Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes!
ONTBIJT: Krokante tortilla met spinazieballetjes en tahinidressing
Voor 4 personen, 30 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig:
• 250 g spinazie • 25 g gemalen pecorino • 2 eieren • 50 g paneermeel • ½ kleine rode ui, gesnipperd • 4 mini-tortilla’s • handvol rucola • 150 g kerstomaatjes, gehalveerd • 2 snackkomkommers, in plakjes • olijfolie • peper en zout
Voor de dressing:
• 200 ml volle yoghurt • 2 el lichte tahini • 1/2 el citroensap • 1/2 el honing • 1 teen knoflook, geperst • snuf zout
Zo ga je te werk:
1. Doe de spinazie in een vergiet en giet er kokend water over. Laat 2 minuten wellen en knijp er dan al het water uit. Hak fijn.
2. Meng de spinazie met de kaas, de eieren en het paneermeel. Rol balletjes van het mengsel en bak ze in 1 el olijfolie goudbruin. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Schep de rode ui en een scheutje olijfolie onder de kerstomaatjes. Kruid met peper en zout.
3. Bak de tortilla’s in wat olie goudbruin en knapperig. Beleg elke tostada met rucola, kerstomaatjes, komkommer en een 3-tal spinazieballetjes. Druppel er de dressing over en serveer meteen.
TIP: Het perfecte weekendontbijt! De balletjes kan je eventueel de dag voordien klaarmaken en bewaren in de koelkast.
LUNCH: Gevulde aubergines
Voor 4 personen, 40 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig:
• 150 g zilvervliesrijst • 2 grote aubergines • 1 rode ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook • 200 g champignons, in partjes • 200 g boerenkool, fijngesneden • geraspte schil en sap van 1 citroen + extra partjes • 2 el verse tijmblaadjes • 120 g Griekse yoghurt • 1 el fijngehakte peterselie • 1 el hennepzaad • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk:
1. Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Halveer de aubergines en schep er met een lepel een beetje van het vruchtvlees uit. Bestrijk beide helften met olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat met het snijvlak naar boven. Zet ze 10 minuten in de oven.
3. Bak de rode ui met de geperste look in olie glazig. Voeg de champignons toe en roerbak 4 minuten. Schep er de boerenkool en de rijst onder en roerbak nog 3 minuten. Breng op smaak met de citroenrasp en het sap, de tijm, peper en zout.
4. Schep het mengsel in de holte van de aubergines en zet nog eens 10 minuten in de oven. Kruid de yoghurt met peper en zout en roer er de peterselie onder. Werk de gevulde aubergines af met het hennepzaad en serveer met de citroenpartjes en het yoghurtsausje.
TIP: In plaats van aubergines kun je ook courgettes nemen. Of varieer eens met paprika’s of portobello’s.
DINER: Gelakte roodbaars met groene groenten
Voor 4 personen
Dit heb je nodig:
• stronk broccoli of broccolini, in roosjes • 4 mini paksoi • 50 g boter • 1 tl sojasaus • snuf chilipoeder • 600 g roodbaarshaasje • 50 g maiszetmeel • 1 el sesamzaadjes • 1 limoen • arachide-olie • peper en zout
Voor de marinade:
• ½ sjalot, gesnipperd • 2 tenen knoflook • 1 el geraspte gember • 50 g appelstroop • 50 g bruine suiker • 50 g ketjap manis • 50 ml sojasaus • 1 el sesamolie • 50 ml zonnebloemolie
Zo ga je te werk:
1. Meng alle ingrediënten voor de marinade, breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Ga er even met een mixer door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Kook ondertussen de broccoliroosjes beetgaar in licht gezouten water. Halveer de paksoi en bak ze goudbruin in hete olie. Schep uit de pan. Smelt de boter in dezelfde pan tot die een lichtbruine kleur krijgt. Voeg dan de sojasaus en het chilipoeder toe. Druppel dit over de warme groenten.
3. Haal de vis door het maiszetmeel en klop er het overtollige af. Bak de vis in olie rondom krokant. Bestrijk ze nu langs beide kanten met de marinade en bak nog even op een hoog vuur verder. Bestrooi met de sesamzaadjes.
4. Serveer de vis met de groene groenten en partjes limoen.
TIP: Je kan hier eventueel gekookte aardappelen of volkoren noedels bij serveren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken
Het is misschien wel één van de minst favoriete spullen in huis: de vuilnisbak. Vaak een doorn in het oog, maar wel essentieel en onmisbaar in de keuken. Nog vervelender wordt het als de vuilnisbak gaat stinken. De inhoud is al geen pretje, maar al helemaal niet als de geur zich door huis verspreidt… bah! Dit kun je doen tegen een stinkende vuilnisbak volgens vtwonen.be. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
-
PREMIUM
Wat werkt het best tegen een kater? Toxicoloog beantwoordt jullie tips: “Vermijd pijnstillers als je nog dronken bent”
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”