Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Nederlandse voedingsexpert: "Groenten en fruit zijn niet zo ongelooflijk gezond"

Groenten en fruit zijn niet zo gezond als we denken. Dat schrijft de Nederlandse voedingsexpert Martijn Katan in zijn boek Voedingsmythes. Begrijp hem niet verkeerd, groenten bevatten tal van voedzame bestanddelen. Maar hij zegt vandaag in De Morgen dat we een brug te ver gaan wanneer we zeggen dat ze ziekten als diabetes type 2 kunnen genezen. Katans uitspraken oogsten heel wat bijval én kritiek bij zijn collega's.

 1. Frietjes en toast: bruin = kankerverwekkend
  Play

  Frietjes en toast: bruin = kankerver­wek­kend

  Het Britse agentschap voor voedselveiligheid waarschuwt dat het roosteren en bakken van zetmeelrijke voedingsstoffen het risico op kanker verhoogt. Te bruin geroosterd brood, frietjes die een tint donkerder dan goudgeel zijn gefrituurd, gebakken aardappelen: ze bevatten acrylamide, een chemisch bestanddeel dat zich vormt in zetmeelrijke voedingsproducten die boven 120 graden gekookt worden. Dunne frietjes en chips zijn de grootste boosdoeners.
 2. Sergio Herman legt uit hoe je de ultieme dame blanche maakt: “De chocoladesaus moet gemaakt zijn van chocolade met een hoog cacaogehalte”

  Sergio Herman legt uit hoe je de ultieme dame blanche maakt: “De chocolade­saus moet gemaakt zijn van chocolade met een hoog cacaogehal­te”

  Deze zomer serveert Sergio Herman (51) in het pop-uprestaurant ‘Moules Frites’ zes weken lang kraakverse mosselen op het strand van Zeebrugge. De sterrenchef bedacht voor de gelegenheid een driegangenmenu: verse garnaalkroketten, mosselen en de ultieme dame blanche. Exclusief op HLN zal Sergio deze week elke dag één gerecht voorstellen en uitleggen hoe je het maakt. Vandaag op het menu: vers gedraaid ijs, gecombineerd met chocoladesaus.
 3. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.