Iedereen vegetarisch tegen 2050?
UpdateVolgens wetenschappelijke voorspellingen is ons eetpatroon tegen 2050 vegetarisch. Een groep van experts gelooft dat de wereldpopulatie tegen dan volledig vegetarisch zal moeten zijn om het groeiende voedseltekort het hoofd te bieden.
Delen per e-mail
Vandaag haalt de meerderheid gemiddeld 20 procent van zijn proteïnen uit dierlijke producten en vlees. Dat percentage zal moeten dalen naar 5 procent om de twee miljard extra monden te voeden die tegen 2050 verwacht worden. Bij wijze van voorbeeld: een gemiddelde Amerikaan eet dagelijks 50 procent meer vlees dan hij in feite nodig heeft. Uit een onderzoek uit 2011 is gebleken dat de vleesconsumptie (en -productie) inperken, de voedselvoorraad op wereldvlak zou kunnen verdubbelen.
Watertekort
Hoewel onze planeet veel water bevat, is het overgrote deel te zout om te drinken of te gebruiken voor landbouw. Met de opwarming van de aarde en de verwachte bevolkingsgroei zal de schaarste alleen maar groter worden. Wereldwijd eist vooral de landbouw een groot deel van de watervoorraad op. Dierlijke producten vragen daarbij tot 10 keer meer water dan plantaardig voedsel. Maar liefst een derde van het beschikbare bouwland wordt vandaag gebruikt om voedingsgewassen voor dieren te verbouwen.
"Vlees produceren vraagt niet alleen ruimte, maar legt ook een zware druk op grondstoffen als water. Verwacht wordt dat er onvoldoende water zal zijn om genoeg voedsel te produceren voor de voorspelde 9 miljard mensen die tegen 2050 zullen leven. De Westerse eetpatronen moeten dus dringend veranderen", waarschuwt Malik Falkenmark van het Internationaal Waterinstituut in Stockholm.
Verspilling
Daarnaast dringen de wetenschappers van het SIWI ook aan om verstandiger om te gaan met water en veel minder te verspillen. "Meer dan een vierde van al het water dat we wereldwijd verbruiken, dient om ruim een miljard ton voedsel te verbouwen dat niet wordt opgegeten", klinkt het. "De verspilling van voedsel terugdringen is de slimste en meest directe route naar het verlichten van de druk op water- en landhulpbronnen. Het is een kans die we niet mogen laten liggen", besluit Torgny Holmgren, directeur van het SIWI.
Efficiënter
Ook Guido Wyseure, professor waterbeheer aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de K.U. Leuven, erkent de aanbevelingen van het SIWI. Vooral de waterverspilling moet worden tegengegaan.
"Het zal alle hens aan dek worden om onder meer de irrigatie efficiënter te maken om minder water te verliezen", aldus Wyseure. In dit kader oppert hij te stoppen met de overirrigatie en planten zelfs iets minder water te geven zodat er meer planten bevloeid kunnen worden. Er is dan misschien geen maximale oogst meer, maar de totale opbrengst per liter verbruikt water zal hoger liggen.
Kanttekening
Bij het stoppen met vlees eten, maakte professor Wyseure nog deze kanttekening: "In streken waar er zeer weinig regen valt, is veeteelt, in de vorm van nomadische herders met hun kudden, soms de enige vorm van landbouw die mogelijk is. In België varkens of kippen kweken, gevoed met soja die wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika, dat is een ramp qua water- en energieverbruik. Maar als dieren 'zelf oogsten' op plaatsen waar anders geen landbouw mogelijk is, dan is dat vlees wél welkom, op voorwaarde dat er niet té veel vee wordt gehouden".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Koken met wormen, krekels en sprinkhanen: lekker, voedzaam en goedkoop
Krekellolly's in diverse smaken. Sprinkhanen om in chocolade te dopen. Vooralsnog is het geen dagelijkse kost. Toch eet tachtig procent van de wereldbevolking insecten als delicatesse. Om ons over onze insectenfobie te helpen, penden drie Nederlanders 'Het Insectenkookboek'. -
Waarom je toch moet opletten met voorverpakte sla
Akkoord, op de verpakking staat meestal 'wassen voor gebruik', maar hoeveel mensen scheuren niet gewoon het zakje open om de slamix in een kom te zwieren of een handjevol tussen een sandwich te stoppen? Volgens het Britse Voedselagentschap (FSA) kan je zo voor onaangename, maar vooral ongezonde verrassingen komen te staan. -
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Last van de warmte? Hierdoor blijf je lekker fris
Hoewel ijsjes en koude dranken onweerstaanbaar zijn als het warm is, zullen ze maar weinig bijdragen aan het frisse gevoel waar jij naar op zoek bent. In een recente studie werd gezocht naar de meest efficiënte warmtebestrijders. Overtuigend op kop staan thee en een volkoren boterham met komkommer, zeezout en een klein beetje mayonaise. -
daten
Vleeseters lusten geen vegetariërs
Vegetariërs mogen dan aanzien worden als de 'kieskeurigen', maar het zijn wel de carnivoren die de vegetariërs niet lusten. 30 procent van de (Amerikaanse) single vleeseters zegt geen date te willen met een vegetariër of veganist. 66 procent knapt af op kieskeurigen, waar vegetariërs bijgerekend worden. Dat bleek uit een poll van today.com en match.com bij 4.000 respondenten. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria.