Exclusief voor abonnees

“Hoogzwanger 10 kilometer lopen: dat kan écht geen kwaad”

TRIATLETE SOFIE GOOS KRIJGT SCEPTISCHE REACTIES, MAAR GYNAECOLOGEN STELLEN GERUST

Sofie Goos nam acht maanden zwanger deel aan de 10 Miles in Antwerpen.
screenshot Sofie Goos nam acht maanden zwanger deel aan de 10 Miles in Antwerpen.
Met een buikje deelnemen aan de 10 Miles? Genoeg mannen die het gisteren deden, maar één vrouw spande de kroon: triatlete Sofie Goos (38), die acht maanden zwanger aan de start stond. Steeds vaker blijven atletes tot vlak voor de geboorte intensief sporten. "Maar ik heb het rustig aan gedaan, en het bij 10 kilometer gehouden."

Geen speciale uitrusting: haar gewone stretchbroek kon volstaan. Geen speciaal ontbijt: 's morgens yoghurt met rode vruchten en 's middags een spaghetti. Er was ook niet extra getraind, ze was bovendien pas om 23.30 uur gaan slapen. En gisterennacht, luttele uren na die 10 Miles, stapte Sofie Goos al in de auto om naar Mallorca te rijden - het vliegtuig mag ze niet meer nemen - om een fietsstage met 20 mannen te gaan begeleiden. Goos is dus, zoals ze in Antwerpen zeggen, 'een specialleke': een vrouw die meedoet met de 10 Miles zoals u en ik een brood halen. Terloops. Al had ze op voorhand gezegd dat ze zich niet zou forceren: het gure weer maakte dat ze een stukje Kennedytunnel afsneed, zodat haar afstand tot 10 kilometer beperkt bleef. "Mooi genoeg."

Sofie Goos, uitgerekend voor eind mei, kwam gisteren fris als een hoentje aan. Ze volgde haar gevoel: "Ik heb een stuk afgesneden en het rustig bij 10 kilometer gehouden. Volgend jaar sta ik hier met een loopbuggy."
Sofie Goos, uitgerekend voor eind mei, kwam gisteren fris als een hoentje aan. Ze volgde haar gevoel: "Ik heb een stuk afgesneden en het rustig bij 10 kilometer gehouden. Volgend jaar sta ik hier met een loopbuggy."

100 km op koersfiets

Vrouwen die hoogzwanger in sportevenementen lopen: een decennium geleden zou je dat niet in de tabellen terugvinden. Maar in recente jaren veranderde dat: in 2015 liep de Amerikaanse Amy Keil de marathon van Boston, 34 weken zwanger (7 en een half maanden). De olympische atlete Alysia Montaño nam in 2014, ook 34 weken zwanger, deel aan een wedstrijd op de 800 meter. Sofie Goos is nóg verder in haar zwangerschap: 36 weken, de baby is uitgerekend voor eind mei. Vorig weekend zat ze overigens nog 100 kilometer op een koersfiets, "wat nog nét ging, met mijn buik". Negen kilo is ze in totaal bijgekomen, "en ik ben gespaard gebleven van kwaaltjes", vertelt ze. "Ik was al dik drie maanden zwanger eer ik ontdekte dat ik zwanger was. Mijn maandstonden bleven weliswaar uit, maar dat is onder triatleten niet zo uitzonderlijk."

Goos stopte in oktober als professionele triatlete en heeft nu een fietswinkel in Antwerpen. Haar partner heeft al vier kinderen uit een vorige relatie. "Dit voelt als een heel mooie bonus. Ik ben heel gelukkig, maar ook heel relaxed: wat komt, dat komt." En dus zag Goos een laatste loopje - "want hierna stop ik tot bij de geboorte" - nog wel zitten. "Om twee redenen: ik ben ambassadrice voor Antwerpen Loopt, dat mensen in beweging wil krijgen met training en advies over voeding, blessures, uitrusting... En ten tweede doe ik dit voor mijn schoonzus, die een zware mentale beperking heeft en in een rolstoel zit. De voorbije twee jaar heb ik haar met een vriend in een rolstoel voortgeduwd tijdens de 10 Miles, en daar heeft ze enorm van genoten. Dit jaar ga ik zelf niet duwen, maar ik wil haar toch graag die ervaring geven. Ze slaapt al weken met een energiedrank en een energiereep in haar handen, zo erg kijkt ze naar deze dag uit."

