Op wereldreis in je keuken: Thaise lauwe gehaktsalade
In deze challenge neem ik je mee naar Thailand. Met Bangkok als bruisende hoofdstad kon deze parel niet ontbreken in de HLN Zomer Challenges. Ook een big shout-out naar de My-Taï in Wezembeek-Oppem. Mijn favoriet Thais restaurant in de buurt uitgebaat door de liefste mensen uit de buurt! Dit gerecht heb ik daar eens als lunchsuggestie gegeten en werd in een oogwenk één van mijn favoriete zoetzure, pikante salade ooit.
Delen per e-mail
Het coronavirus maakt heel wat reisbestemmingen onbereikbaar deze zomer, gelukkig hoef je niet eens je kot uit om een wereldreis te maken. HLN vroeg de lezers wat de lekkerste bestemmingen ter wereld zijn en 25 dagen lang haalt TV-kok Loïc inspiratie uit die topbestemmingen door culinaire recepten te delen. In Het Laatste Nieuws verklapt hij je bovendien elk weekend hoe sommige iconische gerechten écht horen te smaken.
Met deze HLN Zomer Challenges prikkel je vanaf zaterdag 18 juli niet enkel je zintuigen maar verleg je ook letterlijk je grenzen, in de keuken wel te verstaan. Vandaag trekken we naar Thailand.
INGREDIËNTEN
100 gr Thaise rijst
300 gr gemengd gehakt
chilivlokken
suiker
vissaus
2 limoenen
2 sjalotten
korianderplantje
muntplantje
Thais basilicumplantje
4 lente-uien
RECEPT
1. Maak de khao kua (geroosterd rijstpoeder): bak 100 gr Thaise rijst in een pan op middelmatig vuur. Roer geregeld of schud voortdurend op om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig verkleurt. Dit proces duurt een tiental minuten en de kleur moet goudbruin worden als eindresultaat. Maal de geroosterde rijst tot een grof poeder met de hakmolen of vijzel. Houd apart.
2. Bak het gehakt in een grote pan op middelhoog vuur tot het volledig gaar is. Breek het vlees in stukjes met een houten spatel. Een beetje te vergelijken met gehakt bakken voor spaghettisaus.
3. Snipper twee sjalotten en vier lente-uien flinterdun. Voeg toe aan de hete pan en laat heel kort meebakken. De sjalot en lente-ui mogen krokant blijven.
4. Kruid met een eetlepel geroosterd rijstpoeder, een eetlepel suiker, een koffielepel chilivlokken, een eetlepel vissaus en het sap van één of twee limoenen. Afhankelijk van de hoeveelheid sap dat eruit komt. Als er een heel sappige limoen is, is eentje voldoende.
5. Voeg op het allerlaatste moment een handvol versgeplukte munt en korianderblaadjes toe en meng goed. Werk de lauwe salade af met Thaise basilicum. Super lekker met wat rijstnoedels, een frisse mangosalade of als bijgerecht bij een barbecue.
Klaar voor een nieuwe wereldreis in je keuken? Morgen neemt Loïc je mee naar Japan. Ontdek hier alle bestemmingen. Smakelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
5 recepten voor een echte ‘groene’ kerst met lokale producten en extra veel groenten op het menu
-
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
PREMIUM
Topchef Luc Bellings deelt zijn favoriete kerstrecept op mama’s wijze: “Ma is tot vandaag mijn inspiratiebron”
Waarom kiest een chef voor een leven in de keuken? Als je écht doorvraagt, kom je bijna altijd uit bij een kooklustige moeder, grootmoeder of schoonmoeder. Deze week: sterrenchef Luc Bellings over de kerstfazant van zijn overleden moeder. “Mijn ma kookte elke dag zeer uitgebreid, en dan stond ik naast haar op een stoeltje aan het fornuis.” -
Yasmine Marchals zoontje heeft diabetes, dus moest ze anders leren bakken: 3 slimme recepten uit haar boek ‘Ongewoon zoet’
Als fervente bakster deelde Yasmine Marchal op haar blog ‘Tartes Yaya’ alles wat lekker en zoet is. Toen zoontje Ilyas diabetes type 1 bleek te hebben, gooide ze haar bakexperimenten om door vetten, suikers en vezels slim te combineren en het toch lekker te houden. Zo kan iedereen ervan genieten. Haar succesrecepten heeft ze gebundeld in ‘Ongewoon zoet’ en wij mogen exclusief drie recepten uit het boek prijsgeven. Van koekjes over kokosrotjes tot taart: met de slimme ingrepen van Yasmine zijn die heerlijke zoetigheden een pak minder ongezond. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
0 reacties