Alcoholicus? Je haar verraadt je

Getty
Mensen die te veel alcohol drinken kunnen worden verraden door hun haar. Ze hebben namelijk twee stofjes in hun haar die mensen die niet drinken niet hebben. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen.

In hun onderzoek vonden de wetenschappers twee stoffen die worden geproduceerd door het lichaam als alcohol wordt afgebroken. Deze worden opgeslagen in het haar. Volgens de wetenschappers is de diagnose van alcoholisme gemakkelijker te stellen omdat er geen bloed of urine nodig is. Het haar is makkelijker te verkrijgen, te transporteren en op te slaan dan lichaamsvocht. 

Veertig lokken haar zijn in het laboratorium onder de loep genomen. Het haar was afkomstig van mensen die werden behandeld voor alcoholmisbruik. Ze bleken hoge waarden van de stoffen ethylglucuronide and ethylsulfaat te bevatten. ETG wordt ook gebruikt om te meten hoeveel mensen hebben gedronken. Ethylsulfaat is een olieachtige, kleurloze vloeistof die reageert in contact met water. 

Indicator

De hoofdonderzoeker en auteur van het wetenschappelijke artikel in het vakblad Drug Testing & Analysis Delphine Cappelle stelt dat haar een potentiële indictator is voor alcoholgebruik. Er is volgens haar meer onderzoek nodig. Vorig jaar werd bekend dat een glas wijn per dag het risico op bepaalde vormen van huidkanker mogelijk vergroot. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucynda van der Does

    Kai...ben je zo dom of doe je zo dom

  • ringo van der pulst

    En als je een drets bier over je kop krijgt ben je dan ook alcoholicus?

  • Kai Van Nieuwenhove

    Je haar verraadt je, dat doet uitschijnen dat je het "ziet". Wat dus niet het geval is. Non-artikel dus.