Spooky butternutgratin: feestelijk, lekker en véél gezonder dan een overdosis Halloweensnoep
Delen per e-mail
Oké, snoep volledig schrappen op Halloween is misschien een tikkeltje overdreven. Maar een voedzame bodem zorgt er wel voor dat het gesmikkel binnen de perken blijft! Deze gratin van aardappel, prei, pompoen en olijvenspinnetjes is dus de perfecte opener.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
1 sjalot
2 teentjes knoflook
400 g butternut
1 stengel prei
500 g aardappelen
200 ml room
200 ml groentebouillon (1/3de blokjes groentebouillon opgelost in 200 ml kokend water)
2 el mosterd
400 g gerookte spekblokjes
12 zwarte, ontpitte olijven (om spinnetjes mee te vormen)
50 g geraspte kaas
50 g Parmezaanse kaas
1 tl nootmuskaat
olijfolie
peper & zout
Zo maak je het.
1. Schil en snij de aardappelen in dunne plakjes. Snij de pompoen in halve maanplakjes. Snij de prei in ringen. Snipper de sjalot en bak glazig in olijfolie. Voeg de geperste look en de prei toe en roerbak 2 minuten. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan goudbruin.
2. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met olie en leg er de aardappelplakken dakpansgewijs op. Bestrooi met wat kaas en schep er de prei en de spekblokjes op. Verdeel hier nu de pompoenplakjes over. Kruid met peper en zout. Klop de room met de groentebouillon en de mosterd los. Giet dit in de ovenschaal. Rasp er de Parmezaanse kaas over. Snij 6 olijven in reepjes. Verdeel de andere 6 olijven over de schaal. Dit zijn de lijfjes van de spinnetjes.
3. Vorm met de reepjes de poten van de spinnen. Zet de schaal 30 minuten in de oven.
Wil je de recepten en artikels van NINA KOOKT in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
2x oesters om dubbel zo veel te genieten
Het is niet omdat we de eindejaarsperiode in beperkte kring doorbrengen, dat we ons moeten inhouden op culinair vlak. Aarzel dus niet om jezelf en je naasten te trakteren op een plateautje Rockefeller oesters, of een bereiding met champagnesaus. Of waarom niet beide?! En bekijk het positief: minder volk betekent meer oesters om van te smullen... -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUM
Minderen met koffie? Foodie Morgane test of deze 5 alternatieven ook een energieboost geven
-
-
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
Lidl
Voor deze vol-au-veggie vallen zelfs vleeseters in het zwijm
Hoezo, vol-au-vent kan je alleen maken met vlees? Vervang de kip door tofu en de balletjes door vegetarisch gehakt, en je krijgt een verrassende veggie variant die minstens even lekker smaakt en véél minder werk vraagt. Wedden dat het een blijvertje wordt in elke keuken? -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
Een hoorntje voor jou en een bolletje voor Fifi: Ben & Jerry’s verkoopt ijs voor honden
Veel hondenbaasjes weten dat hun favoriete viervoeter wel een ijsje lust. Jammer genoeg kunnen ze er flink ziek van worden. Daarom bedacht Ben & Jerry’s een slimme oplossing: ijs speciaal voor honden. Het merk lanceert ineens twee nieuwe smaken: pompoen met koekjes en pindakaas met pretzels.