1 op de 3 Belgen is erg eenzaam. “Ik voel me te beschaamd om onder de mensen te komen”
Voel jij je eenzaam? Wie ‘ja’ antwoordt, is niet alleen: volgens een nieuw Nationaal Geluksonderzoek van UGent-NN voelt maar liefst een op de drie Belgen zich tegenwoordig erg eenzaam, met nog eens een op de drie die zich ‘matig’ eenzaam zegt te voelen. En wat blijkt: sommige Belgen zijn kwetsbaarder voor eenzaamheid dan anderen.
Al sinds 2017 meet het Nationaal Geluksonderzoek van UGent-NN het niveau van eenzaamheid bij de Belgen. Al twee jaar nu schommelt het percentage mensen dat zich ‘erg’ eenzaam voelt rond de 30 procent. Het aantal Belgen dat zich ‘matig’ eenzaam voelt, was tijdens de pandemie toegenomen. Maar dat percentage is nu weer gedaald. Het aantal mensen dat zich ‘erg’ eenzaam voelt, is daarentegen gestegen.
32 procent van de Belgen voelt zich tegenwoordig erg eenzaam, dat is een op de drie. “Hoewel het eindigen van de lockdowns heel wat mensen weer minder alleen deed voelen, zijn er in ons land nog steeds dubbel zoveel mensen die zich eenzaam voelen als mensen die zich niet eenzaam voelen”, zegt Prof. Dr. Lieven Annemans, die het Geluksonderzoek leidt. “Een op de drie, dat is veel te veel. Lokale besturen zouden mensen meer bij het maatschappelijke leven moeten betrekken. Of we zouden zelf in actie moeten schieten en meer kwaliteitsvolle en warme contacten en verbinding zoeken.”
Dirk (54): “Ik wil niet moeten toegeven dat ik al lang werkloos ben”
Uit de resultaten blijkt ook dat Belgen die op actieve leeftijd werkloos of langdurig ziek zijn, kwetsbaarder zijn. Zij halen de hoogste cijfers: 49 procent van wie werkloos is en 56 procent van wie lang ziek is, geeft aan erg eenzaam te zijn. Dat geeft hen 22 procent minder kans om gelukkig te zijn.
“Ik ben niet de meest sociale persoon, maar dankzij mijn job kwam ik wel nog onder de mensen”, getuigt Dirk (54) voor de UGent, die momenteel op ziekteverlof is op aanraden van zijn psychiater. “Mijn collega’s vragen me nu wel nog vaak mee om zoals vroeger samen iets te gaan drinken na het werk, maar op café gaan kost ook geld natuurlijk. Bovendien hangt er een soort stigma rond langdurig ziek zijn. Ik voel me te beschaamd om onder de mensen te komen: als iemand me vraagt ‘wat doe jij in het leven?’, wil ik niet moeten antwoorden dat ik al lang werkloos ben.”
(Lees verder onder de foto.)
Andere uitschieters vonden de onderzoekers bij de studenten: onder hen voelt maar 33 procent zich níét eenzaam. Gepensioneerden en huisvrouwen of -mannen stellen het dan weer goed: respectievelijk 36 en 35 procent van hen voelt zich niet eenzaam, het hoogste aantal van alle groepen.
Mensen die ongewild werkloos of langdurig ziek zijn, missen het sociale leven en het gevoel dat ze iets zinvols doen
“Niet tot de arbeidsmarkt behoren heeft duidelijk een grote impact op hoe eenzaam we ons voelen”, zegt prof. Annemans. “Dat effect zien we vooral bij mensen die daar niet bewust of vrijwillig voor kiezen. Kijk maar naar huisvrouwen of -mannen of gepensioneerden: bij hen tekenen we geen hogere niveaus van eenzaamheid op, omdat thuisblijven hun eigen keuze is. Mensen die ongewild werkloos of langdurig ziek zijn, missen het sociale leven en het gevoel dat ze iets zinvols doen. Het is belangrijk dat we die groep niet stigmatiseren en blijven betrekken.”
