Massaman curry, Snickers of granola? Foodie Morgane geeft 5 plantaardige recepten met pindakaas om van te ge-noten
In geval van noot smeer je pindakaas op je boterham, right? Maar wat als we je vertellen dat pindakaas véél meer is dan een smakelijk goedje voor op je pistolet alleen? Van gezonde snickers tot smaakmaker in smoothies, je maakt er recepten mee om je vingers bij af te likken. Foodie en gezondheidsenthousiaste Morgane Van Marcke (25) geeft vijf vegan recepten. Geen betere dag om die uit te testen dan Nationale Dag van de Pindakaas.
Delen per e-mail
Cookiedough balls
Wie bakt er ook weleens koekjes en eet het deeg stiekem rauw op? Wij in elk geval wel. Wist je dat je plantaardig koekjesdeeg helemaal niet hoeft te bakken? Deze overheerlijke Cookiedough balls eet je als een snack of als extra in een smoothie bowl of yoghurt.De pindakaas maakt dit receptje lekker smeuïg. En het beste? Het is piece of cake, euh cookie.
Ingrediënten
50 gram pindakaas
30 gram havermeel
1 eetlepel esdoornsiroop
¼ theelepel vanille extract
Snufje zeezout
Eventueel: chocolade stukjes
Zo ga je te werk
Meng alle ingrediënten tot een glad geheel en draai er bolletjes van. Zet ze even in de koelkast tot ze harder zijn of eet ze zo.
Vegan “Snickers”
Dit recept bestaat uit drie lagen: een koekje, een laag karamel en een chocoladetopping. De pindakaas zorgt voor een smaak die sterk op die van een Snickers lijkt, al is deze vegan variant een stuk voedzamer.
Ingrediënten
Voor de koek
30 gram havermeel
30 gram amandelmeel
30 gram gesmolten kokosolie
1 eetlepel esdoornsiroop
Voor de karamel
80 gram pindakaas
30 gram gesmolten kokosolie
1 theelepel vanille extract
30 gram esdoornsiroop
Voor de chocolade
30 gram donkere (vegan) chocolade zoals die van Cote d’Or
1 theelepel kokosolie
Zo ga je te werk
Meng de ingrediënten voor de koek tot een glad geheel en verdeel het deeg over kleine muffin vormpjes of eender welke andere kleine bakvormpjes die je thuis vindt. Zet in de oven op 175 graden gedurende 12 minuten. Laat de koekjes afkoelen in hun bakvorm.
Meng nu alle ingrediënten voor de karamel in een antikleefplan en zet een paar minuten op een vuurtje tot je een stroperig geheel krijgt. Laat de karamel daarna volledig afkoelen. Giet een laagje afgekoelde karamel op de afgekoelde koekjesbodem en plaats dit in de diepvriezer gedurende één uur.
Wanneer de twee onderste lagen zijn afgekoeld in de diepvriezer is het tijd voor de laatste laag. Smelt de chocolade samen met de kokosolie en meng tot een glad geheel. Giet een laagje chocolade over de karamel. Zet dit alles nog even in de koelkast tot het is afgekoeld. Bewaar de Snickers in de koelkast of diepvriezer.
Gezonde milkshake
Deze gezonde shake proeft net als een milkshake, maar zit zonder dat je het weet vol voedzame ingrediënten.
Ingrediënten voor een shake
2 bevroren bananen
5 ijsblokjes1 eetlepel pindakaas
1 dadel (zonder pit)
½ theelepel vanille extract
100 ml amandelmelk
Zo ga je te werk
Mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel in een blender en drink het geheel op wanneer het nog lekker koud is.
Pindakaas granola
Deze granola heeft een unieke smaak, de perfecte powerfood om je dag mee te beginnen.
Ingrediënten
150 gram havervlokken of havermout
30 gram noten en zaden naar keuze
40 gram pindakaas
30 gram gesmolten kokosolie
3 eetlepels esdoornsiroop
½ theelepel vanille
Snufje zeezout en kaneel
Zo ga je te werk
Meng alle ingrediënten in een kom en verspreid het geheel over een bakplaat met bakpapier. Bak in de oven op 170 graden gedurende 20 minuten. Laat de granola even afkoelen alvorens je het van de bakplaat haalt.
Butternut Massaman curry
Een lekkere en verrassende curry boordevol groentjes.
Ingrediënten voor twee personen
1 witte ui (fijn gesneden)
2 tenen look (versnipperd)
100 gram diepgevroren erwtjes
250 gram aardappelen (in blokjes gesneden)
250 gram pompoen (in blokjes gesneden)
1 wortel (in blokjes gesneden)
2 eetlepels pindakaas
2 eetlepels Massaman curry pasta
2 eetlepels sojasaus
200 ml groentebouillon
1 blik kokosmelk (400 ml)
Sap van ½ limoen
2 porties gekookte rijst
Koriander blaadjes voor afwerking
Zo ga je te werk
1. Stoof in een middelgrote kookpot de ui en look in een beetje bakolie tot ze glazig zijn. Voeg de Massaman curry pasta toe en stoof nog een minuut.
2. Voeg de pompoen, aardappel en wortel toe en laat dit alles stoven gedurende 2 minuten. Voeg nu de bouillon, kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng lichtjes aan de kook.
3. Laat de curry sudderen op een zacht vuurtje tot de groenten gaar zijn. Voeg de diepgevroren erwten toe. Serveer met rijst, koriander en een limoensap voor een frisse toets.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Van kaneelrollen tot junkfood: deze 11 Belgische ondernemingen wonnen een Belgian Vegan Award
Ook in ons kleine Belgenland ijveren heel wat ondernemers voor een groenere wereld. Een nobel doel dat pluimen verdient. Dus zetten de Belgian Vegan Awards elk jaar een aantal ondernemingen in de bloemetjes. Van vegan kaneelrollen tot vegan junkfood: dit jaar vielen deze elf toppers in de prijzen. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
-
Lidl
Fougasse uit het vuistje of met salade: zo bak je platbrood met olijven en kaas
Wat heb je nodig? (voor 6 personen) 15 g droge gist 750 g bloem 400 ml lauw water 100 g mix zwarte en groene olijven 100 g zongedroogde tomaten 100 g geraspte emmentaler enkele takjes tijm 4 el olijfolie zout -
Lidl
Zo maak je chili con carne op z'n Vlaams
Wat krijg je als je de Mexicaanse klassieker chili con carne zou klaarmaken met oer-Vlaamse ingrediënten? Een verrassend stoofpotje met worstjes, bonen, aardappelen en een toefje peterselie in plaats van koriander. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Tony’s Chocolonely maakt 4 ‘lookalike’-repen van bekende chocolademerken om wantoestanden aan te klagen
Slavernij, kinderarbeid: achter de schermen is de chocolade-industrie bijlange niet zo zoet als je zou denken. Het Nederlandse merk Tony’s Chocolonely wil dat aanklagen en roept nu bekende chocoladebedrijven op het matje door vier repen te lanceren die verdacht veel aan hun iconische repen doen denken. Tegelijk start het merk een petitie.