Van eetbare bloemen tot oosterse lekkernijen: dit zijn de foodtrends voor 2019
Een nieuw jaar betekent ook nieuwe ontwikkelingen op culinair gebied. Wat staat ons te wachten in 2019? Als we maaltijdbezorger Uber Eats mogen geloven, gaan we volgend jaar massaal smullen van gezonde gerechten en de oosterse keuken.
Wat heeft 2019 in petto voor de lekkerbekken onder ons? Die vraag stelde Uber Eats zich, en de bezorgservice vond het antwoord door meer dan 181 miljoen zoekopdrachten onder de loep te nemen. Door te kijken naar de populairste voedselitems en de grootste stijgers en dalers, konden ze een aantal trends vaststellen.
Bloemen
In 2019 zeggen we het met bloemen. Op ons bord dan toch. Niet alleen zijn ze de ideale decoratie om je gerecht instaproof te maken, sommige bloemen zorgen ook voor een lekkere toets. Vooral komkommerkruid, lavendel en hibiscus stijgen in populariteit.
Oosterse keuken
Miso, honing en gember. Dat is de top 3 van de meest gezochte items volgens Uber Eats. En waar doen die producten je meteen aan denken? Juist ja, de Aziatische keuken. Hetzelfde geldt voor de rest van de top 10, waar je ook nog kokos, Phở (een soep uit Vietnam), gember, kimchi (pittige gefermenteerde kool uit de Koreaanse keuken) en sriracha (een Thaise chilisaus) in terugvindt.
Daarnaast valt ook de keuken uit het Midden-Oosten steeds meer in de smaak. Zo voorspelt Uber Eats dat Libanees platbrood, ook wel manaeesh genoemd, volgend jaar een van de grootste trends wordt. Hummus en tahini horen dan weer bij de populairste voedingsproducten van dit jaar.
Lekker gezond versus de bourgondiërs
De vegan beweging heeft al een tijdje zijn geitenwollensokken-imago van zich afgeschud. Maar in 2019 breekt het voedingspatroon écht door. We gaan steeds vaker op zoek naar een alternatief voor een lapje vlees, en we worden daar ook creatiever in. Het schoolvoorbeeld is de opkomst van heem, een zogezegd magisch ingrediënt dat plantaardig voedsel laat ‘bloeden’. Meer zelfs: het zorgt ook voor een ‘vlezige’ smaak.
Daarnaast lijkt de Belg tout court meer bezig te zijn met gezond eten. Zo werd er het afgelopen jaar veel gezocht naar quinoa en bulgur. Ook zouden de vleesvervanger seitan en voedingsmiddelen en dranken gebaseerd op hennep steeds vaker te vinden zijn op ons bord.
Toch valt die trend een beetje te nuanceren. Wij Belgen staan immers bekend als bourgondiërs, en blijven dat beeld toch ook eer aandoen. Als je kijkt naar de meest bestelde gerechten van het voorbije jaar, bestaat de top 5 uit burgers, wok, spring rolls, frieten en poké bowls. Naast vegetarische en veganistische opties zoals de spring rolls en de poké bowls, blijven we dus toch vasthouden aan onze typische frietjes en burgers.
Koekjesdeeg
Qua desserts steekt een trend er met kop en schouders bovenuit: cookie dough. In New York zijn bars met deze zoete lekkernij al een echte hype, en ons land heeft de voorbije maanden z’n eerste stapje in dezelfde richting gezet. Zo is in Gent de eerste pop-upwinkel met koekjesdeeg geopend. Maar het ziet er dus naar uit dat we cookie dough volgend jaar nog meer gaan omarmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
Er zijn gerechten waar iedereen in het gezin gelukkig van wordt. Denk maar aan spaghetti bolognese of steak met frietjes. Foodstylist Sonja Peeters gooit het over een iets andere boeg. Met onze drie favorieten, overheerlijke kippensoep, smeuïge puree met homemade hamburgers en pasta met geroosterde groenten, breid je deze krokusvakantie je lijstje aan familietoppers beslist uit. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes!
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer