Sandra Bekkari heeft alle lof voor witloof: drie recepten én tips om de groente klaar te maken
Enkele weken geleden liet ik jullie in deze rubriek al proeven van mijn gegratineerde hesprolletjes met witloof. Benieuwd hoe je de typisch Belgische groente verder nog kan klaarmaken, zonder dat het te zwaar wordt? Hierbij mijn drie suggesties!
Witloof-preisoep met appel
Voor 1 pot / Bereidingstijd: 35 minuten
1 kg grondwitloof • 1 witte ui, grofgesneden • 2 teentjes knoflook, geperst • 1 el olijfolie • wit van 2 preistengels • 1 grote, zoete appel, geschild en in stukjes • 1 1⁄2 l groentebouillon • snuifje kurkuma • zwarte peper • verse bieslook, fijngesneden
Snij het witloof middendoor en verwijder het onderste harde gedeelte, want dat smaakt bitter. Snij het witloof in stukken.
Stoof de ui en de knoflook aan in olijfolie, voeg de prei en appel toe en stoof een drietal minuten. Voeg het witloof toe en stoof nog heel even mee. Niet te lang, want dan wordt de soep bitter.
Voeg de groentebouillon, kurkuma en flink wat zwarte peper toe en laat 25 minuten sudderen.
Mix en werk af met verse bieslook.
Tip: ook lekker met verse, met de hand gepelde garnalen
Witloofbootjes met kingkrab en granaatappel
Voor 10 hapjes / Bereidingstijd: 15 minuten
1 ei, hardgekookt • 150 g kingkrab • 1 volle el Griekse yoghurt • mespuntje rode currypasta (natuurvoedingswinkel of supermarkt) • 1 tl olijfolie • sap van 1 citroen • 1 el platte peterselie, fijngehakt • zwarte peper • snufje fleur de sel (of zeezout) • 10 blaadjes witloof • 2 el granaatappelpitjes
Pel het ei en plet het met een vork.
Meng het krabvlees met de yoghurt, de currypasta, het ei, de olijfolie, het citroensap en de peterselie. Meng en kruid met zwarte peper en zout en zet koel. Vul de witloofblaadjes met de krabvulling en werk af met een snufje fleur de sel en de granaatappelpitjes.
Tip: rol de granaatappel op een werkblad terwijl je er hard op duwt. Snij de vrucht doormidden en klop met een lepel op de schil, zodat je de pitjes gemakkelijk kan verwijderen. De granaatappelpitjes kan je afgesloten een paar dagen in de koelkast bewaren.
Slaatje van witloof, veldsla en kip met honing-mosterdvinaigrette
Voor 2 personen / Bereidingstijd: minder dan een half uur
3 stronkjes fijnproeverswitloof, in fijne ringen • 3 el natuuryoghurt • 1 el rozijntjes • zwarte peper • snufje zeezout (of fleur de sel) • enkele broccoliroosjes • 250 g kipfilet, in blokjes • cajunkruiden • olijfolie • een portie veldsla • 10 honingtomaatjes, gehalveerd • enkele walnoten, in grove stukken
Voor de vinaigrette met honing en mosterd
4 el walnootolie • 1 el wittewijnazijn • 1 el mosterd • 1 el honing (acacia) • zwarte peper
Meng het witloof met de yoghurt en de rozijntjes en kruid af met peper en zout.
Maak de vinaigrette door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Kook of stoom de broccoliroosjes beetgaar.
Kruid de kipfilets met cajunkruiden en bak in olijfolie.
Leg de veldsla, tomaatjes en kip op een bord en werk af met de vinaigrette en gehakte walnoten.
EXTRA TIPS
• Gestoofd witloof dat daarna nog even kort aangebakken wordt in de pan? Daar hoort de smaak van boter bij! Zonder is het gerecht simpelweg niet even lekker. Ik gebruik niet zo heel vaak boter in de keuken, maar af en toe een beetje ... dat kan heus geen kwaad. De kunst schuilt gewoon in maat houden. In het geval van gestoofd witloof betekent dat dat je fiftyfifty werkt: halveer de gebruikelijke hoeveelheid boter en vul aan met olijfolie. Het perfecte compromis!
• Onder een witloofslaatje wordt al snel een kwak mayonaise gemengd. Geen probleem, maar maak je mayonaise wel zelf op basis van een gezonde olie, zoals olijfolie of (iets neutraler van smaak) koolzaadolie. Om het gerecht wat lichter te maken, kan je mayonaise aanlengen met volle natuuryoghurt. Of je gebruikt gewoon enkel natuuryoghurt in je witloofslaatje. Goed afgekruid met peper en zout en met wat rozijntjes erbij? Heerlijk!
• Zo maak je homemade mayonaise:klop een ei los, voeg er 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels citroensap en1 eetlepel water aan toe en mix in een hoge, smalle maatbeker met een staafmixer. Voeg langzaam olijfolie of koolzaadolie toe terwijl je blijft mixen. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker de mayonaise wordt. Kruid met peper en fleur de sel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘And Just Like That... The Documentary’: Carrie Bradshaw blijft fascineren
Na succesreeks ‘Insecure’ - met de geweldige Issa Rae in een glansrol - krijgt ook ‘And Just Like That…’ een eigen documentaire. Die blikt niet alleen terug op de geschiedenis en impact van HBO-reeks ‘Sex and the City’ - waar ‘And Just Like That’ uit voortvloeide -, maar laat de kijker eveneens ontdekken hoe die sequel nu precies tot stand kwam. -
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
Gouden League
Ga je voor een Europese grootmacht of voor underdog Club Brugge in je ploeg? De achtste finales van de Champions League staan voor de deur
Volgende week gaat de Champions League opnieuw van start. Bewijs dat jij de grootste kenner bent van het kampioenenbal met de Gouden League en maak kans op een mooie buit. Te laat om je nog in te schrijven? Neen hoor, élke speeldag opnieuw maak je kans op talloze prachtige prijzen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer