"Rode wijn en chocolade toch niet zo gezond"
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat chocolade en rode wijn het risico op hartziekten beperken, dat hebben wetenschappers onlangs besloten.
Delen per e-mail
Een recente studie toonde aan dat wie dagelijks een klein stukje pure chocolade at 37 procent minder risico liep op een hartziekte. Maar volgens onderzoeker Steffen Desch aan de universiteit van Leipzig zaten er fouten in deze studie. Hij zegt dat het moeilijk is een grondiger onderzoek uit te voeren, omdat ze echte chocolade zouden moeten kunnen vergelijken met een placebo dat er net als het echte werk uitziet en smaakt. Eerdere kleinschalige studies beweerden dat chocolade de bloeddruk verlaagt en de kans op een ontsteking beperkt in het lichaam.
Geen mogelijke verklaring
Professor Desch is hier echter niet van overtuigd. "Ik kan mensen niet aanraden donkere chocolade te eten als preventie of ter behandeling van cardiovasculaire ziekten. Er is geen sterk bewijs van een voordeel of geen duidelijke verklaring hoe chocolade een effect zou hebben op het hart. Doordat de lekkernij ook veel calorieën bevat, gaat dit ook elke beschermende werking van het hart tegen", voegde Desch eraan toe.
Rode wijn
Eerder hadden ook al Nederlandse onderzoekers de voordelen van rode wijn voor het hart in twijfel getrokken. Er is namelijk geen enkel bestanddeel dat op zich de gezondheid lijkt te stimuleren. Ze hebben resveratrol, een ingrediënt in de schil van rode druiven, getest. Hiervan werd vermoed dat dit je leven kan verlengen. Ze gaven gedurende vier weken capsules met dit bestanddeel aan patiënten met een hoge bloeddruk, maar dit had geen verlagend effect.
Als rode wijn daadwerkelijk een effect heeft op het hart, dan is de werking ervan zeer complex, aldus de vorsers. Ze voegen er nog aan toe: "Elk voordeel dat je haalt uit een matige consumptie is erg klein en wordt teniet gedaan door de schadelijke effecten van alcohol."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Zo maak je feestelijke kabeljauw in een modern jasje
Tradities zijn er om in ere te houden. Dat je tijdens het kerstdiner vis serveert als voorgerecht, spreekt dus voor zich. Maar het moet ook niet té klassiek zijn. Dus waarom geef je je kabeljauw geen manteltje van pesto, ham en hazelnootboter om je tafelgenoten te verrassen? -
Nog een voordeel van chocolade: het houdt Alzheimer tegen
Met een dagelijkse dosis chocolade kan je een halt toeroepen aan dementie en Alzheimer. Dat beweren Italiaanse wetenschappers. Door elke dag een hoeveelheid cacao te consumeren kunnen ouderen namelijk het beginnende geheugenverlies (of 'mild cognitive impairment') aanpakken. Die aandoening leidt in vele gevallen tot dementie of de ziekte van Alzheimer. -
Snacken zonder schuldgevoel? Het kan: van wortel-rozijnenkoekjes tot bananen-perenmuffins
Gezond snacken? Het kan. Haleluja. En het goede nieuws is dat je niet hoeft in te boeten op smaak. Geniet van deze drie lekkernijen met groenten en fruit zonder een schuldgevoel. -
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Zonnemelk van binnenuit: chocolade beschermt je huid
Donkere chocolade krijgt er nog een gezondheidsvoordeel bij. Als rijke bron van cacaoflavonolen (antioxidanten) zou het schadelijke uv-stralen afweren van binnenuit. Combineer het smeren van je zonnecrème dus gerust met het knabbelen van een lekker stukje zwarte chocolade voor een extra beschermde huid. -
PREMIUM
Radiomaker en bakkerszoon Tom De Cock (37) deelt zijn favoriete familierecept: “Papa’s worstenbroodjes moesten perfect zijn”
Welk recept staat voor eeuwig op je smaakpapillen gegraveerd? Als je doorvraagt, kom je bijna altijd uit bij een recept uit de kindertijd. Presentator en bakkerszoon Tom De Cock herinnert zich nog de heerlijke worstenbroden en appelbollen die zijn papa op Verloren Maandag — de eerste maandag na Driekoningen — bakte. “Worstenbrood moét je warm eten.” -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee.