1 op de 7 volwassenen in Vlaanderen nog steeds laaggeletterd

Volgens de officiële statistieken is een op de zeven volwassenen in Vlaanderen laaggeletterd.
thinkstock Volgens de officiële statistieken is een op de zeven volwassenen in Vlaanderen laaggeletterd.
Laaggeletterdheid is nog steeds een probleem in Vlaanderen: volgens de officiële statistieken is een op de zeven volwassenen in Vlaanderen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat ze moeilijk zelfstandig kunnen functioneren, omdat ze moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en de digitale wereld. 

Ook een op de tien ouders is laaggeletterd, waardoor de problematiek van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat zeggen de organisaties en instellingen achter de Week van de Geletterdheid, die vandaag/maandag van start gaat en loopt tot en met zondag.

De Week van de Geletterdheid staat dit jaar in het teken van laaggeletterde ouders met kinderen in het kleuter- en lager onderwijs. "Terwijl kinderen op school leren lezen, schrijven, rekenen en met de computer werken, kunnen de ouders niet altijd mee", klinkt het. "Een inschrijvingsformulier invullen, het rapport begrijpen, met het digitale schoolplatform werken... Een op de tien ouders met kinderen jonger dan 13 jaar heeft het hier moeilijk mee." Het gevolg is dat kinderen met laaggeletterde ouders vaker problemen hebben op school, met slechtere resultaten tot gevolg.

Daarnaast spelen ouders ook een belangrijke rol als eerste opvoeders van kinderen. Maar vaak ontbreekt het laaggeletterde ouders aan de vereiste basisvaardigheden om daarbij de nodige ondersteuning te bieden. "Zo wordt laaggeletterdheid van generatie op generatie doorgegeven", zeggen de organisaties van de Week van de Geletterdheid.

Deze week zetten het Departement Onderwijs en Vorming, Vocvo, Netwerk Basiseducatie, Linc vzw, Klasse, Mediawijs en Wablieft zich in om geletterdheid weer op de agenda te zetten. Zo gaan ze onder meer kleuter- en lagere scholen helpen om laaggeletterdheid te herkennen - aan de hand van een spel ontwikkeld voor het schoolpersoneel - en er een beter beleid rond te voeren.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Marcelo

  Deels gelijk Oswald maar ook voor een GSM of tablet moet je kunnen lezen en toch over enige vorm van schrijven beschikken.

 • HUGO VERLOT

  Men weet van welke bevolkingsgroep deze mensen komen.

 • François Vande Wynckel

  Dat weet ik al lang, men moet maar sommige reacties lezen die ze hier durven plaatsen. Veelal staan er meerdere fouten in een zin. Om nog maar niet te spreken van de zinsbouw.

 • Erik Snarevlis

  Eerst laat men een half miljoen migranten binnen die totaal niet worden opgevolgd , en onze taal niet (willen) kennen / leren, en dan gaat men ons zeggen dat er zoveel Belgen zijn die niet kunnen lezen of schrijven....

 • michel De Blay

  En pas op die gaan allemaal stemmen, zonder eigenlijk te weten of te lezen voor wat hun partij staat.