Volledig scherm
PREMIUM
© Lex van Lieshout

Moet je je frieten twee keer afbakken? En welke olie zorgt voor de beste smaak? De twee beste Vlaamse frituristen leggen uit hoe je de lekkerste frietjes maakt

Elke Belg houdt van frieten. Zes op de tien eten ze zelfs minstens wekelijks. Sterrenchef Luc Bellings bezocht vorige week al de bekendste frietkoten van de Vlaamse hoofdsteden. Maar hoe maak je ze zelf het lekkerst klaar? Maakt het uit welke aardappel je kiest? En wat met het frietvet? Wij vroegen naar aanleiding van de Week van Friet aan Davy Vannieuwenhuyze en Melissa Buyse van Frituur Davy in Bissegem (Kortrijk) - uitgeroepen tot de beste frituur van Vlaanderen 2019 - hun gouden tips.

8 reacties

 • nicole desseyn

  1 maand geleden
  Een sterrenchef moet mij geen frieten leren bakken
 • Roger Gilis

  1 maand geleden
  Ik laat mijn frieten tussen de 2 bakbeurten echt afkoelen. Tijdsspanne: ongeveer 45-60 minuten. En altijd krokante frietjes.
 • Lydia Appelmans

  2 maanden geleden
  Mensen die geen dierlijke producten eten hebben geen andere keuze dan olie of het gezonde kokosvet. 
 • Ronny Cuypers

  2 maanden geleden
  Smaak is iets erg persoonlijks en dus is er geen beste. Wat voor de ene hemels lekker is wordt door de ander uitgespuwd. 
 • karin verwimp

  2 maanden geleden
  Olie?!? Jakkes. De beste frietjes bak je in frituurvet. En niet dat spul dat altijd vloeibaar is. Alleen spijtig dat dit niet zo goed is voor de lijn. Maar liever een keer minder frietjes dan frieten gebakken in olie.
 1. Sterrenchef Marcelo Ballardin proeft kant-en-klare hamburgers uit de supermarkt: “Is dit rundvlees? Het ziet geelgroen en smaakt naar niks”
  PREMIUM

  Sterren­chef Marcelo Ballardin proeft kant-en-kla­re hamburgers uit de supermarkt: “Is dit rundvlees? Het ziet geelgroen en smaakt naar niks”

  Elke week onderwerpen we dagdagelijkse producten aan een test. Deze week: Marcelo Ballardin, de sterrenchef van Oak in Gent en ook te zien in ‘Mijn Keuken, Mijn Restaurant’ op VTM, proefde voor ons kant-en-klare rundsburgers (mét sesambroodje en saus) uit de supermarkt. “Een hamburger is een topproduct als hij vers en zelfbereid is. Je moet vlees proeven.” En daar wringt volgens hem vaak het schoentje.
 2. Zelf brood bakken? Met het advies en de recepten van onze topbakker kan het niet mislukken
  PREMIUM

  Zelf brood bakken? Met het advies en de recepten van onze topbakker kan het niet mislukken

  Sinds de lockdown dit voorjaar heeft de Belg de bakmicrobe te pakken. Zakken broodmix en broodbakmachines gingen als warme broodjes over de toonbank. Maar wie het écht goed wil aanpakken, laat die dure toestellen voor wat ze zijn. Een handgemaakt brood is zoveel lekkerder en gezonder. Met de negen tips van topbakker Toon De Klerck lukt het iedereen. En hij geeft ook drie heerlijke recepten waar je thuis zelf mee aan de slag kan.
 1. Yasmine Marchals zoontje heeft diabetes, dus moest ze anders leren bakken: 3 slimme recepten uit haar boek ‘Ongewoon zoet’

  Yasmine Marchals zoontje heeft diabetes, dus moest ze anders leren bakken: 3 slimme recepten uit haar boek ‘Ongewoon zoet’

  Als fervente bakster deelde Yasmine Marchal op haar blog ‘Tartes Yaya’ alles wat lekker en zoet is. Toen zoontje Ilyas diabetes type 1 bleek te hebben, gooide ze haar bakexperimenten om door vetten, suikers en vezels slim te combineren en het toch lekker te houden. Zo kan iedereen ervan genieten. Haar succesrecepten heeft ze gebundeld in ‘Ongewoon zoet’ en wij mogen exclusief drie recepten uit het boek prijsgeven. Van koekjes over kokosrotjes tot taart: met de slimme ingrepen van Yasmine zijn die heerlijke zoetigheden een pak minder ongezond.
 2. Sterrenchef Luc Bellings bezoekt bekendste frietkoten van het land: “Wie dit opeet, heeft er ‘s avonds nog ‘plezier’ van”
  PREMIUM

  Sterren­chef Luc Bellings bezoekt bekendste frietkoten van het land: “Wie dit opeet, heeft er ‘s avonds nog ‘plezier’ van”

  Ook in lockdowntijden lust de Vlaming wel eens een frietje en een curryworst speciaal. Maar waar is het nu écht de moeite om te gaan aanschuiven? Sterrenchef Luc Bellings bezocht voor ons de bekendste frietkoten van de Vlaamse hoofdsteden en Brussel, en stelt vast dat geen enkele frituur erin slaagt om ze allebei perfect klaar te maken. “Waar de friet top is, is curryworst vaak flop.” Toch heeft hij één perfect bakje friet gevonden en één curryworst speciaal die een 10 op 10 verdient.
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo