Exclusief voor abonnees

"Zwangere vrouwen: eet niet te veel soja"

MAXIMAAL 45 GRAM PER DAG, RAADT PROF AAN

shutterstock
"Een zwangere vrouw die een zoontje draagt en veel soja eet, kan problemen krijgen met de genitale ontwikkeling van het kind." Dat zegt de Belgische professor Frank Comhaire in de meest recente aflevering van 'Broodje gezond', een Nederlands consumentenprogramma. Daarmee is het debat rond soja weer geopend: "Het is geen heilig boontje. Maar 45 gram per dag lijkt een veilige limiet."

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sandra Peeters

  Beste Hans, het is al decenia geweten dat in soya plantaardig oestrogeen zit en dat is niet goed voor mannen. Bij volwassen mannen gaat de testosteron productie tijdelijk achteruit, bij foetussen is het zelfs onherstelbaar. Mannen die letterlijk vrouwelijker worden. Dus oa. ook minder vruchtbaar. Vermijd ook kraantjeswater, commerciële zepen, plastik in combinatie met eten, pesticiden... Gewoon geen melk drinken kan ook hé, eet ipv noten, vis.. boerenkool zit zelfs meer in dan in soja.

 • pierre Van den Wijngaert

  Voor soja verdwijnt het regenwoud,toch willen de groene betweters dat we het drinken!!

 • Anne Onsia

  Om nog maar te zwijgen van de milieubelasting die de soja-industrie veroorzaakt (gigantische hoeveelheden water nodig én het verre transport blaast onredelijk veel CO2 de lucht in).

 • Ferdinand Engelbeen

  Hans Schoen, van soja is al decennia bekend dat het stoffen bevat die het vrouwelijk hormoon oestrogeen nabootsen. Zuigelingen die intolerant zijn voor melk krijgen dikwijls sojamelk, maar dat staat gelijk met hen, in verhouding tot hun gewicht, het equivalent van de "pil" te geven. Dus toch even voorzichtig met soja...

 • YVES DE GROOTE

  Eet en drink gewoon zaken van eigen bodem; De boeren varen er wel bij, en gij ook!