Afwisselend thuis en op kantoor werken kan met negatieve bijwerking komen, bewijst studie
‘Hybride werken’ is de toekomst. Een deeltje thuis, een deeltje op kantoor. Veel Belgische bedrijven spraken in elk geval al met hun werknemers af hoeveel en soms ook welke dagen van de week ze na de coronacrisis op kantoor moeten zijn. Lijkt een heerlijke werkvorm, maar een nieuwe studie bewijst dat we er misschien toch niet allemaal gelukkiger van zullen worden.
Geen enkel bedrijf kan er nog onderuit. Werknemers willen ook na de pandemie nog voldoende kunnen thuiswerken, alsjeblieft. En het ziet ernaar uit dat ‘hybride werken’, zoals dat heet, de norm zal worden. Negen op de tien Belgische werkgevers zijn van plan om erin mee te gaan, volgens een bevraging van Acerta, KU Leuven en vaktijdschrift #ZigZagHR. Tegelijk verlangen zes op de tien werkgevers wel dat hun werknemers toch nog meer dan de helft van de week naar kantoor zullen komen.
Twee werkplekken beheren
Twee thuiswerkdagen per week dus en drie dagen op kantoor. Klinkt goed. Al betekent dat ook dat we twee werkplekken zullen moeten beheren in plaats van één, en dat zou weleens voor extra vermoeidheid kunnen zorgen. Dat stelt een recente studie van hr-platform Tinypulse vast. 72 procent van de 100 ondervraagde werknemers rapporteert dat ze erg uitgeput zijn van hybride te werken. Meer uitgeput dan wanneer ze fulltime thuis of op kantoor werken.
Hybride werken betekent dan ook dat je een routine van ‘de ene dag hier, de andere dag daar’ moet volhouden. Telkens zeul je die laptop heen en weer. Op kantoor moet je na een dag thuis weer wennen aan de drukte. Thuis moet je dan weer zorgen dat je al het nodige wel hebt. Dat betekent onder meer: je notities, laptop of oplader niet op het werk vergeten, en boodschappen voorzien.
Hybride werken voelt heel ‘van de hak op de tak’ en het maakt het lastiger om een dagelijkse routine te onderhouden.
De Amerikaanse organisatiepsychologe Elora Voyles bevestigt aan de BBC dat de resultaten van de studie, ondanks de kleinschalige survey, inderdaad een trend blootleggen. “Naarmate 2021 voorbij ging, merkten we dat mensen steeds minder positief waren over hybride werken. Het voelt heel ‘van de hak op de tak’ en het maakt het lastiger om een dagelijkse routine te onderhouden. Terwijl een consistente routine voor minder stress zorgt.”
(Lees verder onder de poll.)
Poll
Vind of vond jij hybride werken ook soms erg vermoeiend?
-
Ja, toch wel. (31%)
-
Nee, niet echt. (69%)
Wéér geen controle
Het probleem zit ’m in hoe werkgevers het ‘hybride werken’ definiëren. Ze hebben dat in een haast moeten doen, en ontdekken pas al doende dat hun strategieën niet altijd werknemersvriendelijk zijn. “Het gaat bijvoorbeeld fout wanneer de baas je hybride werkweek helemaal zelf bepaalt”, zegt Voyles. “Zo belanden werknemers weer in een werkweek waar ze geen controle over hebben. Zelfs al zijn ze twee dagen thuis.”
“De werknemer krijgt dus beter wat autonomie, om zijn routine zelf te managen”, zegt Voyles. Hybride werken moet geherdefinieerd kunnen worden. Misschien is dat elke week zelf kiezen welke dagen je naar kantoor gaat. Misschien is dat maar één keer per maand naar kantoor gaan. Dat de werksituatie thuis goed ondersteund wordt, met hulpmiddelen van de werkgever uit, is ook belangrijk.
Experts voorspellen in elk geval dat hybride werken nog een tijd een ‘experiment’ zal blijven. Het zou zelfs nog jaren kunnen duren voor we het helemaal onder de knie krijgen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten. -
PREMIUM
Katleen (40) ontdekte dat haar man tien jaar geleden vreemdging. “Hoe kan ik hem ooit weer vertrouwen?”
-
Van 1,7 tot 500 km: deze 8 unieke hikes vlak bij huis zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden
Avonturiers weten dat elk avontuur begint zodra je de deur achter je dichttrekt. Ook al valt het weer tegen. Daarom 8 routes, van 1,7 kilometer tot meer dan 500, in België als bij de buren. Geschikt voor zowel beginners met slappe kuiten als voor ervaren rotten met gespierde exemplaren. Pak je rugzak al maar, want welk moment beter dan het weekend? -
-
PREMIUM
Balans na bijna twee jaar telewerken: hybride werken werkt, maar verbondenheid blijft klappen krijgen
Waar we in april 2020 nog afwachtten tot het allemaal voorbij zou zijn, leerden we in de loop van de pandemie op een andere manier te werken. Terugkijken op bijna twee jaar telewerken, aanpassen en afstand houden op de werkplek: wat is er dan veranderd, hoe zijn wij veranderd? Professoren organisatiepsychologie Kathleen Vangronsvelt en Ans De Vos van de Antwerp Management School bevroegen bijna 2.300 werkende Vlamingen en ruim 300 werkgevers. Vier conclusies, één constante: de grootste onzekerheid is verdwenen, wat ons ook tijdens het (thuis)werk iets meer rust bezorgt. -
Zes op tien bedrijven willen werknemers meer dan de helft van de tijd op kantoor
Meer dan zes op de tien bedrijven (60,9 procent) verkiezen om hun werknemers meer dan de helft van de werkdagen naar kantoor te laten komen. Een op de tien bedrijfsleiders zweert zelfs bij een volledige aanwezigheid op de werkvloer. Dat blijkt uit een bevraging die hr-dienstenbedrijf Acerta met de KU Leuven en het vaktijdschrift #ZigZagHR uitgevoerd heeft bij 280 panelleden. -
PREMIUM
Dit is de ándere kant van VTM-nieuwsanker Birgit Herteleer. “Nadien ben ik rustig en keihongerig”
-
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.