Gedragscoach: “Je kan zélf ook iets doen aan je gevoel van eenzaamheid”
Wellbeing-adviseur Isabelle Hoebrechts gaat nu aan de slag om, met de juiste partijen rond de tafel, die eenzame groepen te bereiken. “Een veilige en aangename werkplek, onder menselijk en individueel leiderschap, die inzet op mentale en fysieke preventie, is essentieel om mensen betrokken te houden in het arbeidssysteem en hun geluk op pijl te houden”, zegt zij. “De maatschappij, politiek, werkgever, leidinggevende en het individu delen daarin een verantwoordelijkheid. Ook HR-dienstverleners zijn een belangrijke schakel in re-integratietrajecten van langdurige afwezigen.”
“Maar we kunnen ook zelf iets doen aan ons gevoel van eenzaamheid”, reageert cognitieve gedragscoach Gina Peeters. “Je kan niet gezien of gehoord worden achter gesloten deuren. Erken dus ook je situatie en maak die kenbaar. Wellicht voel je schaamte, maar die moet je loslaten. Alleen zo kunnen we het taboe doorbreken. De stap zetten om je eenzaamheid aan te geven aan een naaste of jezelf aan te sluiten bij een organisatie of club is moeilijk, maar zo belangrijk. Vaak vergeet men hoeveel mogelijkheden er zijn om weer in het sociaal leven te stappen, maar het belangrijkste is om het te proberen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
Komt skinny jeans echt terug? Styliste bespreekt de 8 denimtrends voor 2023: “Dit model flatteert iedereen”
Jeans is helemaal terug. En dan hebben we het niet over die ene broek in het vergeethoekje van je kledingkast. Je mag gerust meer uit je lades halen voor een outfit die van kop tot teen uit denim bestaat. Van een (maxi)rok, een jeansvest met print tot een gebleekte broek: modekenner Hilde Geudens tipt de 8 mooiste jeanstrends van het moment. -
Platte buik, geen constipatie en een stralende huid door aloë vera-sap te drinken. Werkt dat echt?
Het zou een betaalbaar, natuurlijk alternatief voor supplementen zijn, je een stralende huid geven én je van een opgeblazen buik afhelpen: aloë vera-sap. De plant wordt al jarenlang voor huidverzorging gebruikt, maar nu zweren steeds meer mensen ook bij het drinken ervan. Werkt dat wel? Dermatoloog Ingrid van Riet en gezondheidscoach Lily Joan Roberts lichten toe. -
-
PREMIUM
Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”
Steeds meer jongeren bellen de hulplijn Tele-Onthaal omdat ze zich eenzaam voelen. Door de lockdowns natuurlijk, maar bij sommige tieners is het probleem veel groter. Alessio (18) en Leen* (23) voelden zich door pesterijen en een gebrek aan vrienden hun hele middelbareschooltijd alleen, en worstelden daardoor met donkere gedachten. Daar konden ze met niemand over praten, want eenzaam zijn op hun leeftijd is taboe. “‘Waarom ben ik hier dan nog’, dacht ik. Ik heb meermaals op het punt gestaan om er een einde aan te maken.” -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Actrice Cathérine Kools (41) openhartig over stoppen met drinken: “De geschiedenis was zich aan het herhalen”
Ze verloor haar papa toen ze tien was en kijkt al jaren mee over de schouder van haar alcoholverslaafde moeder. Exact 1.059 dagen geleden besliste actrice Cathérine Kools (41) om het glas zelf aan de kant te zetten. Ze vertelt bijzonder eerlijk over de lokroep van alcohol, de invloed van haar verslaafde moeder en haar kinderwens. “Op tv zie je altijd een lief, leuk meisje. Terwijl ik zoveel heb meegemaakt.” -
“Blijft veel langer dan klassieke manicure.” Sociale media zijn in de ban van nieuwe maar controversiële nageltrend
Je nagels laten doen is heel erg in trek, denk aan de ‘glazed donut manicure’ à la Hailey Bieber tot gellak. Maar wie mee wil zijn met de laatste trend kiest nu voor een ‘Russian manicure’. Een nagelstyliste legt uit wat het is en welk gevaar erin schuilt. -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.