Mannen met smaak en karakter: achter de schermen bij Spéciale Belge
In het groen kwartier in Antwerpen openden vier vrienden in 2018 Spéciale Belge Taproom. Davy, Uwe, Bavo en Kobe bouwden de aanvankelijk oude loods om tot een hedendaags biercafé.
De naam van het café verwijst naar een biertype dat in het begin van de 20ste eeuw uit een wedstrijd is ontstaan. “In België wilde men het lokale, dorpse bier veredelen zodat het de concurrentie kon aangaan met Britse, Duitse en Tsjechische importbieren.” Zo ontstond Spéciale Belge, een amberkleurig bier van hoge gisting dat vergelijkbaar is met de Britse Pale Ale. De Koninck en Palm zijn hiervan de meest bekende voorbeelden. “In ons café willen we iets anders bieden dan de bekende bieren die de meeste cafés schenken. Iets anders ook dan de voornamelijk buitenlandse bieren die gespecialiseerde cafés in Antwerpen op de kaart zetten”, zegt Davy. “Smaken staan bij ons voorop. Onze klanten ontdekken hier nieuwe bieren én smaken.” Authenticiteit is de basis van alles. “Wij willen geen eenheidsworst aanbieden, maar gaan op zoek naar kleine lokale pareltjes die minder vanzelfsprekend zijn”, zegt Davy.
De perfecte match
Bij Spéciale Belge staat de smaak centraal. “We vragen aan onze klanten om zich open te stellen voor nieuwe smaken”, stelt Kobe. “En dat geldt ook voor foodpairing. Kaas en bier zijn juweeltjes om te combineren: soms zoeken we contrast, soms harmonie. Belangrijk voor een lekkere combinatie is het vinden van de juiste balans.”
Smaken staan bij ons voorop. Onze klanten ontdekken hier nieuwe bieren én smaken.
ORVAL & BRUXELLENSIS
“Orval-kaas combineren met Orval-bier is oké”, zegt Davy. Hij gaat echter voor Bruxellensis, een bier van Brasserie de la Senne. “De kaas van Orval verzacht de bitterheid van het bier, waardoor de andere smaken in het bier ook meer naar voren komen.”
PÈRE JOSEPH & GULDENBERG
Uwe koos voor de combinatie van een abdijkaas en een abdijbier. “Deze twee samen is echt een match made in heaven.”
FLANDRIEN GRAND CRU & OUD BRUIN
Bavo gaf de voorkeur aan een combinatie van Flandrien Grand Cru met Oud Bruin van ’t Verzet. “Ik koos ervoor om een pittige kaas te combineren met een fris-zurig bier. Door de pittige smaak van de Flandrien wordt de zurige smaak wat gebroken en komen de andere smaken in het bier beter door. Hierdoor creëer je eigenlijk een nieuwe smaak.”
BRUGGE APÉRO KRUIDEN & SCHUPPPENBOER GRAND CRU
Kobe koos voor de combinatie van een zachte, pittige kaas met een zoet bier. “Met deze combinatie proef je het ziltige van de kaas en het zoete van het bier, waardoor de kruidigheid meer opvalt. Ik kan het zeker aanraden als aperitief.”
GREVENBROECKER & CUVÉE JEUN’ HOMME
De uitgesproken smaak van deze blauwgeaderde kaas past perfect bij het frisse zurige van dit volmondige bier. Deze combinatie kunnen de vier biersommeliers zeker smaken.
Ontdek hier al onze kazen met karakter.
Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer