Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden.
1. Kaas-preisoep met kip en croutons
Voor 4 personen
Dit heb je nodig:
• 2 uien, fijngesneden • 250 g prei • 1 dikke aardappel, geschild, in blokjes • 2 teentjes knoflook • 3 el bloem • 1 l vleesbouillon • 2 kipfilets • 2 dikke sneden wit brood • 100 g belegen kaas • 3 el mascarpone • bosje waterkers • boter • peper en zout
Zo ga je te werk:
1. Bak de uien in boter glazig. Roer de in ringen gesneden prei, de aardappelblokjes en de geperste knoflook onder de ui. Voeg de bloem toe en roerbak 1 minuut. Giet er de bouillon bij, breng aan de kook en laat 20 minuten op een zacht vuur sudderen.
2. Pocheer de kipfilets 12 minuten in de soep. Haal de filets er vervolgens uit en trek het vlees met een vork uit elkaar.
3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij het brood in blokjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bedruppel met olijfolie en bestrooi met de helft van de kaas. Hussel alles goed onder elkaar en zet 12 minuten in de oven.
4. Mix de soep glad, samen met de mascarpone en de resterende kaas, en breng verder op smaak met peper en zout. Meng er de reepjes kip onder en laat nog even doorwarmen.
5. Schep de soep in kommen. Werk af met de croutons en de waterkers.
TIP: Roer een lepel mosterd onder de soep voor wat extra pit.
2. Smeuïge macaroni-kaasschotel uit de oven met gerookte forel
Voor 4 personen
Dit heb je nodig:
• 400 g macaroni • 300 g gerookte forel, in hapklare stukken • 1 ui, gesnipperd • 1 teentje knoflook, geperst • 1 chilipeper, fijngehakt • 1 blokje groentebouillon • 3 el bloem • 500 ml volle melk • 200 g cheddarkaas • bosje peterselie, fijngehakt • 150 g erwtjes • 2 el fijngehakte bieslook • boter • peper en zout
Zo ga je te werk:
1. Kook de macaroni beetgaar in licht gezouten water. Bak de forel in wat boter goudbruin. Schep uit de pan. Bak nu de ui met de look en chilipeper in wat extra boter op een laag vuur zacht. Brokkel er de bouillon bij en kruid met peper. Roerbak 1 minuut.
2. Voeg de bloem toe en roerbak nog eens een minuut. Giet er de melk al roerend bij tot de saus begint in te dikken. Zet het vuur uit en roer er de kaas onder. Doe er de peterselie en de erwtjes bij van zodra de kaas is gesmolten.
3. Schep de gare macaroni en de forel onder de kaassaus. Laat nog even doorwarmen. Werk het gerecht af met de bieslook.
TIP: Ben je niet zo’n fan van gerookte vis, kies dan voor verse visfilets. Of maak een variant met spekblokjes of chorizo.
3. Gevlochten kaasbrood met pesto
Voor 4 personen
Dit heb je nodig:
Voor het brood:
• 500 g bloem • 25 g fijne suiker • 7 g instant gist • 50 g boter, op kamertemperatuur • snuf zout • 1 ei • 225 ml volle melk, lauw
Voor de pesto:
• 1 teentje knoflook • bosje basilicum • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt • 30 g pijnboompitten • 50 ml olijfolie • peper en zout
En verder:
• 100 g geraspte mozzarella
Zo ga je te werk:
1. Meng de suiker en de gist onder de bloem. Voeg de zachte boter en het zout toe en kneed alles goed door.
2. Voeg nu het ei en de melk toe en kneed een 5-tal minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg, leg het in een kom en dek af met een propere keukenhanddoek. Laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
3. Mix ondertussen alle ingrediënten voor de pesto fijn. Kruid met peper en zout.
4. Kneed na een uur het deeg door. Rol het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm. Bestrijk de bovenkant met de pesto en verdeel er de mozzarella over. Rol het deeg in de lengte op en knijp de naden goed dicht. Snij de rol in de lengte in drie strengen en maak er een vlecht van. Knijp de boven- en onderkant van het deeg goed dicht. Leg het gevlochten brood op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat nog eens een uur rijzen.
5. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
TIP: Je kan de mozzarella perfect vervangen door andere kaassoorten. Denk aan oude kaas, feta of zelfs blauwe kaas.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
TV15
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf. -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
-
Deze 12 tassen zijn perfect voor vakantie én dagelijks gebruik
De ideale vakantietas vinden is geen sinecure. Je reisgezel moet licht, praktisch en voldoende ruim zijn, bij verschillende outfits passen en liefst ook nog eens klasse uitstralen. Slimme fashionista’s kiezen voor een tas waar je ook na je vakantiepret nog plezier aan hebt. Wij tippen twaalf handtassen waar je gegarandeerd mee scoort en blijft scoren. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten.