4 mythes over je metabolisme die je vanaf nu niet meer mag geloven
Aah het metabolisme, er vloeide al heel wat inkt over en wordt steevast als grote boosdoener van extra kilootjes beschuldigd. En helaas, bij een vrouw werkt het trager en hoe ouder je wordt, hoe sneller de taartjes aan je heupen blijven plakken. In die stellingen schuilt een waarheid, maar deze vier mythes over je metabolisme moet je voortaan niet meer geloven.
Mythe 1: minder eten is beter voor je metabolisme
Fout: net het omgekeerde is waar. Niet dat je heel de dag door moet schransen, maar door te ontbijten breng je wel meteen je metabolisme op gang. Uiteraard hoef je ook geen hele maaltijd naar binnen te werken. Iets kleins dat je toch een verzadigend gevoel geeft, volstaat. Ook caloriearme diëten zijn nefast voor je stofwisseling. Eet je te weinig, raakt je lichaam immers in de war, waardoor je metabolisme vertraagt en je minder calorieën gaat verbranden dan voorheen.
Mythe 2: cardio is de beste training voor je metabolisme
Vaak wordt het verbranden van calorieën verward met het verhogen van je metabolisme. Hoewel je met hardlopen best wel wat calorieën verbrandt, is het niet de beste manier om je stofwisseling te verbeteren. Om je metabolisme te verhogen, moet je namelijk spieren opbouwen. Die zorgen ervoor dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet aan het sporten bent. De beste manier om dat te doen is met weerstandsoefeningen, zoals gewichtheffen. Ook squats, planken of HIIT (Hoge Intensiteit Interval Training)-oefeningen zijn goede trainingen.
Mythe 3: meer sporten zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt
Meer trainen betekent meer calorieën verbranden, toch? Volgens de cijfers op de apparaten in de fitness wel. Maar in realiteit klopt dat niet. Als je je lichaam te veel pusht, kan het in een ontstekingsfase terechtkomen, waarin het gestresst raakt en je hormonen in de war worden gestuurd. En dat heeft dan weer een negatief effect op je metabolisme. Je moet je lichaam namelijk voldoende tijd geven om te herstellen, zodat je metabolisme optimaal kan werken. Wissel daarom de iets intensievere work-outs af met wat tragere, zoals een ontspannende yogasessie.
Mythe 4: een vetarm dieet helpt je om af te vallen
Als je een vetarm dieet volgt om af te vallen of je metabolisme te verhogen, saboteer je eigenlijk je dieet. Meestal wordt het gebrek aan vet namelijk gecompenseerd met meer suikers, wat uiteindelijk tot gewichtstoename leidt. Gezonde vetten, zoals die uit zalm en olijfolie, kunnen er net zoals veel eiwitten (mager vlees, eieren, noten) en vezels (in groenten en fruit) voor zorgen dat je metabolisme net beter werkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. ‘Thuis’-actrice Leah Thys (77), 1 jaar na het overlijden van haar grote liefde: “Ik overleef. Dag per dag”
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Birgit Van Mol (54): “Door de ziekte van René weten we nooit hoe ons weekend er gaat uitzien”
Birgit Van Mols (54) man René leeft al zeven jaar met een auto-immuunziekte en thuis bij het voormalig nieuwsanker loopt nu ook een puberende zoon rond. Gelukkig heeft Van Mol (54) enkele rituelen die haar na een drukke week tot rust brengen en haar batterijen weer opladen. “Ons gezin hangt wel goed aaneen, maar iedereen heeft ook zijn eigen leven.” -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
PREMIUM
“De affaire stoppen? Het lukt niet.” Luc (65) en Chantal (55) willen hun echtgenoten trouw zijn, maar zijn te verliefd
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPatricia Vyncke