Iced coffee is passé, cold brew is in: dit is het en zo maak je het zelf
Cold brew coffee is de hippe variant op iced coffee. En alhoewel beide deze zomer erg in de smaak vallen, is het toch die eerste die het meeste aan populariteit wint. Redenen genoeg dus om de bereidingswijze uit de doeken te doen.
Het belangrijkste verschil tussen cold brew en iced coffee is de temperatuur. Cold brew wordt namelijk, zoals de naam het zegt, koud 'gebrouwen' en nooit verwarmd, terwijl iced coffee warme koffie is die vervolgens afgekoeld wordt.
Waarom cold brew ook jouw nieuwe favoriet wordt? Bij cold brew wordt de gemalen koffie niet gemengd met de intense hitte van kokend water, daardoor is het uiteindelijke brouwsel anders dan koffie die we normaal kennen. Door de lagere zuurtegraad is cold brew van nature iets zoeter. De koffie bevat door de langere brouwtijd ook een hoger cafeïnegehalte, en het is minder waterig aangezien de toevoeging van ijs geheel optioneel is.
Zo maak je het zelf
Cold brew is, in tegenstelling tot wat velen denken, erg makkelijk zelf te maken in drie stappen.
Stap 1: Bonen malen
Voor 1 liter cold brew coffee heb je 55 tot 60 gram grof gemalen koffie nodig. Fijngemalen koffiebonen resulteren namelijk in een troebele koffie. Je kan ervoor kiezen om de koffiebonen zelf te malen, maar je kan ook gemalen filterkoffie of French press koffie gebruiken.
Stap 3: Laat de koffie weken
Neem een karaf (of een French press met 1 liter inhoud) en strooi de gemalen koffie op de bodem. Voeg geleidelijk 1 liter water op kamertemperatuur toe en roer voorzichtig. Zorg ervoor dat alle koffie nat is. Bedek de karaf met een linnen neteldoek (of zet de bovenkant op de French press, maar druk deze niet naar beneden) en laat het mengsel gedurende 8 tot 12 uur in de koelkast staan.
Stap 3: Zeef
Als je een karaf gebruikt, kan de neteldoek als zeef dienstdoen. Giet de cold brew door de neteldoek in een andere kan en wacht totdat de koffie volledig uitgefilterd is. Gebruik je de French press, druk dan gewoon op de plunger om de koffie te filteren. Klaar!
Mag het wat meer zijn?
Coffee limonade: schenk 30cl cold brew in een hoog glas, voeg ijsblokjes toe en werk af met spuitwater, limoen en een rietje.
Cold brew tonic: schenk 30cl cold brew in een hoog glas, voeg ijsblokjes toe en werk af met tonic en een takje rozemarijn.
3 tips van barista's
1. Hoe langer je de koffie laat weken, hoe beter. Overhaast niets. Bereid je cold brew 's avonds. Wanneer je opstaat is hij klaar.
2. Go wild en voeg wat munt toe aan het water en de gemalen koffie. De cold brew smaakt na het filteren nóg verfrissender op die manier.
3. Bewaar je cold brew in de koelkast.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
NINA zomert: zelfgemaakte Oreo-popcorn
Elke dag geeft NINA je een tip voor de beste zomer ooit, zelfs wanneer de zon ons in de steek laat. Daarbij zijn zondagen ook gewoon de ideale gelegenheid voor de nodige dosis me-time. Netflix & chill klinkt ons dan ook als muziek in de oren. Voeg daar nog een kommetje (of drie) zelfgemaakte Oreo-popcorn aan toe en je hebt het succesrecept voor een heerlijk dagje niksen. -
Zo maak je zelf de cocktailhype van het moment
Wie echt hip wil zijn bestelt in een Londense bar tegenwoordig een shrub in plaats van een Tequila Sunrise. -
-
Livios
Zelf je badkamer verbouwen? Johny uit ‘Huis Gemaakt’ legt uit waar je zeker op moet letten
Elke week geeft bouwopzichter Johny Kaczmarowski van het programma ‘Huis Gemaakt’ een handige verbouwtip aan bouwsite Livios, die ook jou kan helpen met je renovatieproject. Vandaag legt hij uit hoe je de plaatsing van je badkamer het best aanpakt. -
Showbizz2
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Antwerpse theebar LEAF. zwaait uit met 3 verfrissende recepten
Tot voor kort was Antwerpen de trotse eigenaar van pop-up theebar LEAF. by Pure Leaf. Het zomers initiatief is inmiddels alweer vertrokken naar andere oorden, maar zwaait uit met enkele verfrissende recepten. Kies voor een smoothie, mocktail of cocktail en beleef de zomer in een glaasje! -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept.