Weyts: "De EU brengt onze frietcultuur in gevaar"
UpdateBinnenkort zouden onze typische Belgische frietjes heel anders kunnen smaken. De Europese Unie heeft immers plannen om een bepaalde stof te weren uit ons voedsel, meldt De Zondag. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft al een brief gestuurd naar de bevoegde commissaris om onze frietcultuur te verdedigen.
Delen per e-mail
Concreet gaat het om de stof acrylamide, die ontstaat bij het verhitten van producten, zoals bij het bakken van frietjes. De stof zit daarnaast ook in koffie, aardappelchips, ontbijtkoeken en kan voorkomen in brood en gebakken vlees. Uit onderzoek is gebleken dat de organische verbinding kanker kan veroorzaken. De EU wil de stof dan ook zo veel mogelijk uit ons voedsel weren.
"Ik steun die strijd volledig", schrijft Weyts in de brief naar de Litouwse eurocommissaris Vytenis Andriukaitis, die bevoegd is voor voedselveiligheid. Maar hij ijvert daarnaast ook voor onze typische frietjes. "Het is belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie."
Ritueel
Als er minder acrylamide mag zijn, zouden alle frietjes op voorhand geblancheerd moeten worden voor ze naar de frituren gaan. Met andere woorden: het ritueel van twee keer bakken zal niet meer kunnen. "Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden."
Europarlementslid Bart Staes is niet te spreken over de uitspraken van Weyts. Volgens hem gaat de N-VA'er tekeer "als een eurosceptische agitator, niet als beleidsvoerder". Staes wijst erop dat de gesprekken rond het kankerverwekkende acrylamide al maanden lopen, dat de Commissie "zeer omzichtig" te werk gaat en dat de voedselsector ten volle betrokken wordt via een brede consultatie.
Onaanvaardbaar
"Dat Weyts nu als een olifant in een porseleinenkast met één welgemikte one-liner het hele debat letterlijk vergiftigt en de strijd voor een betere bescherming tegen kanker op een polemische wijze in gevaar brengt, is onaanvaardbaar", oordeelt Staes. "In het Verenigd Koninkrijk werden dit soort halve waarden en hele leugens wekelijks uitgestrooid in de zondagskranten en de tabloids. Het waren dit soort artikels die mee zorgen voor de brexit-stemming vorig jaar."
Het groene Europarlementslid benadrukt nog dat Weyts als minister middelen genoeg heeft om via zijn administratie en de Belgische diplomatie het debat te voeren in de overlegorganen met de Commissie, de voedingssector, de belangengroepen, het Europees Parlement en de lidstaten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
Ruim 16 miljoen Amerikanen denken dat chocolademelk van bruine koeien komt
Ongeveer zeven op de honderd volwassen (!) Amerikanen gelooft dat chocolademelk uit de uiers van bruine koeien komt, en dat is geen grap. Een rondvraag door de nationale raad voor de zuivel bracht dit aan het licht, zo meldt The Washington Post. -
-
Zomer
Zon in je bord: 33 resto's met zálig terras
Een warm weekend voor de boeg: waar zullen we eens reserveren? Het hele jaar lang schuimen de recensenten van Goesting restaurants af, waardoor we deze lijst van de leukste culinaire hotspots met een fantastisch terras kunnen voorschotelen. Ook op Facebook serveert Goesting Magazine elke dag lekkere tips. -
power body
Recept: chocoladebrood waar je geen schuldgevoel over moet hebben
Strakker en energieker in 7 weken? Met het nieuwe boek "Power Body" van Claudia van Avermaet ga je vol zelfvertrouwen de zomer tegemoet. De zus van Greg van Avermaet legt uit hoe je in 7 stappen en evenveel weken jouw gezonde toplichaam krijgt. Op nina.be doen we graag mee, en geven we zeven weken lang elke dag een powertip van Claudia. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
PREMIUM
Geen indigestie tijdens de feestdagen? Sandra Bekkari vertelt hoe je in 4 makkelijke stappen gezonder eet én deelt haar gezonde guilty pleasures
De truc tegen indigestie tijdens deze feestdagen? Tussen kerst en nieuw gezond eten. En nee, gezond hoeft niet saai te zijn. Leg dat strenge stemmetje in je hoofd gerust het zwijgen op. Deze eindejaarsperiode mag je milder worden: voor jezelf én je eetgewoonten. Hoe? Deze tips en gezonde receptjes van Sandra Bekkari helpen je op weg. “Als je nu één ding uit je eetpatroon schrapt, laat het dan het gekke idee zijn dat je ‘geen koolhydraten mag eten’.”