Perfect voor een picknick of het eerste etentje op een terras: drie frisse gerechten die je de lente doen proeven
Nu we vaker verwend worden met zachte temperaturen en een stralende zon, hunkeren we des te meer naar frisse gerechten. Foodstylist Sonja Peeters helpt een handje. Van rolletjes met gerookte zalm tot een pittige salade: laat je inspireren en proef de lente op je bord.
ROLLETJES MET GEROOKTE ZALM EN OOSTERS DIPSAUSJE
Ingrediënten voor 4 personen • 30 min.
• 12 kleine vellen rijstpapier • 2 snackkomkommers, in dunne reepjes • 1 wortel, in dunne reepjes • 120 g radijsjes, in dunne plakjes • 100 g gerookte zalm • bosje munt • handvol spinazie • peper en zout
Voor de dressing:
• bosje koriander • 2 el fijngehakte bieslook • 1 teentje knoflook • 1 tl geraspte gember • 60 ml mirin • 60 ml rijstazijn
Zo ga je te werk
1. Mix alle ingrediënten voor de dressing en zet koel.
2. Dompel voor gebruik elk vel rijstpapier 10 seconden in lauw water. Leg ze daarna op een snijplak en beleg in het midden met enkele reepjes komkommer, wortel, plakjes radijs, een plakje gerookte zalm, enkele blaadjes munt en spinazie. Let op: leg niet te veel vulling op het rijstpapier. Zo vermijd je dat het vel tijdens het plooien scheurt.
3. Vouw de onderkant een beetje naar binnen en rol op zodat de bovenkant open blijft. Serveer de lenterolletjes samen met de dipsaus.
TIP: Ook lekker met gebakken kipreepjes of rosbief.
PLAATTAART MET ZACHTGEKOOKTE EITJES
Voor 4 personen • 45 min.
• 4 eieren • 4 jonge wortelen, geschild, in de lengte gehalveerd • 10 vellen filodeeg • 100 g roomkaas • 6 el groene pesto • 150 g aspergepunten • 100 g erwtjes • 1 rode ui, in dunne ringen • bosje kervel • peper en zout • olijfolie
Zo ga je te werk
1. Kook de eieren in 6 minuten halfzacht. Spoel onder koud water en pel ze. Blancheer de worteltjes 5 minuten in gezouten water.
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C. Leg twee vellen filodeeg op de bakplaat. Smeer de bovenkant in met olijfolie en leg hier weer twee vellen filodeeg bovenop. Herhaal deze stap tot er tien vellen filodeeg nonchalant op elkaar liggen.
3. Smeer de bovenkant van het stapeltje filodeeg in met roomkaas en pesto en kruid met peper en zout. Verdeel er de groene aspergetips, erwtjes, worteltjes en rode ui over. Zet 25 minuten in de oven tot de plaattaart goudbruin en knapperig is.
4. Halveer de eitjes en verdeel over de plaattaart. Werk af met kervel.
TIP: In plaats van roomkaas kun je ook magere cottagecheese gebruiken.
SALADE MET AARDAPPEL, RADIJS, KOMKOMMER EN PITTIGE KIPSPIESJES
Voor 4 personen
• 800 g vastkokende aardappelen • 2 bussels radijzen • 4 snackkomkommers • 1 rode ui, gesnipperd • 2 el kappertjes • 2 el fijngehakte munt • 2 el fijngehakte bieslook • bosje waterkers • olijfolie • peper en zout
Voor de kipspiesjes:
• 1 tl paprikapoeder • 1 el sriracha • 500 g kippenblokjes • 2 el sesamzaad • arachideolie
Voor de dressing:
• 150 g yoghurt • 2 el mayonaise • 2 tl mosterd • 2 el wittewijnazijn
Zo ga je te werk
1. Meng voor de spiesjes het paprikapoeder met de sriracha en een scheutje arachideolie. Kruid met peper en zout. Schep er kippenblokjes onder en laat 15 minuten staan.
2. Schil de aardappelen, snij in plakjes en kook ze gaar in gezouten water. Snij de radijsjes in partjes en de komkommers in plakjes.
3. Meng voor de dressing de yoghurt met de mayonaise, mosterd, azijn en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Giet de aardappelen af en laat even afkoelen. Meng er dan de rode ui, radijsjes, komkommer, kappertjes, munt, bieslook en de dressing onder.
4. Rijg de kippenblokjes aan spiesjes, bestrooi met het sesamzaad en bak ze goudbruin en gaar in hete arachideolie. Serveer de spiesjes bij de aardappelsalade. Werk af met wat waterkers.
TIP: Een ideaal gerecht om van te smullen op een gezellige lentepicknick.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Foodstylist Sonja Peeters maakt 3 verrassende alcoholvrije drankjes mét een hapje waar je Tournée Minérale probleemloos mee doorkomt
Ook van plan om tijdens de maand februari geen druppel alcohol aan te raken? Of alleszins wat te minderen? Foodstyliste Sonja Peeters helpt een handje. Ter inspiratie geeft ze je graag deze drie verrassende mocktailrecepten, mét een bijpassend hapje. Zo kom je Tournée Minérale probleemloos door. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
Net als Lady & de Vagebond: 4 romantische pastagerechten om van te smullen
Liefde gaat door de maag, en wie laat zich niet graag verleiden door een heerlijk bord pasta? Foodstylist Sonja Peeters is alvast fan. Ze serveert vier romantische pastagerechten, zodat jij, net als Lady & de Vagebond, je eigen Bella Notte kunt beleven. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes!