5 grote haarfouten waarvan je kapper wil dat je er onmiddellijk mee stopt

Unsplash
Verven, wassen, stijlen, brushen: we doen onze geliefde haarlokken wat aan. En helaas stopt het daar niet. Twee topkappers uit New York delen de grootste haarverzorgingsfouten die ze zien bij hun klanten én verklappen hoe je je coupe wel in topconditie houdt!

1. Je haar voortdurend in een staart dragen

Een van de meest voorkomende fouten is je haar te vaak te strak trekken. "Door je haar altijd in een dot of knot te dragen breekt het veel sneller", aldus Eliut Rivera van Eliut Salon. "Bovendien komt er zo te veel druk op haarwortel te staan waardoor de je haarfollikel beschadigd kan raken en je haar langzaamaan kan uitvallen." Het nare beestje kreeg zelfs een naam: 'tractie alopecia' ofwel haaruitval als gevolg van extreem straktrekken van de haren. Opletten geblazen dus met die hoge paardenstaart of ballerinaknot.

2. Al je geld uitgeven aan de kapper, maar thuis er niet naar omkijken

"Mensen spenderen zoveel tijd en geld aan de kapper, maar willen niet investeren in kwaliteitsproducten om hun haar thuis te verzorgen", aldus de New-Yorkse kapster Siobhan Quinlan. Volgens haar zijn de haarverzorgingsproducten die je bij de supermarkt of drogist kan kopen veel goedkoper omdat ze ook goedkopere ingrediënten bevatten die vaak harder zijn voor je haardos. "Mensen zijn altijd geschrokken over het verschil tussen de door stylisten aanbevolen producten en wat er toevallig in de aanbieding is. De meeste haarstylisten geven écht om je haar en proberen je niet alleen spullen te verpatsen."

3. Je gezicht een maskertje geven maar je haardos niet

Van gouden tot DIY-exemplaren: maskers zijn helemaal hot and happening in beautyland. Maar niet alleen je gezicht, ook je haarlokken hebben baat bij zo'n voedend masker. "Je haar bestaat immers ook voor een groot deel uit keratine, net zoals je huid. Wekelijks een maskertje opdoen dat je haar glans geeft en het sterker maakt is dus een absolute must voor stralende lokken", aldus Quinlan.

4. Je haar borstelen net nadat je gedoucht hebt

"Je haar is het meest kwetsbaar als het nat is", merkt Quinlan op. "Vermijd dus om er meteen na je douche met een borstel door te harken als je niet wil dat je haar breekt. Is er met je lokken niets aan te vangen als je ze niet even ontwart? Borstel ze dan voordat je ze wast en ga er als ze nat zijn met een kam met wijde tanden voorzichtig door."

5. Je gebruikt altijd dezelfde shampoo

De schuldige van een saaie, levenloze coupe? Al jaar en dag dezelfde shampoo gebruiken. Voor glanzende, weelderige lokken verander je immers het best regelmatig van shampoo volgens Eliut Rivera van het kapsalon Eliut Salon. "Soms raakt je haar gewend aan je shampoo. Verschillende soorten gebruiken kan dan helpen om je haardos te herstellen, meer beheersbaar en levendiger te maken." Bovendien is het goed om een aantal shampoos met verschillende doeleinden in huis te hebben. Denk aan een vochtinbrengende shampoo, eentje voor wat meer glans, een volumeshampoo, eentje voor droog haar ... De mogelijkheden zijn eindeloos!
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Arifiene De Laet

  Ach ik hou het zelf bij. Ooit eens willen overstappen naar een iets meer drastische kleur dus voor de eerste keer bij de kapper laten doen. Mijn haar was zo dof. Alles laten uitgroeien en zelf aan de slag gegaan en wow was helemaal geslaagd. Mijn kinderen gaan ook niet naar de kapper. Doe ik zelf (2 jongens dus gewoon tondeuze). Eenmaal uit de lagere school mogen ze zelf beslissen maar dan mogen ze ook zelf sparen voor de kapper.

 • Bart Duchateau

  Ik ken een dame die mooie, lange haren heeft en die 1x per jaar naar de kapper gaat om ze wat bij te knippen. Ze wast ze, droogt ze licht af met een handdoek, laat ze aan de lucht drogen, föhnt haar haren nooit en gebruikt zelfs nooit balsem en allehande producten om haar haren op te schmukken. En wat zegt de kapper: "Jouw haren zijn zo mooi en zo gezond!"

 • DIRK VAN DESSEL

  Ik heb mijn haar laten uitvallen en met mijn kaalkop ben ik verlost van dergelijke ergerlijke haarfouten.

 • marie-claire de bosscher

  en wat doen kapper ? nat haar doorborstelen.... een masker ? haar is dode materie, net als nagels... puntjes knippen ? je mag gelukkig zijn als je nog tien cm haar over hebt.... ik ga al twintig jaar niet meer naar de kapper en heb een mooi kort kopje, duur net geteld 2 minuten om alles te knippen en ik spaar handen vol geld uit (dat ik dan aan kleren kan uitgeven) !

 • Ibn Marouf

  Mijn kapper heeft niet te willen. Het is mijn haar en ik betaal hem. En was het zo'n slimme geweest dan was hij wel dokter of advocaat geworden!