Dit geven wij uit aan een communiefeest

Thinkstock
Een communiefeest kost de gemiddelde Vlaming 2.000 euro. De grootste happen uit het budget zijn voor kledij en het feest.

1)    Kledij
De communicant krijgt een nieuwe outfit van zo'n 250 euro, één op zes geeft meer dan 600 euro uit.

Driekwart van de ouders schaft zich ook iets nieuws aan: zo'n 200 à 400 euro per persoon.

De andere kinderen in het gezin krijgen in 80 procent van de gevallen ook iets nieuws, maar minder duur: minder dan 200 euro per kind.

2)    Feest
Het feest zelf kost de helft van het totale budget: duizend euro. De helft gaat daarvoor naar een restaurant of feestzaal, de andere helft organiseert het in het eigen huis waarvan nog eens de helft een traiteur laat komen. Tien procent van de gezinnen geeft hier meer dan 2.000 euro aan uit.


3)    Cadeau
Vergeet het uurwerk of de fiets: kinderen willen geld of bonnen, gevolgd door spelconsoles en een reis naar Disneyland Parijs. Familieleden geven meestal 50 euro, vrienden en kennissen 25 euro.

Nog meer kosten
Eén opvallende afwezige: de kapperskosten. Het is niet duidelijk of deze niet bevraagd werden of deze bijgeteld werden in het onderdeel 'kledij', als deel van de outfit. Ook voor uitnodigingen, herinneringsgeschenken of foto's werden geen kostprijzen meegedeeld.

De cijfers komen uit een bevraging van communie.be.