Mosselsoep van Jeroen Meus
ReceptEen feestsoep om duimen en vingers van af te likken, met zelfgemaakte visfumet en heerlijke mosseljus. Strooi er royaal veel mosselen in.
Ingrediënten voor 4 personen (+ nog een extra portie):
• 1 l visfumet
• 2 kg mosselen
• 3 stengels bleekselder
• 1 ui
• olijfolie
• 3 takjes tijm
• 3 blaadjes laurier
• 500 ml droge witte wijn
Voor de soep:
• 3 uien
• 2 teentjes knoflook
• 1 venkel
• 2 stengels bleekselder
• boter
• 2 blaadjes laurier
• 2 takjes tijm
• 1 steranijs
• 200 ml room
• 1 bosje bieslook
• peper en zout
Bereidingstijd:
80 minuten
Bereidingswijze:
Verwarm de visfumet.
Maak eerst de mosselen klaar.
Spoel ze in ruim water tot ze helemaal schoon zijn.
Was de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Pel de ui en snijd hem grof.
Verwarm een scheutje olijfolie in een kookpot. Stoof de bleekselder en de ui kort aan.
Doe er de mosselen bij en kruid met versgemalen peper, de tijm en de laurier.
Voeg de wijn toe en zet een deksel op de kookpot. Schud tussendoor een keer op.
Haal de pot van het vuur als bijna alle mosselen open zijn. Zet opzij.
Begin aan de soep.
Pel de uien en snijd ze grof. Kneus en pel de knoflook. Snijd de venkel en de bleekselder grof.
Smelt een klontje boter in een soepketel of grote kookpot en fruit de uien. Doe er de knoflook, de venkel en de bleekselder bij en kruid met de laurier, de tijm en de steranijs.
Giet de mosselen door een vergiet en vang het kookvocht op; dat zou ongeveer 1 liter moeten zijn.
Vul aan met fumet tot je in totaal 2 liter hebt.
Giet het vocht bij de groenten en laat 20 minuten zacht sudderen met het deksel schuin op de pot.
Vis de tijm, de laurier en de steranijs uit de soep en mix ze fijn met een staafmixer.
Roer er de room onder. Zorg dat de soep niet meer kookt.
Proef en kruid eventueel bij met versgemalen peper en zout.
Haal de mosselen uit hun schelp.
Snipper de bieslook fijn.
Verdeel de mosselen over de borden en lepel er soep over. Werk af met gesnipperde bieslook.
Tip:
Wil je de soep extra laten glanzen en schuimen, mix er dan, na de room, met de staafmixer een klontje boter door.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen.