Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Als 3 weken kerstvakantie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. “Je hebt een korter lontje”

Bijna twee jaar corona en nu nog eens drie weken kerstvakantie erbovenop: bij heel wat Belgische ouders zit het mentale emmertje daardoor overvol. 1 op de 12 worstelt zelfs met een ‘parentale burn-out’, volgens internationaal onderzoek. “En dat heeft negatieve gevolgen voor het hele gezin”, zegt gezinstherapeut Tim Verleyzen. Hij legt uit hoe je zo’n burn-out herkent en wat je kan doen om je ervoor te behoeden. “Als ouder merk je de waarschuwingssignalen vaak niet op.”

 1. Een extra weekje kerstvakantie? Dan vertrekken deze gezinnen al op reis: “Telewerken met twee kleine kinderen in huis... nee, dat doen we niet meer”
  PREMIUM

  Een extra weekje kerstvakan­tie? Dan vertrekken deze gezinnen al op reis: “Telewerken met twee kleine kinderen in huis... nee, dat doen we niet meer”

  “Wij gaan dan drie weken naar Brazilië hé. Salut!” De extra week kerstvakantie voor de kleuters en lagere schoolkinderen is gisteren officieel ingezet. Dat wil zeggen dat vanaf maandag het ene gezin voor de zoveelste keer de uitdaging ‘telewerken met kids’ aangaat, terwijl andere gezinnen daar meteen de brui aangeven en met plezier vroeger op reis vertrekken naar de zon of hun favoriet skioord. Onze redactie ging de sfeer opsnuiven aan de vertrekhal in Brussels Airport. “We hebben dan maar last minute prijzen naar Spanje opgezocht... en die bleken eigenlijk best goedkoop.”
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 1. 3 zorgeloze weken kerstvakantie: creatieve tips om kinderen te entertainen. "Maak je planning niet té vol”
  PREMIUM

  3 zorgeloze weken kerstvakan­tie: creatieve tips om kinderen te entertai­nen. "Maak je planning niet té vol”

  Een extra week kerstvakantie: voor ouders betekent dat een extra week stress, of een extra week plezier. Of allebei. Mama’s Ingrid (42) en Elke (38) schrijven voor Maison Slash over ouderschap met een vleugje ‘rock-’n-roll’ en weten als geen ander hoe je de komende drie weken meer plezier en minder stress in huis haalt. En vooral: hoe je met je kroost verbíndt. Ze tippen originele dagtrips en manieren om ook thuis meer familiemagie te creëren. “Voorzie momenten waarop iedereen zich kan vervelen.”