Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Nederlandse voedingsexpert: "Groenten en fruit zijn niet zo ongelooflijk gezond"

Groenten en fruit zijn niet zo gezond als we denken. Dat schrijft de Nederlandse voedingsexpert Martijn Katan in zijn boek Voedingsmythes. Begrijp hem niet verkeerd, groenten bevatten tal van voedzame bestanddelen. Maar hij zegt vandaag in De Morgen dat we een brug te ver gaan wanneer we zeggen dat ze ziekten als diabetes type 2 kunnen genezen. Katans uitspraken oogsten heel wat bijval én kritiek bij zijn collega's.

  1. Frietjes en toast: bruin = kankerverwekkend
    Play

    Frietjes en toast: bruin = kankerver­wek­kend

    Het Britse agentschap voor voedselveiligheid waarschuwt dat het roosteren en bakken van zetmeelrijke voedingsstoffen het risico op kanker verhoogt. Te bruin geroosterd brood, frietjes die een tint donkerder dan goudgeel zijn gefrituurd, gebakken aardappelen: ze bevatten acrylamide, een chemisch bestanddeel dat zich vormt in zetmeelrijke voedingsproducten die boven 120 graden gekookt worden. Dunne frietjes en chips zijn de grootste boosdoeners.