Zondigen op zondag: chocolade moelleux met speculaassabayon en vanille-ijs van Sergio Herman
Alle ongezonde dingen laten staan vanaf 1 januari? Daar doen wij niet aan mee. Wie het hele jaar door min of meer gezond eet, mag zonder schuldgevoel zondigen af en toe. Doe het dan ook ineens goed, met deze chocolade moelleux met speculaassabayon en vanille-ijs van Sergio Herman. Elke calorie dubbel en dik waard.
Een chocolade moelleux, hoe lekker is dat? Sergio Herman serveert het voor Christoff en zijn mama met speculaassabayon, vanille-ijs en citrusvinaigrette. Klinkt moeilijk? Mits wat oefening kun ook jij het zeker thuis maken.
In La Mamma kookt Sergio Herman voor de mama's van bekende personen. Wil je je wagen aan Sergio zijn kookkunsten? We laten ons inspireren door Sergio Herman en geven je onze versie van het dessert mee. Veel succes!
Praktische tips: we kiezen voor een koude sabayon. Door het blaadje gelatine stijft die op tot een crème. Agar agar vind je bij de meeste supermarkten aan de bakafdeling.
INGREDIËNTEN
500 g vanille-ijs
6 amandel-speculaaskoekjes
Voor de citrusvinaigrette
1,3 dl water
70 g limoensap
20 g suiker
2 g agar-agar
olijfolie
Voor de sabayon
5 eidooiers
3 eidopjes witte wijn
1 eidopje amaretto
2 g gelatine (blaadjes)
1 kl speculaaskruiden
3 eidopjes suiker
Voor de moelleux
125 g donkere chocolade
125 g boter
2 eidooiers
2 eieren
50 g suiker
50 g bloem
BEREIDING
Voor de moelleux: smelt de boter en de chocolade au bain marie. Klop de dooiers en de suiker op tot een schuimige massa (ruban).
Meng de chocolade en boter onder die ruban.
Zeef de bloem en voeg toe aan het chocolademengsel. (je kan dit mengsel perfect de dag op voorhand maken)
Bekleed de binnenkant van de ringen (8cm) met bakpapier. Vul met het chocolademengsel.
Bak 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius. Let op: zijn de ringen kleiner, bak ze dan bijvoorbeeld een minuutje minder.
Haal uit de oven, laat 1 minuut staan en ontvorm.
Voor de koude sabayon van speculaas: roer de dooiers los met suiker, witte wijn, specerijen en amaretto. Klop ze van het vuur al op tot een schuimige massa.
Week ondertussen de gelatine.
Zet de pot met de sabayon nu op een matig vuurtje. Blijf kloppen met een garde, draai de pan regelmatig een kwartslag, tot je een stevig schuim of sabayon hebt.
Pers de gelatine uit en los op in de sabayon.
Giet uit in een potje en laat afkoelen en opstijven.
Voor de citrusvinaigrette: kook limoensap op met water, suiker en agaragar. Stort uit in een schaaltje en laat afkoelen en opstijven (ongeveer 3 uur in de koelkast).
Mix fijn met een staafmixer, haal door een fijne zeef en roer tot een vinaigrette met wat olijfolie.
Voor de afwerking: verkruimel de koekjes.
Serveer de moelleux met vanille-ijs, verkruimelde koekjes, speculaassabayon en citrusvinaigrette.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerpaul desmedt