Pexels
Volledig scherm
© Pexels

1 op de 3 Belgen is erg eenzaam. “Ik voel me te beschaamd om onder de mensen te komen”

Voel jij je eenzaam? Wie ‘ja’ antwoordt, is niet alleen: volgens een nieuw Nationaal Geluksonderzoek van UGent-NN voelt maar liefst een op de drie Belgen zich tegenwoordig erg eenzaam, met nog eens een op de drie die zich ‘matig’ eenzaam zegt te voelen. En wat blijkt: sommige Belgen zijn kwetsbaarder voor eenzaamheid dan anderen.

 1. Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”
  PREMIUM

  Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”

  Steeds meer jongeren bellen de hulplijn Tele-Onthaal omdat ze zich eenzaam voelen. Door de lockdowns natuurlijk, maar bij sommige tieners is het probleem veel groter. Alessio (18) en Leen* (23) voelden zich door pesterijen en een gebrek aan vrienden hun hele middelbareschooltijd alleen, en worstelden daardoor met donkere gedachten. Daar konden ze met niemand over praten, want eenzaam zijn op hun leeftijd is taboe. “‘Waarom ben ik hier dan nog’, dacht ik. Ik heb meermaals op het punt gestaan om er een einde aan te maken.”
 2. EXCLUSIEF. Actrice Cathérine Kools (41) openhartig over stoppen met drinken: “De geschiedenis was zich aan het herhalen”
  PREMIUM

  EXCLUSIEF. Actrice Cathérine Kools (41) openhartig over stoppen met drinken: “De geschiede­nis was zich aan het herhalen”

  Ze verloor haar papa toen ze tien was en kijkt al jaren mee over de schouder van haar alcoholverslaafde moeder. Exact 1.059 dagen geleden besliste actrice Cathérine Kools (41) om het glas zelf aan de kant te zetten. Ze vertelt bijzonder eerlijk over de lokroep van alcohol, de invloed van haar verslaafde moeder en haar kinderwens. “Op tv zie je altijd een lief, leuk meisje. Terwijl ik zoveel heb meegemaakt.”
 3. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.