Zit er meer suiker in een glas cola of vers fruitsap?
Is vers sinaasappelsap eigenlijk wel gezond? Het wordt al langer betwist, want het suikergehalte in fruitsap zou bijna evenveel zijn als dat in een glas cola. Klopt dat?
Fruitsap is niet hetzelfde als gewone stukken fruit. Doordat fruit wordt gemixt gaan veel vitaminen verloren. Fruit is gezond, maar zorg dat je alle vitaminen mee consumeert. “In geval van suikergehalte zijn appels en bessen beter dan tropische vruchten, zoals: mango’s en ananas. Ook gedroogde vruchten zijn minder goed, omdat er weinig water aanwezig is," legt voedingsdeskundige Marilyn Glenville uit.
Suikergehalte
In cola zit 11 procent suiker, in sinaasappelsap ongeveer 10 procent. Alhoewel het dus niet veel scheelt, zit er meer suiker in cola. Dood ga je niet van elke ochtend een glas fruitsap te drinken, maar wees jezelf er wel bewust van dat fruitsap meer suiker bevat dan eigenlijk goed voor je is.
Volgens Glenville mag onze dagelijkse calorie inname slechts 5% suiker bevatten. ” De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn zeer strikt betreffende het aantal toegevoegde suikers. Er wordt aanbevolen niet meer dan 5-6 theelepels per dag te consumeren. Als je nagaat dat een theelepel suiker gelijk is aan 4 gram, dan besef je dat deze hoeveelheid zeer snel kan oplopen”, aldus Glenville.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg.
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerStefaan Manssens
Patrick Jonkers
Gerd Van nieuwenhove
Ka Ka
Marco brilmans