Yasmine Marchals zoontje heeft diabetes, dus moest ze anders leren bakken: 3 slimme recepten uit haar boek ‘Ongewoon zoet’
Als fervente bakster deelde Yasmine Marchal op haar blog ‘Tartes Yaya’ alles wat lekker en zoet is. Toen zoontje Ilyas diabetes type 1 bleek te hebben, gooide ze haar bakexperimenten om door vetten, suikers en vezels slim te combineren en het toch lekker te houden. Zo kan iedereen ervan genieten. Haar succesrecepten heeft ze gebundeld in ‘Ongewoon zoet’ en wij mogen exclusief drie recepten uit het boek prijsgeven. Van koekjes over kokosrotjes tot taart: met de slimme ingrepen van Yasmine zijn die heerlijke zoetigheden een pak minder ongezond.
Delen per e-mail
“Ik ben een zoetebek en ik bakte al cupcakes en verjaardagstaarten voor mijn kinderen” vertelt Yasmine. “Maar mijn passie is aangewakkerd door een ex-collega die een kookblog heeft. Omdat iedereen me om mijn recepten vroeg, opperde mijn man om ze online te zetten. Zo is mijn blog ontstaan. Toen die ongeveer een jaar bestond, kreeg mijn zoon Ilyas de diagnose diabetes type 1. Het zette onze wereld op zijn kop, ik wou zelfs stoppen met mijn blog. Maar in de plaats daarvan ging ik mijn recepten aanpassen.”
(Lees verder onder de foto.)
“Ook al mag Ilyas nog alles eten, te veel suiker leidt tot felle pieken in zijn suikerwaarden, dus werk ik vaak met Zùsto (suikervervanger met vezels, red.). Ik let erop dat ik plantaardige vetstoffen gebruik en omdat diabetes vaak gepaard gaat met gluten- en lactose-intolerantie heb ik ook daarop gelet. Bij elk recept in mijn boek vind je de voedingswaarden: de koolhydraten, kcal, het vetgehalte, de eiwitten en de vezels. Alle recepten werden bovendien zorgvuldig nagelezen door Katrien Wellens, die als diëtiste verbonden is aan het UZ Antwerpen. Ik beweer niet dat al mijn recepten gezond zijn, het blijft tenslotte gebak. Ze zijn vooral lekker!”
HONING-SESAMKOEKJES (lactose- & glutenvrij)
10 min. voorbereiding + 7 à 10 min. bakken
Dit heb je nodig voor 10 à 12 porties
• 60 g honing • 10 g zonnebloemolie (gram, dus geen ml!) • snufje zout • ½ tl kaneel • 125 g sesamzaadjes, geroosterd
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Verwarm de honing samen met de zonnebloemolie heel kort in de magnetron (of in een steelpannetje). De honing moet vloeibaar worden. Doe er het zout en de kaneel bij.
3. Voeg de sesamzaadjes bij het honing-oliemengsel. Roer om tot alles goed gemengd is en stort de massa op een met bakpapier beklede bakplaat tot je één grote, uitgespreide koek krijgt.
4. Bak zo’n 7 à 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten, de zaadjes mogen niet verbranden.
5. Haal de koek uit de oven (die zal nog wak lijken) en laat volledig afkoelen alvorens in stukjes te breken/snijden, de koekjes worden hard tijdens het afkoelen.
TIP: Als je zelf sesamzaadjes, roostert, doe dit dan niet te lang, maximaal 2 minuten. Anders worden ze te bitter.
KOKOSROTSJES (lactose- & glutenvrij)
15 min. voorbereiding + 8 à 10 min. bakken
Dit heb je nodig voor 13 stuks
• 4 eiwitten • snufje zout • 1 el vanille-extract • 60 g Zùsto • 160 g kokosrasp
Zo ga je te werk
1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Klop het eiwit stijf met het zout en het vanille-extract. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de kom ondersteboven kan keren zonder dat het eruit glijdt. Zet aan de kant.
3. Meng in een andere mengkom de Zùsto en de kokosrasp met elkaar.
4. Spatel nu het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het droge mengsel. Blijf spatelen tot de massa vaster wordt.
5. Rol en kneed balletjes (van 20 g) tussen je handen en leg ze op de bakplaat.
6. Laat de rotsjes 8 à 10 minuten bakken in de voorverwarmde oven. De rotsjes zijn klaar als de kantjes goudbruin kleuren.
TIP: 1 kokosrotsje bevat slechts 1 gram koolhydraten. Als je diabetes type 1 hebt, is dit een tussendoortje waar je geen insuline voor moet inspuiten.
