«Ik voel mijn klok niet tikken. Ik denk dat ze digitaal is»

Niks moet... zelfs niet: kinderen krijgen

Kim met haar vriend Tim. "We vormen ook een familie: een gezin van twee, met huisdieren."
RV Kim met haar vriend Tim. "We vormen ook een familie: een gezin van twee, met huisdieren."
«Je zal nog wel van gedachten veranderen.» «Wat een egoïstische beslissing.» Zelfs in 2018 is het niet evident om als jonge vrouw bewust kinderloos te blijven. Kim Wuyckens (32) vertelt over een omstreden keuze.

Als tiener krijg je te horen: ‘En, heb je al een vriend?’ Vervolgens: ‘Hangt er al een huwelijk in de lucht?’ Op de voet gevolgd door: ‘Wanneer beginnen jullie aan kinderen?’ Als ik eerlijk zeg dat kinderen niet in mijn toekomst passen, klinkt dat hard, maar het is hoe ik het vanbinnen voel. Ik ben zeker geen kinderhater, maar heb geen behoefte om er zelf op de wereld te zetten. Ik ben er zeker van dat ik een zinvol, fijn en gevuld leven zal leiden – dat doe ik al – zonder kroost.»

«Het moedergevoel heeft er bij mij nooit in gezeten. Ik speelde wel met poppen en het is niet dat ik een kwajongen was, maar mama worden heeft me nooit geïnteresseerd. Ik herinner me dat vriendinnen fantaseerden over ‘wat’ ze wilden: twee meisjes of een jongen en een meisje… en dat ze al namen klaar hadden. Ik dus niet. Ik stelde me een leven voor met een man die ik heel graag zou zien, een plezante job en liefst nog wat huisdieren. Geef mij een hond, kat of konijn en ik zal ervoor zorgen. Drop een hele boerderij bij me thuis, dat zou me heel gelukkig maken. Maar een kind niet.»

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
28 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lydia Appelmans

  Wél kinderen hebben is net egoïstisch want dat doe je voor jezelf. Een zeer slimme vrouw net zoals mijn oudste dochter. Mijn leven zou er ook héél anders hebben uitgezien zonder kinderen !

 • marie-claire de bosscher

  zo herkenbaar, ik besloot dit 40 jaar geleden, en ben nog steeds blij met deze keuze... ik hou niet van kinderen, en daar kan ik ook niet aan doen; toen mijn vriendinnen trouwden en kinderen kregen zag ik hoe hun leven veranderde, en dat wilde ik niet... egoïstisch ? neen, kinderen krijgen is even egoïstisch !

 • jasmijn Delaere

  Kinderloos of kinderen, zolang je maar met twee achter een bewuste keuze staat. Genoeg voorbeelden van koppels waar ene partner geen kinderen wil en andere partner eigenlijk wel en daardoor heel gefrustreerd kijkt tov koppels met kinderen of... koppels die kinderen willen om hun relatie te redden...

 • MYRTHE PASS

  Ik kan mij er volledig in vinden. Ik ben ook kinderloos gebleven, maar heb ook geen lief genomen. Huisdieren heb ik steeds gehad. Ik vind het "egoïstisch" hoe bepaalde ouders onvoorbereid aan kinderen beginnen of de baby nadien mishandelen of aan zijn/haar lot overlaten aan een (jonge) stiefpapa, die op zijn beurt het kindje een schedelbreuk slaat.

 • Eefje Vermeeren

  Heb 1 kindje... hoe vaak mij gevraagd wordt wanneer de 2de komt. Neen, die komt er niet. Je verandert nog wel van mening krijg ik dan. Mocht ik de tijd kunnen terugdraaien, bleven we kinderloos. Als je dat nog maar zegt, krijg je een onbegrijpende blik in je richting. Om gek van te worden. Ik hou van mijn kind met hart en ziel, maar het heeft mijn kijk zo verandert. Helaas was dat niet in positieve zin.