Veggie, vis of vlees: 6 lekkere én originele hapjes voor je feestmenu
Appetizers prikkelen je smaakpapillen en doen verlangen naar meer. Dit zijn alvast de 6 favorieten van foodstylist en receptontwikkelaar Sonja Peeters. Vegi, vis of vlees: er is voor ieder wat wils én succes verzekerd!
Delen per e-mail
1. Gebakken coquilles met gekonfijt witloof en notencrumble
Voor 4 personen • 40 minuten
• 2 stronkjes witloof • ½ teentje knoflook, geperst • 1 el geraspte gember • 1 tl rodepeperbolletjes • boter • ½ tl suiker • 1 lente-uitje, in julienne • 8 sint-jakobsvruchten • arachideolie • peper en zout
Voor de crunch: 50 g hazelnoten • 1 el honing • 1 takje tijm
Zo ga je te werk
1> Verwijder de harde kern van de witloofstronkjes en snij in fijne reepjes. Stoof de knoflook, gember en rode peper in boter. Voeg het witloof toe, samen met de suiker en een snuf zout. Bedek met vetvrij papier en laat 15 minuten zachtjes konfijten.
2> Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan een 3-tal minuten. Voeg de honing, de tijm en een klein scheutje water toe en laat karamelliseren. Schep ze op bakpapier en kruid met zout. Laat afkoelen en hak grof. Frituur de lente-ui in wat arachideolie krokant. Kruid de sint-jakobsvruchten met peper en zout en bak ze 1 minuut aan elke kant.
3> Schep wat van het gekonfijte witloof in de schelpen. Leg er telkens 2 sint-jakobsnoten bij en werk af met de notencrunch en het krokante lente-uitje.
Tip: Bak de coquilles niet te lang. Ze mogen best nog wat glazig zijn vanbinnen.
2. Krokante kokosscampi’s met appel-saffraanaioli
Voor 4 personen • 25 minuten
• 1 limoen • 15 g panko • 15 g kokosrasp • bloem • 1 ei • 16 scampi’s, gepeld, schoongemaakt • arachideolie om te frituren • 1 appel (elstar) • handvol friseesalade • 2 el fijngehakte bieslook
Voor de aioli: 1 teentje knoflook • 8 saffraandraadjes • 1 eierdooier • paar druppels citroensap • 1 tl mosterd • 1 tl eiwit • 150 ml extra vergine olijfolie • grof zeezout
Zo ga je te werk
1> Rasp de limoen en meng de rasp met de panko en kokos op een bord door elkaar. Zet nog een tweede bord klaar met wat bloem. En een derde met een losgeklopt ei met een snufje peper en zout.
2> Pers de limoen uit en besprenkel de scampi’s met het sap. Haal de garnalen door de bloem, dan door het ei en dan door het panko-kokosmengsel. Verhit de olie tot 160 °C en bak de scampi’s bruin en krokant. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
3> Wrijf de knoflook en saffraan met wat grof zout in een vijzel tot een glad mengsel. Meng dit in een kom met de eierdooier, het citroensap, de mosterd en het eiwit. Voeg, al roerend, druppelsgewijs de olijfolie toe tot de saus gaat binden. Breng op smaak met peper.
4> Snij de appel in heel kleine blokjes (brunoise). Meng de appelblokjes door de aioli. Leg de scampi’s op een bedje van frisee en leg er de kokosscampi’s op. Geef er de aioli bij.
Tip: Wees zuinig met het grove zeezout in de aioli. Het sausje kan snel te zoutig worden.
3. Pompoen-paprika-halloumispiesjes
Voor 4 personen • 25 minuten
• 1 teentje knoflook, geperst • 1 el tijmblaadjes • 2 el fijngehakte peterselie • olijfolie • zout • ½ flespompoen • 2 gele paprika’s • 250 g halloumi
Zo ga je te werk
1> Meng de knoflook met de tijm, peterselie, 3 eetlepels olijfolie en een snufje zout.
2> Schil de flespompoen en snij in plakjes van 1 centimeter dik. Stoom ze in 2 minuten beetgaar. Laat afkoelen.
3> Steek cirkels van ongeveer 3 centimeter diameter uit de pompoenplakjes. Snij de paprika’s in vieren, verwijder de zaadjes en steek er ook cirkels van 3 centimeter diameter uit. Doe hetzelfde met de halloumi.
4> Rijg de paprika, pompoen en halloumiplakjes op satéstokjes en wrijf ze in met de kruidenolie. Gril ze kort aan alle kanten en serveer meteen.
Tip: Hou je niet zo van rauwe paprika? Gril het vruchtvlees dan even op een grillpan of blancheer 2 minuten in lichtgezouten water. Zo wordt de smaak van de paprika nog zoeter en intenser.
Tip: Deze gezonde minipizza’s zijn ideaal om groenterestjes in te verwerken!
