Sandra Bekkari's feestmenu: drie gezonde gangen om van te genieten
Gezond genieten is de rode draad in Sandra's menu. Ze kiest voor drie eenvoudige, maar feestelijke gerechten. Ideaal voor wie het tijdens de feestdagen niet te zwaar, maar wel lekker wil maken.
Delen per e-mail
Voorgerecht: filodeeg met krabvlees
Bereiding (voor 4 personen):
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rasp 1 courgette. Maak 1/2 venkel schoon en snijd in kleine blokjes. Blancheer en laat afkoelen in ijswater. Giet af en pers er alle vocht uit.
- Klop 3 eieren los met 200 gram ricotta.
- Kruid af met peper en zout. Plet 1 tl roze peperkorrels en voeg toe.
- Pers al het vocht uit 250 gram gekookt krabvlees. Meng het krabvlees met de courgetterasp en venkelstukjes.
- Hak enkele takjes verse kervel en bieslook fijn en voeg toe.
- Neem een vel filodeeg en strijk het in met olijfolie. Leg er nog een vel op en strijk in. Snij in vier.
- Verdeel over de muffinvormpjes en schep er de vulling in. Zet ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit en serveer.
Hoofdgerecht: eendenborstfilet met butternutsalade
Bereiding (voor 4 personen):
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Maak de 200 gram spruitjes schoon, schep om met olijfolie. Doe op een bakplaat met bakpapier. Verdeel er wat karwijzaad over.
- Maak 1 bos jonge worteltjes schoon maar behoud een stukje loof. Doe op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie, karwijzaad, tijm en laurier. Zet ca 40 minuten in de oven.
- Maak het sausje. Laat 2 el aalbessenconfituur op een laag vuur smelten in 250 ml rode wijn wijn en 20 ml marsala. Voeg 2 blaadjes laurier, enkele takjes tijm, 1 steranijs en 1 tl mosterd toe. Draai het vuur zachter en laat inkoken tot een saus. Verwijder de specerijen en kruiden en zeef de saus.
- Bereid de eend voor. Kruis de twee eendenborstfilets in op de velkant. Plet 2 kruidnagels, 1/2 kl venkelzaad, 1/2 kl komijnzaad en meng met 1 kl honing als je graag een zoete toets hebt.
- Schil, ontpit en rasp een butternutpompoen. Stoof kort aan in olijfolie. Kruid met peper en zout. Snijd 1 witte pompelmoes, 1 rode pompelmoes en 1 appelsien en snijd à vif. Hou het sap opzij voor de dressing. Meng 5 el sinaasappelsap, 2 el walnotenolie en peper en zout voor de dressing.
- Haal dle geroosterde groenten uit de oven. Bak de eendenfilets op de velkant in olijfolie. Draai ze om na 5 à 6 minuten en bak nog even verder. Laat ze rusten onder aluminiumfolie.
- Hak enkele takjes dragon fijn. Serveer de wortelen met de dragon en een handvol pistachenoten.Serveer de butternutsla met de geroosterde noten. Schep er de dressing door. Trancheer het vlees en serveer met het sausje. Serveer met de geroosterde groenten en butternutsla.
Dessert: yoghurt met vers fruit
Bereiding (4 personen):
- Maak een siroop door 100 gram water en 100 gram honing te laten inkoken met 1 steranijs en een snuifje gemalen kardemom.
- Schenk de siroop over verschillende soorten rood fruit en schep voorzichtig om. We hebben hiervoor besjes voorzien.
- Doe een heel klein scheutje rozenwater bij de yoghurt en schep om.
- Verdeel 300 gram yoghurt over de glaasjes en schep er het fruit op. Werk af met eetbare bloemetjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Lowie Frieton of Hakuna Patata: deze Belgische frituren hebben wel héél grappige namen
Een kleintje met stoofvleessaus en mayonaise, alstublieft! Vers gebakken friet is onze nationale trots. In elk dorp kom je wel een frietkot tegen. Zoals frituur ’t Dorp of Onder den Toren. Al pakken sommige uitbaters het origineler aan. Omdat de ‘Week van de Friet’ in volle gang is, gingen we op zoek naar opvallende frituurnamen. Als ode aan de vettige delicatesse en de heiligdommen die haar serveren. -
-
PREMIUM
Radiomaker en bakkerszoon Tom De Cock (37) deelt zijn favoriete familierecept: “Papa’s worstenbroodjes moesten perfect zijn”
Welk recept staat voor eeuwig op je smaakpapillen gegraveerd? Als je doorvraagt, kom je bijna altijd uit bij een recept uit de kindertijd. Presentator en bakkerszoon Tom De Cock herinnert zich nog de heerlijke worstenbroden en appelbollen die zijn papa op Verloren Maandag — de eerste maandag na Driekoningen — bakte. “Worstenbrood moét je warm eten.” -
Massaman curry, Snickers of granola? Foodie Morgane geeft 5 plantaardige recepten met pindakaas om van te ge-noten
In geval van noot smeer je pindakaas op je boterham, right? Maar wat als we je vertellen dat pindakaas véél meer is dan een smakelijk goedje voor op je pistolet alleen? Van gezonde snickers tot smaakmaker in smoothies, je maakt er recepten mee om je vingers bij af te likken. Foodie en gezondheidsenthousiaste Morgane Van Marcke (25) geeft vijf vegan recepten. Geen betere dag om die uit te testen dan Nationale Dag van de Pindakaas. -
Lidl Deze homemade wortelhummus wordt hét broodbeleg van het jaar
Op een krokant toastje of zachte boterham, in een wrap of als groentedip, hummus is een echte allrounder. Pimp je kikkekerwtenpuree voor meer variatie met restjes groenten die je in je koelkast vindt. Geroosterde worteltjes zijn onze favoriet, want zij creëren een extra zoete, smeuïge toets. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft.
8 reacties
Ano Niem
Michel Bossier
ivan lindekens
ISABEL FRANCOIS
kristof mommerency