maatregelen te nemen om ons deze zomer veilig te houden. “Vooraf worden ook codewoorden afgesproken. Als een festivalbezoeker die termen laat vallen, moeten de alarmbellen afgaan.” -
PREMIUM
“De jongste vrouw die we hielpen was 13 jaar.” Experts beantwoorden eerlijk 20 vragen over abortus in België