Karolien Olaerts van Karola’s Kitchen deelt haar 3 favoriete recepten bomvol groenten. Geroosterde pompoen met feta en granaatappel, iemand?
Jullie stemden foodie Karolien Olaerts (36) van Karola’s Kitchen op nummer vijf in onze top twintig van 2020. Hoog tijd om wat uitgebreider kennis te maken met haar favoriete recepten. Die bevatten veel groenten, zijn goed gekruid en bijna allemaal vegetarisch. “Ik let erop dat alles beschikbaar is in de betere supermarkt zoals dat dan heet omdat ik nogal snel afhaak bij een recept waarvoor ik naar verschillende winkels moet hollen.”
Delen per e-mail
Wie is zij?
“De bedoeling van mijn foodblog Karola’s Kitchen is om het heel laagdrempelig te houden, zowel qua kooktechnieken als qua ingrediënten”, zegt Karolien, biomedisch wetenschapper en voedingsspecialiste. “Ik let erop dat alles beschikbaar is in de betere supermarkt zoals dat dan heet omdat ik nogal snel afhaak bij een recept waarvoor ik naar verschillende winkels moet hollen. Zelf heb ik een gezin gekregen en dat praktische is er echt in geslopen de voorbije jaren.”
“Van in het begin speelden groenten de hoofdrol maar mijn gerechten zijn gevarieerder geworden. Ik ben gegroeid in het combineren van ingrediënten en ik gebruik ook nieuwere soorten pasta en vleesvervangers omdat die steeds beter worden. Omdat ik zelf al zo lang geen vlees meer eet, was het vrij logisch om op mijn blog ook principieel vegetarische gerechten te zetten. Vis komt wel voor, omdat ik dat ook af en toe eet.”
Zeker de Libanese en Vietnamese keuken spreken me enorm aan
Een beetje pit
“In Vlaanderen zijn we heel braaf in het kruiden van gerechten. Door op reis te gaan en restaurants te bezoeken waar ze een wereldkeuken serveren, werd ik geprikkeld om zelf te gaan experimenteren. Zeker de Libanese en Vietnamese keuken spreken me enorm aan.”
“Het klinkt misschien contradictorisch, maar ik gebruik zelf nog het liefst echte kookboeken in plaats van blogs om recepten te maken. Ik ben dan ook heel blij dat ik dit jaar een uit de kluiten gewassen kookboek zal uitbrengen, geen paperback deze keer, maar een hardcover die je op je aanrecht kan openleggen en vol met briefjes kan plakken. Zo’n naslagwerk, daar droomt elke blogger van.”
MINESTRONE MET PESTOCROUTONS
Voor twee grote eters • 30 minuten
Voor de pestocroutons: • 50 g pijnboompitten • 50 g rucola • 20 g basilicum • 1 tl gedroogd basilicum • 1 teentje look, geperst • 4 el olijfolie • sap van ¼ citroen • verse zwarte peper en grof zeezout • 2 à 3 dikke sneden brood
Voor de minestrone: • 1 el olijfolie • 3 tenen knoflook • 1 zak diepgevroren groentebrunoise • ½ tl gedroogd basilicum • ½ tl gedroogde rozemarijn • ½ tl (kruiden)zout • een snuifje chilivlokken • 1 l water • 1 blik tomatenblokjes • 2 tl balsamicoazijn • 3 laurierblaadjes • 2 stelen boerenkool • 6 zongedroogde tomaatjes (zonder olie) • 1 blik witte reuzebonen • het sap van ¼ citroen • versgemalen zwarte peper en grof zeezout • enkele schilfers verse Parmezaanse kaas
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Laat de pijnboompitjes in een droge pan goudbruin kleuren.
3. Mix de rucola, de verse en gedroogde basilicum, de geperste look, de olijfolie, het citroensap, de geroosterde pijnboompitjes en zwarte peper in een hakmolen tot een homogene pesto.
4. Scheur het brood in hapklare stukjes en schep die met spatels om met 2 à 3 volle eetlepels pesto. Verspreid de stukjes over een bakplaat en plaats 15 à 20 minuten in de oven.
5. Schep de pestobrokjes na 10 minuten goed om en verspreid ze opnieuw over de bakplaat. Laat afkoelen op de bakplaat.
6. Snijd intussen de look voor de minestrone in dunne schijfjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote pot en roerbak de look ongeveer 1 minuut. Voeg de diepgevroren brunoisegroenten toe en laat ze onder regelmatig roeren sudderen, tot ze ontdooid zijn. Voeg de gedroogde basilicum, rozemarijn, chilivlokken en het kruidenzout toe en verhit 1 minuut. Voeg het kokend water, de tomatenblokjes, balsamicoazijn en de laurierblaadjes toe en laat 5 minuten doorkoken.
7. Scheur de blaadjes van de boerenkool, spoel ze grondig, zwier droog en snij samen met de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes. Voeg ze bij de soep en laat nog 2 minuten koken. Spoel intussen de witte reuzebonen onder koud stromend water.
8. Draai het vuur uit. Roer de witte bonen, het citroensap en twee grote eetlepels pesto door de minestrone. Serveer met de pestobrokjes en wat schilfers verse Parmezaanse kaas.