4. Miniknolselderschijfjes met pesto, broccoli en lente-ui
Voor 4 personen • 40 minuten
• 1 kleine knolselder • peper en zout • olijfolie • 100 g champignons, in partjes • 150 g broccoliroosjes • handvol basilicumblaadjes + extra om af te werken • ½ teentje knoflook • 30 g geraspte Parmezaanse kaas • 30 g geroosterde pijnboompitten + extra om af te werken • 2 lente-uitjes, in ringen
Zo ga je te werk
1> Schil de knolselder en snij in plakken van 1 cm. Steek er met een uitsteekvorm rondjes met een diameter van 5 cm uit. Kruid de plakken met peper en zout en bak ze beetgaar en goudbruin in olijfolie. Bak ook de champignons in olie goudbruin. Kruid met peper en zout.
2> Blancheer de broccoliroosjes 5 minuten in lichtgezouten water. Doe de basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en een flinke scheut olijfolie in een blender en mix glad. Besmeer de plakken met de pesto. Beleg verder met de broccoli en de champignons. Werk af met de extra pijnboompitten, lente-ui en basilicum.
5. Zoeteaardappelhummus met pittig lamsgehakt, granaatappelpitjes, pistachenoten en naanbrood
Voor 4 personen • 45 minuten
• 1 kleine zoete aardappel • 1 teentje knoflook • ½ limoen • 100 g kikkererwten uit blik • 2 cm verse gember, geschild • snuf paprikapoeder • olijfolie • peper en zout • 1 sjalotje, gesnipperd • 1 chilipeper, fijngehakt • snuf ras el hanout • 200 g lamsgehakt • 50 g granaatappelpitjes • 40 g pistachenoten, fijngehakt • koriander
Voor het naanbrood: • 200 g zelfrijzende bloem • 150 g volle yoghurt
Zo ga je te werk
1> Schil de aardappel en halveer hem. Kook gaar in lichtgezouten water. Giet af en laat even uitdampen. Doe de gepelde knoflook, geraspte schil en sap van de halve limoen, de kikkererwten, de gember en het paprikapoeder in een blender. Voeg de zoete aardappel en een flinke scheut olijfolie toe en mix glad. Kruid met peper en zout.
2> Bak het sjalotje met de chilipeper in wat olijfolie glazig. Voeg de ras el hanout toe en bak eventjes mee. Doe er het gehakt bij en bak rul.
3> Kneed voor het brood een soepel deeg van de bloem, yoghurt en een snuf zout. Verdeel het deeg in kleine porties en rol ze dun uit. Besmeer met olijfolie en kruid met peper. Bak ze in de grillpan goudbruin en gaar.
4> Verdeel de hummus over de glaasjes. Schep er wat van het gehakt op en werk af met de granaatappelpitjes, pistachenoten en koriander. Geef er het naanbrood bij.
Tip: Niet zo’n fan van mierikswortel? Maak dan een frisse dressing van zure room en volle yoghurt.
6. Rosbiefrolletjes gevuld met mierikswortelcrème, prei en veldsla
Voor 4 personen • 25 minuten
• 2 stengels prei • boter • nootmuskaat • peper en zout • 3 el zure room • 1 el fijngesneden dille • 3 el mierikswortelpasta • 8 plakjes rosbief • bosje veldsla • 2 el geroosterde pijnboompitten • kiemblaadjes
Zo ga je te werk
1> Was de prei, verwijder de harde buitenste bladeren en snij beide stengels in 8 gelijke stukken (iets groter dan de breedte van een plakje rosbief). Bak ze beetgaar in boter op een zacht vuur. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
2> Meng de zure room en de dille onder de mierikswortelpasta en kruid met peper en zout.
3> Bestrijk elk rosbiefplakje met de mierikswortelcrème, leg er een stukje gebakken prei op en verdeel er wat veldsla over. Bestrooi met de pijnboompitten en rol op. Kruid met peper en werk af met wat kiemblaadjes en olijfolie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo krijg je snel die gourmet- of fonduegeur uit je huis
Net genoten van een heerlijke fondue of plan je met oudejaar nog een gourmetsessie? Héér-lijk! Een minpuntje: vaak zit de geur een week later nog altijd in je huis. Uiteraard helpt het om je ramen open te zetten en je afzuigkap aan, maar met deze trucjes krijg je de vieze geurtjes nog sneller het huis uit. -
Lidl Nood aan een lichte lunch tussen de feestdissen door? Deze kwark met rode bietjes is wat je zoekt
Moet jij de knoop van je broek al openzetten bij de gedachte aan de kerstmaaltijden die in het verschiet liggen? Dan is het geen slecht idee om een aantal lichte receptjes in het achterhoofd te houden voor tussendoor. Zoals platte kaas die barstensvol smaak zit, maar lekker luchtig blijft. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Met dit trucje (én een rozijn) krijg je weer bubbels in je fles champagne
Staat er nog een fles cava of champagne open na het feest van gisteren? (Toegegeven: dat is niet van onze gewoonte!) Gelukkig hebben wel een geniale truc om je geliefkoosde drankje opnieuw om te toveren tot zijn bruisende glorie. -
Deze 10 maaltijden bestelden wij Belgen dit jaar het meest op Deliveroo
In 2020 gingen we massaal aan de takeaway. Leverdienst Deliveroo onthult nu wat onze tien favoriete maaltijden waren, samen met de tien meest bestelde maaltijden wereldwijd. Spoiler alert: pizza, een anders erg geliefde snack-aan-huis, komt dit jaar niet voor in de top tien.
1 reactie
Nicole Vogelaere