Exclusief voor abonnees

12 oproepen per dag over kindermishandeling, en dat is slechts het topje van de ijsberg

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Meer dan 38.300 Vlaamse kinderen worden ernstig mishandeld. Toch kreeg hulplijn 1712 vorig jaar 'slechts' 4.400 oproepen over mogelijke slachtoffers, of 12 per dag. "De Vlaming denkt nog te vaak dat hij zich niet mag moeien en dat hij toch niets kan doen." Wel dus.

Een nonkel die merkt dat zijn neefje wel heel vaak blauwe plekken heeft. Of een buurmeisje dat alleen over straat doolt omdat haar ouders nog maar eens slaande ruzie hebben. Het zijn maar enkele voorbeelden van de 4.400 oproepen die 1712 vorig jaar kreeg over mogelijke kindermishandeling. "Ruim 1.700 van die oproepen gingen over kinderen jonger dan 6 jaar", zegt Wim Van de Voorde. Hij is coördinator van de Vlaamse hulplijn waarop mensen terechtkunnen met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Die lanceert vandaag een campagne met een animatiefilmpje om dat laatste probleem onder de aandacht te brengen.

"Kindermishandeling is meer dan het toebrengen van verwondingen. Ook psychologisch of door verwaarlozing kunnen kinderen worden mishandeld", zegt Van de Voorde. De 4.400 meldingen - meestal afkomstig van naaste familie of buren - zijn slechts het topje van de ijsberg. "De Vlaming denkt nog te vaak dat hij niets kan doen, dat hij zich vooral niet mag moeien. Mensen willen ook niemand onterecht verdacht maken." Uit internationaal onderzoek blijkt dat minimaal 3% van de kinderen te maken heeft met ernstige mishandelingen. In Vlaanderen alleen al komt dat neer op ruim 38.300 minderjarige slachtoffers.

Wake-upcall

Wie met 1712 belt, mailt of chat, komt in contact met een professionele hulpverlener die een zo duidelijk mogelijk beeld van de situatie probeert te krijgen. "Op basis van die informatie verwijzen we door of vragen we de persoon die ons contacteerde om zelf actie te ondernemen." Zo kunnen mensen erover praten met een wijkagent of met de entourage van de ouders. "Dat kan een kettingreactie in gang zetten of een wake-upcall zijn voor de ouders." Indien nodig, zal 1712 zelf contact opnemen met de Centra voor Algemeen Welzijnswerk of de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. "In zeer uitzonderlijke gevallen en bij acuut gevaar lichten we de politie in, maar dat is niet ons doel. Wij proberen in de eerste plaats hulp te bieden door te adviseren of een dossier te laten openen bij de gespecialiseerde hulpverlening."

De hulplijn is volledig gratis en anoniem. "We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn om kindermishandeling van meet af aan te stoppen." Van de Voorde hoopt ook vrijwilligers van jeugdverenigingen of sportclubs mee over de meet te trekken om bij duidelijke signalen contact op te nemen.

www.1712.be
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  En de kinderen zien dan enkel de hand van het uitgestoken geld. De ander zijn of haar verdriet zien ze niet. Dat is zeker en vast de boosdoener. Zonder twijfel.

 • emiel wouters

  En hoeveel % voor ouder mishandeling. Achter vier muren gebeurd zo veel wat het daglicht niet mag zien. En niemand die er over durft spreken. Da's niets dan kan je nog enkel zwijgen en met een eindeloze blik voor je uitstaren, tot ze je eindelijk komen halen, zonder verder één woord te zeggen.

 • Roland Verhoeven

  als het niet gemeld wordt...hoe weet je dan dat het bijna 10x zoveel gevallen zijn?

 • Hans Oomen

  We mogen ons nooit moeien of het recht in eigen hand nemen en nu lees ik dit ... het gerecht en de politie zou dit beter wat serieuzer nemen en hun job doen daar worden jullie voor betaald , als wij iets doen zijn we zelf criminelen ...

 • MYRTHE PASS

  Dit is zeker het topje van de ijsberg. 40 jaar geleden konden kinderen geen hulp gaan zoeken, omdat er toen nog geen internet was. Ook zijn er ouders die de mishandelde kinderen bedreigen, waardoor die kinderen geen hulp durven zoeken. De school observeert deze kinderen soms ook niet goed, waardoor ze aan hun lot blijven overgelaten.