TIP: Zijn witte bonen niet zo jouw ding, dan kan je ze vervangen door wat gekookte pasta. Die kan je gerust laten meekoken met de soep. Volg de aanwijzing op de verpakking.
GEROOSTERDE POMPOEN MET FETA & GRANAATAPPEL
Voor 2 personen • 15 minuten + 30 minuten in de oven
• 1 kleine butternutpompoen, ongeschild • 2 courgettes • 2 el rijstolie (zie tips) • ½ tl komijn • 1 tl komijnzaad • ½ tl paprikapoeder • enkele stelen boerenkool • 2 tl appel-ciderazijn (of sherryazijn) • een duim dik bosje bieslook, fijngehakt • 100 g feta • 3 el granaatappelpitjes • 30 g pecannoten • versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
2. Schrob de pompoen schoon, verwijder de zaden en snijd beide helften in hapklare stukken. Snijd de courgettes in de lengte in twee en vervolgens in halve maantjes. Schep de pompoen- en courgettestukken om met de rijstolie, gemalen komijn, het komijnzaad, paprikapoeder, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en plaats 25 minuten in de oven.
3. Trek de boerenkoolbladeren van de steel af en spoel en droog ze grondig. Scheur te grote bladeren in stukken. Schep de geroosterde groenten na 25 minuten om en verspreid de boerenkool eroverheen. Zet alles nog 3 à 5 minuten in de oven (let op dat de boerenkool niet verbrandt).
4. Schep de groenten om met de appelazijn en het grootste deel van de bieslook. Verkruimel er de feta overheen en bestrooi met de granaatappelpitjes, de pecannoten en de rest van de bieslook.
OVENSCHOTEL MET BROCCOLI, CHAMPIGNONS EN MOZZARELLA
Voor 2 personen • 20 min. bereiding + 20 min. oventijd
• 1 el + 2 tl olijfolie • 1 rode ui, in dunne halve ringen • 1 broccoli, in roosjes • 250 g champignons, in plakjes • ¼ tl gedroogde basilicum • 150 g spinazie • 5 biologische eieren
• 75 ml plantaardige room • 1 bolletje biologische mozzarella of 70 g geraspte kaas • ¼ tl gedroogde basilicum
• versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en stoof de rode ui enkele minuten. Roerbak eerst de broccoli 5 min met deksel op een laag vuur, voeg daarna de champignons toe en roerbak zonder deksel. Kruid met het gedroogde basilicum, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Voeg de spinazie toe en zet het vuur hoog tot de spinazie geslonken is.
3. Vet een ondiepe ovenschaal in met 2 theelepels olijfolie. Stort alle groenten erin en verdeel ze gelijkmatig.
4. Klop de eieren en het eiwit met de room. Schenk over de groenten en beweeg de schotel zacht heen en weer tot het ei goed verdeeld is. Trek de mozzarella stuk met je vingers en verdeel over de groenten. Plaats 20 à 25 minuten in de oven tot het ei gaar is en de mozzarella net goudbruin kleurt.
TIP: Serveer de broccolischotel met een tomatenslaatje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fingerfood met een sterretje: topchef Luc Bellings toont hoe je gemakkelijk exclusieve hapjes op tafel tovert voor oudejaar
Bij oud en nieuw horen bubbels, maar geen bubbels zonder bijpassende hapjes. Om het nieuwe jaar nóg stijlvoller en vooral smakelijker in te zetten, deelt sterrenchef Luc Bellings zeven toprecepten die je ook makkelijk zelf kan maken. Van oesters met Granny Smith tot rundstartaar met krab en kaviaar: er is voor ieder wat wils. Smakelijk 2021! -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Lidl
Neem eens je tijd voor fastfood: deze burgers met potato wedges en homemade ketchup zijn delicious!
Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 4 rundshamburgers 1 tomaat, in plakjes handvol veldsla 2 augurken, in plakjes 6 vastkokende aardappelen 4 plakjes kaas 1 ui 1 teentje look, geperst 3 sjalotten 100 ml azijn 2 el tomatenpuree 400 g tomatenblokjes uit blik 1/2 tl cayennepeper 1 tl paprikapoeder 3 el bruine suiker 4 el bloem 4 hamburgerbroodjes maïsolie peper en zout -
-
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling. -
Zo krijg je snel die gourmet- of fonduegeur uit je huis
Net genoten van een heerlijke fondue of plan je met oudejaar nog een gourmetsessie? Héér-lijk! Een minpuntje: vaak zit de geur een week later nog altijd in je huis. Uiteraard helpt het om je ramen open te zetten en je afzuigkap aan, maar met deze trucjes krijg je de vieze geurtjes nog sneller het huis uit. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Decadente comfortfood kan wél licht en voedzaam zijn: 3 ovengerechten die het bewijzen
Een drukke werkdag of luilekker weekend? Ovengerechten kan je gemakkelijk op voorhand maken. En comfortfood hoeft, in tegenstelling tot wat je vast denkt, helemaal geen zware kost te zijn. Deze recepten met een gezonde twist bewijzen het, en doen je ongetwijfeld watertanden.