CITROEN-PASSIEVRUCHTENTAART (lactose- & glutenvrij)
30 min. voorbereiding + 30 min. bakken
Dit heb je nodig voor 1 taart
Voor het deeg: • 120 g amandelmeel • 120 g (glutenvrije) havermout • 1 ei • 20 g ahornsiroop • 30 g (lactosevrije) harde margarine • snufje zout
Voor de citroen-passievruchtencurd: • zeste van 2 citroenen • 100 ml versgeperst sap van 2 à 3 citroenen • 150 g Zùsto • snufje zout • 50 ml vers passievruchtensap (van 5 à 6 passievruchten) • 4 eieren • 100 g harde (lactosevrije) margarine (op kamertemperatuur)
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een taartvorm in met wat margarine.
2. Doe het amandelmeel samen met de havermout in een blender of hakmolentje. Mix fijn tot een meelmengsel.
3. Klop het ei los in een kommetje en doe dat bij het meel. Voeg vervolgens de ahornsiroop, de koude margarine en het zout toe.
4. Kneed alles met je handen tot een bal. Het is normaal dat het deeg nog wat kleverig is. Is het deeg echt nog té nat, doe er dan nog een eetlepel amandelmeel bij. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
5. Leg de bal op een vel bakpapier en druk plat met je handen. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg tussen het bakpapier uit (tot ongeveer 3 mm dikte).
6. Als je deeg de gewenste grootte heeft (zorg ervoor dat het groter is dan je vorm, dat werkt makkelijker), haal je het bovenste vel bakpapier eraf. Draai nu je onderste vel ondersteboven over de taartvorm en trek het vel bakpapier eraf. Geen nood wanneer er stukjes deeg afbrokkelen! Je zal misschien enkel de bodem in je vorm hebben liggen en geen opstaande randen. Neem dan stukjes van het deeg en kleef het tegen de randen. Ga zo door tot je een opstaande rand ‘gebouwd’ hebt. Scheurtjes in het deeg? Kneed de scheur dan voorzichtig met je vingers weg.
7. Bak het deeg eerst 10 minuten blind op 180 °C.
8. Maak nu de citroen-passievruchtencurd. Doe de zeste samen met het citroensap, de Zùsto en het zout in een steelpan.
9. Zeef het sap van de passievruchten zodat de pitjes niet meekomen (ja, dat is wat prutswerk). Voeg het passievruchtensap toe aan het steelpannetje.
10. Doe er de eieren bij en klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
11. Verhit de massa op middelhoog vuur en blijf roeren tot het begint in te dikken (+/- 10 minuten). Wanneer het een yoghurtachtige structuur heeft, haal je de steelpan van het vuur en voeg je er de margarine aan toe. Blijf roeren tot de margarine volledig gesmolten is.
12. Wil je een ultragladde curd? Dan kan je de curd nog eens door een zeef halen om de zeste te verwijderen (optioneel).
13. Stort de curd over het (al blind gebakken) deeg en bak nogmaals 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en serveer.
TIPS:
• Heb je niet veel tijd? Maak de citroen-passievruchtencurd de dag vooraf (of enkele dagen). In de koelkast kan je hem enkele dagen bewaren.
• Als je voor een pure lemoncurd wil gaan, vervang het passievruchtensap dan door citroensap.
‘Ongewoon zoet’ van Yasmine Marchal is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en verschijnt op 20 januari, 24,99 euro. @tartesyaya en www.tartesyaya.be.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tony’s Chocolonely maakt 4 ‘lookalike’-repen van bekende chocolademerken om wantoestanden aan te klagen
Slavernij, kinderarbeid: achter de schermen is de chocolade-industrie bijlange niet zo zoet als je zou denken. Het Nederlandse merk Tony’s Chocolonely wil dat aanklagen en roept nu bekende chocoladebedrijven op het matje door vier repen te lanceren die verdacht veel aan hun iconische repen doen denken. Tegelijk start het merk een petitie. -
PREMIUM
Feesten zonder feestkilo’s achteraf? Chef en diëtist Michaël Sels serveert zijn eindejaarsmenu. “Met groenten in elke gang”
-
Net als Lady & de Vagebond: 4 romantische pastagerechten om van te smullen
Liefde gaat door de maag, en wie laat zich niet graag verleiden door een heerlijk bord pasta? Foodstylist Sonja Peeters is alvast fan. Ze serveert vier romantische pastagerechten, zodat jij, net als Lady & de Vagebond, je eigen Bella Notte kunt beleven. -
-
Lidl
Start je dag met een glimlach dankzij deze zoete krentenbollen
Krentenbollen bakken vraagt wat voorbereiding, omdat de rozijnen even moeten weken en het deeg moet rijzen. Er op tijd aan beginnen is dus de boodschap. Maar geloof ons, de zachtheid van de warme broodjes en het zoete aroma waarmee ze je huis vullen is het wachten meer dan waard! -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs.
4 reacties
Claudia Rosseel
Claudia Rosseel
Rene Janssens
christophe laporte