9 redenen waarom je iedere dag koffie zou moeten drinken

thinkstock
Ons ochtendlijke kopje koffie is een veel besproken (en omstreden) gewoonte. Het ene onderzoek beweert dat je koffie best helemaal links laat liggen, terwijl het ander het drankje dan weer de hemel in prijst. Onderzoek of geen onderzoek, dit is waarom je dat kopje koffie toch maar beter niet overslaat.

1. Je wordt er wakker van
No sh** Sherlock, zal je denken. Inderdaad, maar wist je dat zelfs de geur van geroosterde koffiebonen de gevolgen van te weinig slaap teniet kunnen doen? Bovendien werkt dat eerste slokje koffie al na 10 minuten én duurt het effect maar liefst vier uur.

2. Koffiedutjes zijn toegelaten
Het heeft even tijd nodig vooraleer de cafeïne in je bloed terecht komt, waardoor een kort dutje na het drinken van een tas koffie de ideale energieboost wordt. Nooit meer een namiddagdipje? Laten we dan nu allemaal ijveren voor het invoeren van koffiedutjes op de werkvloer.

3. Kanker tegengaan
Volgens een recente studie kunnen twee (of meer) koppen koffie per dag borstkanker helpen voorkomen. Het koffiebrouwsel verhindert namelijk de groei van tumoren en daarnaast zorgen bepaalde zuren ervoor dat reeds aangetaste cellen beter op behandelingen reageren.

4. Boost voor je metabolisme
Eerlijk is eerlijk, een fitnessbezoek zal het niet vervangen, maar cafeïne zorgt er wel voor dat je metabolisme gestimuleerd wordt. Extra bonuspunt: het heeft ook een positief effect op diabetes. Zo onthulde een onderzoek een afname van maar liefst 12%. Ook was de link tussen koffie en de diabetes sterker voor vrouwen dan voor mannen. Bestel dus gerust nog een kopje bij!

5. Anti aging
Eventuele rimpels zullen niet verdwijnen (helaas), maar een kop koffie per dag zorgt er wel voor dat je mentaal helder blijft. Zo ontdekten wetenschappers dat koffie niet alleen je geheugen verbetert, maar ook andere ouderdomskwaaltjes. Daarnaast is er zelfs een verband tussen koffie en een verlaagd risico op dementie, Alzheimer en Parkinson.

6. Het beschermt je ogen
Wetenschappers hebben een bijzonder krachtig antioxidant in koffie ontdekt, waardoor gezichtsverlies, blindheid en glaucoma (beschadiging van de oogzenuw) voorkomen kunnen worden. Dat komt omdat dat antioxidant, ook wel chlorogeenzuur genoemd, schade aan het netvlies afremt.

7. Die workout lijkt makkelijker
Geen zin in een avondje joggen? Een kopje koffie op voorhand kan je net die motivatie geven die je nodig had. Zo rapporteerden sportievelingen die voordien cafeïne hadden gekregen dat hun workout een stuk vlotter en aangenamer was dan zij die zonder cafeïne aan het sporten gingen. Bovendien aten ze ook nog eens 72 calorieën minder.

8. Goed voor je hart
Je hart is een harde werker, het slaat namelijk meer dan 4.000 keer per uur. Een kopje koffie op tijd en stond zorgt ervoor dat het prima in vorm blijft. Zo loop je minder risico op verstopte aders en vermindert het de kalkafzetting in de aderen, waardoor ook het risico op een hartaanval vermindert.

9. Weg met depressies
Als dit geen lach op je gezicht tovert: een studie over een periode van tien jaar bij duizenden vrouwelijke koffiedrinkers legde een verminderd risico op depressie bloot. Je voelt je dus niet alleen na een paar minuutjes al een stuk opgewekter, ook op lange termijn heeft het goedje een positief effect. Proost!
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels