Voor eens en altijd: dit betekent 'brut' op die fles bubbels
Brut, sec of demi-sec? Zonder voorkennis is de keuze van een fles bubbels wel eens een welgemikte gok. Of het nu om champagne of cava gaat, de cryptische term "brut" keert vaak terug, maar wat betekent die eigenlijk?
Delen per e-mail
Brut is vandaag de dag de meest gedronken champagne. De term verwijst naar de smaak van de schuimwijn of champagne, meer bepaald hoe zoet die is. In vergelijking met sec en demi-sec is een brut champagne minder zoet. Een fles kan pas het label "brut" krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat. Een "extra brut" heeft minder dan 6 gram suiker per liter. Kies je voor een fles "brut nature", dan werd er geen zoetstof toegevoegd en bevat ze minder dan 3 gram suiker per liter.
Liqueur d'éxpedition
Waarom wordt suiker aan champagne toegevoegd? Tijdens het productieproces moet na een tweede gisting dode gist worden verwijderd. De gist wordt daarbij verzameld in de flessenhals, bevroren en eruit geschoten, wat dégorgement wordt genoemd. Zo raakt een deel van de champagne verloren, wat opnieuw moet worden aangevuld. De inhoud van die aanvulling ('liqueur d'éxpedition' genoemd) hangt af van het merk champagne, en wordt vaak geheim gehouden door de producenten van het champagnehuis in kwestie. Vaak is het een combinatie van andere wijnen met suiker. Hoeveel suiker er wordt toegevoegd, bepaalt dus de smaak en dus het type champagne of schuimwijn.
Van brut naar demi-sec
'Brut' is met andere woorden de variëteit waar het minst suiker aan is toegevoegd, al helemaal als je een 'brut nature' in handen hebt. Behalve 'brut' heb je de zoetste variant 'demi-sec' (33 tot 50 gram suiker per liter) en 'sec' (17 tot 35 gram suiker per liter). Bij cava vind je de benamingen 'seco' en 'semi-seco' terug. Wat je lekker vindt, hangt natuurlijk van persoonlijke smaak af. Er zit dus niet veel anders op dan ze allemaal eens te proeven voor je een oordeel kan vellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Met deze tips maak je gemakkelijk je gourmetstel schoon
Het is en blijft een traditie: gourmetten tijdens het kerstdiner. Zelfs al vieren we dit jaar en petit comité. En daar komt meteen een vervelend taakje bij kijken. Hoe krijg je de volgende ochtend dat gourmetstel weer schoon? Tv-kok en foodjournalist Jet van Nieuwkerk geeft enkele tips om het weer spic en span te krijgen. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
Zo feest Zohra: "Ik meng wat CC-cream met mijn dagcrème voor een frisse teint."
Deze vrouwen staan niet alleen met oudjaar op de dansvloer, maar bouwen iedere week ergens. Zij weten als geen ander wat een party maakt of kraakt: de juiste schoenen, een waterproof mascara en een vleugje glitter. Zohra (42) is actrice, danseres en een vaste waarde in het dj-milieu -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
PREMIUM
5 recepten voor een echte ‘groene’ kerst met lokale producten en extra veel groenten op het menu
-
Overgewaaid uit Amerika: wat is hard seltzer en waarom is het zo populair?
Hard seltzer, al van gehoord? Het drankje is een gigantische hype in Amerika en verovert stilaan onze contreien. Wat is het juist? En hoe smaakt het? Wij nemen, in de naam van de journalistiek, de proef op de som en trekken enkele blikjes open. Proost!
22 reacties
Anny Bollens
Gilbert Haelewyn
Sanders Dejong
Jens Vranckx
Maxime Vanmaercke