Mannen met smaak en karakter: achter de schermen bij Spéciale Belge
In het groen kwartier in Antwerpen openden vier vrienden in 2018 Spéciale Belge Taproom. Davy, Uwe, Bavo en Kobe bouwden de aanvankelijk oude loods om tot een hedendaags biercafé.
Delen per e-mail
De naam van het café verwijst naar een biertype dat in het begin van de 20ste eeuw uit een wedstrijd is ontstaan. “In België wilde men het lokale, dorpse bier veredelen zodat het de concurrentie kon aangaan met Britse, Duitse en Tsjechische importbieren.” Zo ontstond Spéciale Belge, een amberkleurig bier van hoge gisting dat vergelijkbaar is met de Britse Pale Ale. De Koninck en Palm zijn hiervan de meest bekende voorbeelden. “In ons café willen we iets anders bieden dan de bekende bieren die de meeste cafés schenken. Iets anders ook dan de voornamelijk buitenlandse bieren die gespecialiseerde cafés in Antwerpen op de kaart zetten”, zegt Davy. “Smaken staan bij ons voorop. Onze klanten ontdekken hier nieuwe bieren én smaken.” Authenticiteit is de basis van alles. “Wij willen geen eenheidsworst aanbieden, maar gaan op zoek naar kleine lokale pareltjes die minder vanzelfsprekend zijn”, zegt Davy.
De perfecte match
Bij Spéciale Belge staat de smaak centraal. “We vragen aan onze klanten om zich open te stellen voor nieuwe smaken”, stelt Kobe. “En dat geldt ook voor foodpairing. Kaas en bier zijn juweeltjes om te combineren: soms zoeken we contrast, soms harmonie. Belangrijk voor een lekkere combinatie is het vinden van de juiste balans.”
Smaken staan bij ons voorop. Onze klanten ontdekken hier nieuwe bieren én smaken.
ORVAL & BRUXELLENSIS
“Orval-kaas combineren met Orval-bier is oké”, zegt Davy. Hij gaat echter voor Bruxellensis, een bier van Brasserie de la Senne. “De kaas van Orval verzacht de bitterheid van het bier, waardoor de andere smaken in het bier ook meer naar voren komen.”
PÈRE JOSEPH & GULDENBERG
Uwe koos voor de combinatie van een abdijkaas en een abdijbier. “Deze twee samen is echt een match made in heaven.”
FLANDRIEN GRAND CRU & OUD BRUIN
Bavo gaf de voorkeur aan een combinatie van Flandrien Grand Cru met Oud Bruin van ’t Verzet. “Ik koos ervoor om een pittige kaas te combineren met een fris-zurig bier. Door de pittige smaak van de Flandrien wordt de zurige smaak wat gebroken en komen de andere smaken in het bier beter door. Hierdoor creëer je eigenlijk een nieuwe smaak.”
BRUGGE APÉRO KRUIDEN & SCHUPPPENBOER GRAND CRU
Kobe koos voor de combinatie van een zachte, pittige kaas met een zoet bier. “Met deze combinatie proef je het ziltige van de kaas en het zoete van het bier, waardoor de kruidigheid meer opvalt. Ik kan het zeker aanraden als aperitief.”
GREVENBROECKER & CUVÉE JEUN’ HOMME
De uitgesproken smaak van deze blauwgeaderde kaas past perfect bij het frisse zurige van dit volmondige bier. Deze combinatie kunnen de vier biersommeliers zeker smaken.
Ontdek hier al onze kazen met karakter.
Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voedingscoach Claudia Van Avermaet pleit voor intuïtief eten: 3 powerrecepten uit haar nieuwe kookboek
“Door onszelf pizza of wijn te ontzeggen, worden we net getriggerd om ernaar te grijpen. Vergelijk het met kinderen die je verbiedt om te snoepen. Jouw portie power schuilt in genieten van elk moment, zonder stress en door je goed te voelen.” Jezelf meer energie geven door te luisteren naar je lichaam en aan te voelen wat werkt voor jou. Daarop focust voedingscoach Claudia Van Avermaet zich in haar nieuwe boek. Wij kozen drie powerrecepten uit die in minder dan een half uur klaar zijn. Eet jij ook powerpanzanella vanavond? -
Instant lentegevoel met deze handtassen in pastel
Een hypervrouwelijke outfit of een hippe look met speelse twist? Pasteltinten werken altijd in je voordeel. Nog niet klaar voor een lila suit of snoeproze jurk? Ook een pastelgekleurde handtas does the job. Ninashop.be zocht voor jou de liefste exemplaren uit. -
Liefde gaat door de maag: deze restaurants brengen romantiek bij je thuis voor valentijn
Lekker romantisch uit eten voor Valentijnsdag: het zit er niet in dit jaar. Gelukkig kan je het thuis ook gezellig maken. Met een gastronomisch takeawaymenu bijvoorbeeld. Zo maak je het jezelf makkelijk én steun je de horeca. Single? Nodig dan gewoon je bubbelcontact uit en leg jezelf eens in de watten. Wij selecteerden alvast 17 restaurants voor een culinaire topavond. -
-
Lidl
Deze garnaalsalade met ei verandert je lunch in een ware traktatie
Zie jij er altijd tegenop om boterhammen te moeten eten als middagmaal? Dan heb je ze duidelijk nog nooit belegd met verse garnaalsalade. Voor de perfecte afwerking voeg je ook veldsla, sjalot, augurk én stukjes cracker toe voor een crunchy toets. -
7 tips voor een koele tuin in de zomer
-
Lidl
Beter wordt het niet: deze pizza maak je met gefrituurd deeg
Als je houdt van een krokante pizzabodem blaast de pizza Montanara je ongetwijfeld omver. Volgens het Napolitaanse recept moet je je deeg namelijk eerst bakken in zonnebloemolie voor je het belegt en in de oven steekt. Wedden dat je nadien geen andere variant meer zult willen? -
Mag je partner of kind zomaar met je auto rijden?
Moet ik mijn verzekeraar verwittigen als één van mijn kinderen of mijn partner met mijn auto rijdt, ook als dit maar heel af en toe is? Heeft dit dan invloed op de premie die ik betaal en wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Independer.be geeft een antwoord op deze vragen.
0 reacties