Dat Goos karakter heeft, bewees ze overigens ook al in 2016: toen werd ze tijdens een training in Park Spoor Noord zonder enige aanleiding door een onbekende man met een keukenmes in de onderrug gestoken. De nierstreek werd daarbij zwaar geraakt. Maar na een tweetal maanden begon ze opnieuw te trainen en na vier maanden nam Goos deel aan een triatlon.

Van wacht

Toen was er enkel applaus, maar sinds ze een week geleden bekend maakte dat ze ook hoogzwanger blijft lopen, "waren er wel veel mensen die met de wenkbrauwen fronsten" weet ze. "Zo veel vragen en reacties kreeg ik, dat ik nog eens terug ben geweest naar mijn gynaecoloog, die me voor de zoveelste keer op het hart drukte dat het geen kwaad kon. 'Bovendien ben ik van wacht', werd er gegrapt, 'dus als het kind dan wat vroeger komt, zal ik het zeker op de wereld kunnen helpen.'"

Wij gingen even te rade bij gynaecoloog Hendrik Cammu (VUB), die bevestigde dat de risico's voor de baby miniem zijn, "omdat het voor deze vrouw bijna een wandeling in het park is. Het is geen goed idee om plots voor de 10 Miles te gaan trainen, zwanger, als je niets gewend bent. Hier ligt dat anders. Deze vrouw kent haar grenzen en de signalen van haar lichaam." Maar dat de baby oké is, en gewoon rustig meedeint in het vruchtwater, wil niet zeggen dat lopen toch niet belastend is, en gevolgen kan hebben - zij het dan bij de mama. Cammu: "Het is bekend dat 40% van de dames die intensief lopen, last hebben van ongewenst urineverlies tijdens die inspanning. In de literatuur is dat goed bekend als 'exercise induced urinary incontinence'. Daar wordt weinig over gepraat, want het past niet in het plaatje van 'ik ben sportief en zorg goed voor mijn lichaam', maar in dokterskabinetten hoor je zulke zaken: dat er met maandverbanden dient gelopen of met tampons. Als je zwanger bent, is de belasting nog harder. Bij elke klap op het trottoir rekken die bodemspieren uit. Het is zeker aan te raden, als loopster, na de bevalling stevig de bekkenbodem te trainen." Goos lijkt alleszins ook aan dat kwaaltje te ontsnappen: "Zoals veel zwangere vrouwen moet ik wel een beetje opletten als ik nies, maar tijdens het lopen heb ik er geen last van."

Anderhalf uur na de start kwam ze fris als een hoentje weer aan: "Ik heb me goed geamuseerd."
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Embrechts

  aandachtzoekster

 • Guido van driel

  Schitterend Sofie ! Zeer veel respect !

 • Jeanine Ruiter

  Grappig dat mannen het beter weten hoe een zwangere zich moet gedragen. Het zijn alleen de aandachtvragers die doen alsof zwanger zijn een ziekte is en je niet mag bewegen. Het lichaam is er uitstekend tegen bestand. In andere landen werken de meeste vrouwen tot op de laatste dag en dat is meestal nog zwaar werk ook.

 • Toon Schouteden

  Zwanger zijn betekent niet dat je ziek bent, hé. Tijdens onze derde zwangerschap liep mijn vrouw in de 7de maand ook met twee betonblokken de ladder op, sjouwde met emmers water, draaide beton... om ons huis samen te kunnen renoveren. Tegenwoordig kunnen de dames niets meer dan op hun smartphone tokkelen en bij het minste gaan ze naar de dokter die dan ook nog platte rust voorschrijft...

 • Evelien Wouters

  Seg zageventen! Tis dat jullie de deskundige zijn?! Dit is simpelweg iets wat iedere zwangere dame voor zichzelf moet uitmaken naargelang hoe ze zich voelt. Ikzelf zou het nooit gekund hebben maar als het gaat.. waarom niet?