Koolhydraten voor dummies
Ongezien in primetime: een heroïsche discussie over koolhydraten. Foodies Pascale Naessens (van de 'Pure Keuken') en Sandra Bekkari (die 'Sana'-methode ontwikkelde) raakten het bij 'Van Gils en Gasten' maar niet eens. Voedingsdeskundige Babs Vandervoort, onderzoeker aan de Thomas Moore hogeschool, wijst ons de weg in de wondere wereld van de suikers.
Wat zijn koolhydraten?
"In de volksmond kennen we koolhydraten als suikers. Je hebt snelle suikers, zoals het klassieke klontje die het suikergehalte in je bloed snel doen stijgen. Trage suikers kennen we als complexe koolhydraten in brood en deegwaren. Zij zorgen ervoor dat je tot 's middags verder kan met de energie uit je ontbijt. Chemisch zijn het allemaal verbindingen van koolstof, waterstof en zuurstof. In de maag en darmen worden de koolhydraten verknlpt tot gluctose, fructose en galactose. Die worden in ons lichaam omgezet naar glucose, en komen zo in ons bloed."
Waar hebben we ze voor nodig?
"Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor de mens, naast vetten en eiwitten. We hebben glucose nodig om ons te concentreren, de hersenen kunnen hun brandstof nergens anders halen. Koolhydraten houden ons letterlijk recht, ze houden allerhande functies in ons lichaam draaiende: ademhaling, hartslag, aanmaak van hormonen en regeling van lichaamstemperatuur. En alle sporters weten het: koolhydraten geven ook energie aan onze spieren. Aangenomen wordt dat we 50 tot 60% van onze energie uit koolhydraten moeten halen."
Zijn er goede en slechte koolhydraten?
"Precies, zoals er ook goede en slechte vetten bestaan. Essentieel in de energiebevoorrading zijn de trage suikers, of de complexe koolstofketens die je onder meer in volkorenproducten vindt. Als je die schrapt, mis je ook b-vitamines, mineralen en vezels die onze darmen prikkelen en doen werken. Vezels geven ons ook een gevoel van verzadiging. Bij snelle suikers zie je net het omgekeerde: je kan ze ongeremd blijven eten. Dat is net het probleem: we gaan er teveel caloriën door innemen en worden te dik. Gevolg: groter risico op hart- en vaatziekten of diabetes. Of de suiker al dan niet geraffineerd is, speelt niet eens een rol. Agavesiroop heeft hetzelfde effect als een klontje suiker: ze leveren lege caloriën. Al zijn er altijd uitzonderingen: een topsporter kan gebaat zijn met snelle suikers."
Waar zitten koolhydraten in?
"Goede bronnen zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkoren brood, bruine pasta, volkoren rijst, couscous en quinoa, en aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit. Eén gram koolhydraat geeft vier caloriën. Groenten die zeer weinig calorieën bevatten, zoals sla, tomaten en komkommer, bevatten nog altijd koolhydraten maar de de fractie is miniem. Er zitten er al meer in broccoli, courgette, aubergine. Pompoen, erwtjes en wortelen zijn rijk aan koolhydraten. De te mijden snelle suikers zitten in al wat we doorgaans lekker vinden: van choco en confituur over gezoete ontbijtgranen tot alle snoep en frisdrank en zoete witte wijn. Kijk vooral uit met verborgen suikers in ketchup, hamburger, hespenworst of groentenships. Zelfs in bier zitten koolhydraten, onder de vorm van malthose. Melk is een dierlijke bron van koolhydraten, in vlees zitten ze niet."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Voedingsgoeroes bekvechten: hier zijn Pascale Naessens en Sandra Bekkari het wel over eens
Voedingsgoeroes die fel discussiëren op televisie, daar smullen wij Vlamingen van. Het filmpje van gisteren waarin de gemoederen hoog oplaaiden tussen Pascale Naessens en Sandra Bekkari wordt erg druk bekeken. Hoewel de twee gisteren hun meningsverschillen openlijk bespraken bij Van Gils en Gasten, zijn de dames het over heel wat dingen wél eens. Een overzichtje van hun overeenkomsten én hun meningsverschillen. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering.