Waarom we 'stukjes' in ons eten zo vies vinden
Heb jij ook als volwassene nog steeds de gewoonte om enkel yoghurt 'zonder stukjes' te eten? Word je lichtjes ongemakkelijk als er ondefinieerbare brokjes in dat kerstdessert zitten? De verklaring zit hem niet in kinderachtig gedrag, wel in de structuur van voedsel, die minstens even belangrijk is als de smaak.
Een pak koekjes dat al drie weken open is. Een zacht geworden wortel, die al zijn knapperigheid verloren heeft. Een melige appel, veel zachter dan we verwachten bij een eerste hap. Wie er even over nadenkt, beseft dat ook de structuur van eten even belangrijk is als de smaak ervan.
Appelen en peren
Sterker nog: zonder structuur is het veel moeilijker om te identificeren wat er precies op je tong ligt. Een studie van het Amerikaanse Duke Medical Center liet proefpersonen blind proeven van gepureerde papjes van groente, vis en vlees. Slechts in 40% van de gevallen konden zij raden wat ze aan het eten waren. Een Australische studie met hetzelfde opzet kwam tot gelijkaardige resultaten. Puree van sla werd aangezien voor kool, komkommer, avocado, spinazie en wortel. Appel werd als peer geïnterpreteerd, en ook lam en cottage cheese bleken erg moeilijk te herkennen in gepureerde vorm.
Angst voor besmetting
Dat de structuur van voeding dus minstens even belangrijk is dan de smaak, bewijzen deze experimenten. Het verklaart ook waarom kinderen hun neus ophalen voor fruityoghurt met stukjes fruit in, maar zelfs volwassenen kunnen dit nog steeds niet lekker vinden. Onderzoekers vermoeden dat het mogelijk is terug te brengen op ons overlevingsmechanisme, dat we aan de evolutie hebben overgehouden. Smaakt voedsel niet zoals we verwachten of vinden we onherkenbare brokjes of stukjes terug? Doordat we niet weten wat we eten, zijn we liever extra voorzichtig. "Stukjes horen voor ons gevoel niet thuis in een homogene substantie zoals yoghurt, legt eetonderzoeker en psycholoog Chantal Nederkoorn van de universiteit van Maastricht uit aan Quest. Dat zou kunnen duiden op besmetting of viezigheid. Deze theorie wordt vaker in de wetenschap geopperd. Maar het is niet bewezen."
Moeilijke texturen
De theorie van de Pools-Amerikaanse voedselwetenschapper Alina Szczesniak, die jaren onderzoek deed naar texturen, klinkt nog anders. We willen het voedsel in onze mond makkelijk kunnen controleren, vermoedt zij. Krijgen we dan eten met een moeilijke textuur op ons bord - zoals bijvoorbeeld brokjes - dan zijn we bang om te gaan kokhalzen of te stikken, zelfs heel onbewust. Daarenboven zijn we ook bezig met hoe we eten, en wil je aan tafel liever niet beginnen hoesten of dingen uit je mond laten vallen. Daarom dat we "moeilijk" eten onbewust sneller laten staan. Bewezen of niet, met deze argumenten is meteen het perfecte excuus aangeleverd om ook als volwassene nog schaamteloos de aanvraag te doen voor "yoghurt zonder stukjes". Graag gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
-
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
vacature.com
Dit vind jij irritant aan je collega's - en zij aan jou
We brengen gemiddeld meer tijd met onze collega’s dan met onze familie, vrienden of partners en kinderen, terwijl we ze – helaas – niet zelf mogen kiezen. Logisch dus dat er al eens stevige ergernissen en ruzies kunnen ontstaan op heel wat werkvloeren. Businessinsider bracht een longlist uit dingen waar we ons het allerméést aan ergeren bij onze collega’s. -
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
Trends komen en gaan, maar ‘blates’ zouden weleens blijvers kunnen zijn. De iets diepere borden presenteren gerechten mooier en maken het stukken moeilijker om te smossen. Gloednieuw is het hybride item niet, maar het lijkt wel goed op weg om een vaste waarde in onze keukens te worden.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDIRK JULIUS VANDESSEL
Mike De Coster
paul piens
Paul De Mol
Diane Bernaerts