Massaman curry, Snickers of granola? Foodie Morgane geeft 5 plantaardige recepten met pindakaas om van te ge-noten
In geval van noot smeer je pindakaas op je boterham, right? Maar wat als we je vertellen dat pindakaas véél meer is dan een smakelijk goedje voor op je pistolet alleen? Van gezonde snickers tot smaakmaker in smoothies, je maakt er recepten mee om je vingers bij af te likken. Foodie en gezondheidsenthousiaste Morgane Van Marcke (25) geeft vijf vegan recepten. Geen betere dag om die uit te testen dan Nationale Dag van de Pindakaas.
Cookiedough balls
Wie bakt er ook weleens koekjes en eet het deeg stiekem rauw op? Wij in elk geval wel. Wist je dat je plantaardig koekjesdeeg helemaal niet hoeft te bakken? Deze overheerlijke Cookiedough balls eet je als een snack of als extra in een smoothie bowl of yoghurt.De pindakaas maakt dit receptje lekker smeuïg. En het beste? Het is piece of cake, euh cookie.
Ingrediënten
50 gram pindakaas
30 gram havermeel
1 eetlepel esdoornsiroop
¼ theelepel vanille extract
Snufje zeezout
Eventueel: chocolade stukjes
Zo ga je te werk
Meng alle ingrediënten tot een glad geheel en draai er bolletjes van. Zet ze even in de koelkast tot ze harder zijn of eet ze zo.
Vegan “Snickers”
Dit recept bestaat uit drie lagen: een koekje, een laag karamel en een chocoladetopping. De pindakaas zorgt voor een smaak die sterk op die van een Snickers lijkt, al is deze vegan variant een stuk voedzamer.
Ingrediënten
Voor de koek
30 gram havermeel
30 gram amandelmeel
30 gram gesmolten kokosolie
1 eetlepel esdoornsiroop
Voor de karamel
80 gram pindakaas
30 gram gesmolten kokosolie
1 theelepel vanille extract
30 gram esdoornsiroop
Voor de chocolade
30 gram donkere (vegan) chocolade zoals die van Cote d’Or
1 theelepel kokosolie
Zo ga je te werk
Meng de ingrediënten voor de koek tot een glad geheel en verdeel het deeg over kleine muffin vormpjes of eender welke andere kleine bakvormpjes die je thuis vindt. Zet in de oven op 175 graden gedurende 12 minuten. Laat de koekjes afkoelen in hun bakvorm.
Meng nu alle ingrediënten voor de karamel in een antikleefplan en zet een paar minuten op een vuurtje tot je een stroperig geheel krijgt. Laat de karamel daarna volledig afkoelen. Giet een laagje afgekoelde karamel op de afgekoelde koekjesbodem en plaats dit in de diepvriezer gedurende één uur.
Wanneer de twee onderste lagen zijn afgekoeld in de diepvriezer is het tijd voor de laatste laag. Smelt de chocolade samen met de kokosolie en meng tot een glad geheel. Giet een laagje chocolade over de karamel. Zet dit alles nog even in de koelkast tot het is afgekoeld. Bewaar de Snickers in de koelkast of diepvriezer.
Gezonde milkshake
Deze gezonde shake proeft net als een milkshake, maar zit zonder dat je het weet vol voedzame ingrediënten.
Ingrediënten voor een shake
2 bevroren bananen
5 ijsblokjes1 eetlepel pindakaas
1 dadel (zonder pit)
½ theelepel vanille extract
100 ml amandelmelk
Zo ga je te werk
Mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel in een blender en drink het geheel op wanneer het nog lekker koud is.
Pindakaas granola
Deze granola heeft een unieke smaak, de perfecte powerfood om je dag mee te beginnen.
Ingrediënten
150 gram havervlokken of havermout
30 gram noten en zaden naar keuze
40 gram pindakaas
30 gram gesmolten kokosolie
3 eetlepels esdoornsiroop
½ theelepel vanille
Snufje zeezout en kaneel
Zo ga je te werk
Meng alle ingrediënten in een kom en verspreid het geheel over een bakplaat met bakpapier. Bak in de oven op 170 graden gedurende 20 minuten. Laat de granola even afkoelen alvorens je het van de bakplaat haalt.
Butternut Massaman curry
Een lekkere en verrassende curry boordevol groentjes.
Ingrediënten voor twee personen
1 witte ui (fijn gesneden)
2 tenen look (versnipperd)
100 gram diepgevroren erwtjes
250 gram aardappelen (in blokjes gesneden)
250 gram pompoen (in blokjes gesneden)
1 wortel (in blokjes gesneden)
2 eetlepels pindakaas
2 eetlepels Massaman curry pasta
2 eetlepels sojasaus
200 ml groentebouillon
1 blik kokosmelk (400 ml)
Sap van ½ limoen
2 porties gekookte rijst
Koriander blaadjes voor afwerking
Zo ga je te werk
1. Stoof in een middelgrote kookpot de ui en look in een beetje bakolie tot ze glazig zijn. Voeg de Massaman curry pasta toe en stoof nog een minuut.
2. Voeg de pompoen, aardappel en wortel toe en laat dit alles stoven gedurende 2 minuten. Voeg nu de bouillon, kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng lichtjes aan de kook.
3. Laat de curry sudderen op een zacht vuurtje tot de groenten gaar zijn. Voeg de diepgevroren erwten toe. Serveer met rijst, koriander en een limoensap voor een frisse toets.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel.