Wetenschappers bevestigen dat een koffiekoek of iets anders zoet inderdaad beter smaakt bij een kop koffie
Eet jij bij je eerste koffie(‘s) van de dag ook liefst iets zoet zoals een croissant, pannenkoek of wafel en heb je ook het gevoel dat die suikerbom dan beter smaakt? Klopt. Volgens een Amerikaanse studie verandert cafeïne namelijk onze smaakzin, waardoor we niet alleen meer zin in zoet krijgen, maar er ook meer van genieten.
Delen per e-mail
De Amerikaanse onderzoekers van The Institute of Food Technologists gaven koffie aan twee groepen vrijwilligers. De eerste groep kreeg sterke koffie (met 200 milligram cafeïne), de andere dronk decafeïne, maar niemand wist de exacte inhoud van hun kopje. Alle deelnemers kregen de opdracht suiker toe te voegen en de zoetheid van hun drankje te beoordelen. Zij die cafeïne voorgeschoteld kregen, vonden hun kopje minder zoet dan de anderen.
Placebo-effect
Daarna moesten alle deelnemers schatten hoeveel cafeïne er in hun drankje zat en hun mentale alertheid beoordelen. Verrassend resultaat: iedereen voelde zich even wakker nadat zijn of haar kopje op was. Niemand kon ook goed inschatten hoeveel cafeïne ze nu echt hadden opgenomen. De resultaten van het eerste deel van de studie bevestigt de theorie dat cafeïne de smaakervaring verandert. Zoetigheden lijken minder zoet. Het tweede experiment ondersteunt de theorie dat koffie een placebo-effect heeft. Wanneer we het drinken, verwachten we een wakkerder gevoel. En zelfs wanneer je deca drinkt, heeft het een positief effect.
“Wanneer je koffie met cafeïne drinkt, dan verandert je smaakervaring”, vertelt onderzoeker Robin Dando. Het verrassende is dat wanneer een lekkernij minder zoet lijkt, je hier net meer van wil. Cafeïne maakt zoetigheden iets subtieler en dus aangenamer voor de smaakpapillen. Waardoor dat chocolaatje of koekje zoveel beter smaakt bij een tasje koffie.
Hoe komt dat nu?
Het verband tussen smaak en alertheid komt door een stofje in het brein genaamd adenosine. Dit helpt je zenuwen te kalmeren en helpt je op het einde van de dag indommelen. Cafeïne blokkeert de werking van dit stofje, wat resulteert in mentale alertheid. Je voelt je dus wakkerder. Nu blijkt dat adenosine ook onze smaakzin regelt. Dus door de werking van adenosine te blokkeren, verhoogt cafeïne niet alleen de alertheid, maar verandert het ook je smaakpapillen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
PREMIUM
Geen indigestie tijdens de feestdagen? Sandra Bekkari vertelt hoe je in 4 makkelijke stappen gezonder eet én deelt haar gezonde guilty pleasures
De truc tegen indigestie tijdens deze feestdagen? Tussen kerst en nieuw gezond eten. En nee, gezond hoeft niet saai te zijn. Leg dat strenge stemmetje in je hoofd gerust het zwijgen op. Deze eindejaarsperiode mag je milder worden: voor jezelf én je eetgewoonten. Hoe? Deze tips en gezonde receptjes van Sandra Bekkari helpen je op weg. “Als je nu één ding uit je eetpatroon schrapt, laat het dan het gekke idee zijn dat je ‘geen koolhydraten mag eten’.” -
-
1
Van kaneelrollen tot junkfood: deze 11 Belgische ondernemingen wonnen een Belgian Vegan Award
Ook in ons kleine Belgenland ijveren heel wat ondernemers voor een groenere wereld. Een nobel doel dat pluimen verdient. Dus zetten de Belgian Vegan Awards elk jaar een aantal ondernemingen in de bloemetjes. Van vegan kaneelrollen tot vegan junkfood: dit jaar vielen deze elf toppers in de prijzen. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
Laurence Van Tongerloo lanceert ‘Snoep Dog’, een kookboek met gezonde snacks voor honden en katten (+ recept voor een heerlijk valentijnshapje)
Al wie een hond of een kat heeft, weet het: échte liefde is onvoorwaardelijk. Dus mag ook die dierenliefde met Valentijn gevierd worden. Dat kan met een extra portie droge korrels of met … een zelfgebakken koekje. Laurence Van Tongerloo presenteert in haar boek ‘Snoep Dog’ een resem recepten om je viervoeter extra te verwennen. “Goed voor je dieren zorgen en ondertussen de planeet wat groener maken, dat is zowat het opzet.” -
Ultrasimpel pastarecept met hele blok feta gaat viraal: onze redactrice doet de smaaktest
In Finland is het zoeken naar feta: in de supermarkten is de schapenkaas uitverkocht sinds het hele land verknocht raakte aan het ‘Uunifetapasta’-recept van foodblogster Jenni Häyrinen. Het steringrediënt: een hele blok feta, onversneden. Ook op videoplatform TikTok ging het recept viraal en nu lijkt de hele wereld de pasta te maken. Redactrice Stéphanie test het recept, maar moest eerst – ja, echt – drie winkels af voor ze feta vond.
4 reacties
Eida Lam
Roger Geens
Jeroen Op de beek
Thierry Vansweevelt